"Este vorba de un mijloc care permite anumitor persoane sa actioneze dincolo de lege". Constatarea lui James Comey, director al FBI, este grava si a venit ca un comentariu la decizia Apple de a bloca datele (email-uri, fotografii, contacte) existente in aparatele echipate cu iOS 8, noua versiune a sistemului sau de operare a telefoanelor sale mobile.

Compania promite clientilor ca, pe viitor, ea va fi incapabila sa comunice informatii personale indiferent cui, inclusiv politiei, gratiei unui procedeu de criptografiere, care permite citirea datelor cifrate numai cu cu ajutorul unei "chei" de dscifrare. In cazul Apple, este vorba de o parola, aleasa de utilizator pentru a-si proteja smartphone-ul sau tableta.

"Spre deosebire de concurentii nostri, noi nu putem accede la parola dumneavoastra si, ca atare, nici la datele dumneavoastra personale", explica Apple pe site-ul oficial.

"Prin urmare, din punct de vedere tehnic, este imposibil pentru noi sa putem raspunde solicitarilor venite din partea autoritatilor care doresc sa recupereze informatiilor de pe aparatele care utilizeaza iOS 8".