Klaus Iohannis anunţă noi consultări la începutul săptămânii viitoare. "Voi merge în Piaţă"

| 06 noi, 16:02

Klaus Iohannis a anunţat că vor avea loc noi consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare la începutul săptămânii viitoare. Totodată, preşedintele a spus că va merge în piaţă, pentru a discuta cu protestatari, însă nu a vrut să specifice în ce zi va face acest gest. "Cred că este posibil ca poate la sfârşitul săptămânii viitoare să avem o concluzie cu care să vin în faţa publicului", a conchis Iohannis, de la Palatul Cotroceni.

OBIECTIV.INFO vă prezintă cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

Am terminat prima rundă de consultări şi nu spun consultări cu partidele, pentru că de data aceasta consultările au avut un specific aparte. Ultimii participanţi au fost reprezentanţi din societatea civilă şi din piaţă.

Mă voi referi prima dată la această ultimă întâlnire care mi s-a părut foarte bune. Oamenii au venit cu idei foarte bune, concepte gândite, abordări, care pentru mine sunt un real folos. Voi prelua bună parte din aceste idei şi le voi duce înspre partidele politice.

A fost evident în discuţia cu reprezentanţii societăţii civile şi a pieţei că aşteptările sunt multiple. Cu siguranţă, toate sunt îndreptăţite. În această etapă, putem să constatăm că nu este nevoie de o simplă schimbare de guvern. Este nevoie de o schimbare complexă în politică. Toţi aşteaptă să vină în faţă politicieni noi.

Am primit multiple invitaţii că voi merge în piaţă. Voi merge, dar nu voi anunţa nici ora, nici ziua, pentru că nu vreau să fac din asta un eveniment media, ci vreau să întâlnesc oameni simpli care să-şi spună ce aşteaptă de la mine şi de la clasa politică.

În discuţiile cu liderii politici, am observat că toată lumea a înţeles că electoratul aşteaptă schimbări în clasa politică, mai multe soluţii, mai multe transparenţă în politică. Aceste lucruri au fost bine înţelese şi m-am bucurat.

Am constatat că nu a venit nimeni cu o propunere de prim-ministru. Este o noutate în politica românească. Nu a venit nimeni cu idei fixe, toţi au venit cu multă deschidere, cu deschidere pe soluţii care sunt şi aşteptate, şi dorite. Cu fiecare grupă în parte am convenit câteva lucruri, pe care vreau să le spun şi acum în public: O singură rundă de consultări de data aceasta nu este suficientă, pentru că situaţia este specială. Nu este nici pe departe suficient un nume, ba dimpotrivă a veni cu un nume este relativ simplu. Ceea ce vrem este să ne înţelegem asupra unei abordări.

Sunt sigur multe variante. S-a vehiculat varianta alegerilor anticipate, unui prim-ministru politic, unui prim-ministru tehnocrat. Concluzia mea din această primă rundă de consultări este că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi despre alegeri anticipate. Majoritatea liderilor politice sunt dispuşi să discute despre un guvern tehnocrat.
Aproape nimeni nu este dispus să discute despre un guvern politic. Este o noutate. De aceea, niciun partid nu a venit cu o propunere de prim-ministru.

Eu sunt optimist, voi convoca o nouă rundă de consultări pentru începutul săptămânii vitoare. Cred că este posibil ca poate la sfârşitul săptămânii viitoare să avem o concluzie cu care să vin în faţa publicului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ