Ion Iliescu, despre societatea civilă: Minorități agresive promovează interese private

| 21 dec, 15:48

Ion Iliescu consideră că România se află într-un "moment critic" în dezvoltarea regimului politic și se întreabă, într-un comentariu dedicat împlinirii a 26 de ani de la Revoluție, "pe cine reprezintă un guvern de 'tehnocrați'".

„Ne aflăm într-un moment critic în dezvoltarea regimului politic românesc. Și el nu are cum să nu se reflecte în plan economic și social. Pe cine reprezintă un guvern de „tehnocrați”, cine îl controlează, democratic, așa cum scrie în Constituție, când nu mai știm cine și-l asumă politic, cine este puterea, cine opoziția, care îi este programul? În Parlament se votează fără o minimă dezbatere legi cu impact determinant asupra vieții oamenilor. „Societatea civilă” a luat locul cetățenilor și schimbă guverne, impune programe, numește miniștri, creează instituții. Minorități agresive promovează interese private, în dauna interesului public. Nu așa ceva am vrut în decembrie 1989”, scrie Iliescu pe blogul său, într-o postare publicată intitulată "După 26 ani. Despre Revoluție și despre România de azi".

Citește și: Ion Iliescu: De ce m-au votat oamenii?

Fostul președinte Ion Iliescu spune că Revoluția Română a fost un "mare moment de demnitate" al poporului român, iar moștenirea este reprezentată de democrație, "care însă nu este un dat".

"Pentru ea trebuie luptat permanent. Pentru că știm ce înseamnă lipsa ei. Și nu putem accepta revenirea la totalitarism. La fel de periculos este procesul de golire de conținut a democrației, marginalizarea instituțiilor ei fundamentale, Parlamentul, în special, transformarea partidelor politice într-un soi de spectatori, menite doar să dea impresia de pluralism politic, și, ceea ce nu putem accepta, deposedarea poporului de suveranitatea sa, prin anularea, pe diverse căi, a votului său", subliniază Iliescu.

El consideră că sărăcia este "principala amenințare internă, de natură economică și socială" și adaugă că e nevoie "mai mult că oricând de solidaritate socială și națională".

"Toate aceste probleme se pot rezolva doar dacă rămânem o democrație funcțională, și fiecare își face datoria de cetățean. Refuzul politicii este o falsă soluție. El nu va face decât să accentueze criza democrației. (...) Cert este că avem nevoie de un nou proiect de țară, care să reflecte schimbările din ultimii 26 de ani, noul statut al României. Este necesar un consens asupra proiectului de viitor al României. Consens pe care numai politicul îl poate construi. Pentru asta partidele ar trebui să se democratizeze, să fie deschise către societate, să reprezinte cu adevărat interesele cetățenilor. (...) Este momentul unei alte asumări de responsabilitate, pentru dezvoltarea României și pentru un viitor mai bun", conchide fostul șef de stat.

Citește AICI integral postarea fostului președinte Ion Iliescu

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ