Țiriac: Banca Națională a cumpărat Arenele BNR cu 200.000 de dolari, iar acum vrea 35 de milioane de euro

| 11 oct, 09:25

Fostul tenisman Ion Țiriac a declarat, marți, într-o conferință de presă, că Banca Națională a României pretinde că a cumpărat Complexul Sportiv "Arenele BNR" cu aproximativ 200.000 de dolari în 1991, iar acum solicită de la stat în schimbul acestuia suma de 35 de milioane de euro.

"Conform protocolului din 1991, BNR s-a obligat să achite 51.435,3 lei pentru Arenele BNR. Pe vremea aia, suma asta reprezenta cam 200 și ceva de mii de dolari. Deci, BNR a cumpărat 17 hectare cu 200.000 de dolari, cu tot cu construcții și stadionul de fotbal. Asta când azi pentru o damigeană de țuică te bagă în pușcărie ca ministru... Nimeni nu se uită la treaba asta? Cum e posibil așa ceva? Nu am nimic cu guvernatorul Isărescu, nici cu BNR, dar cum e posibil așa ceva? BNR are pretenția că a cumpărat un teren în mijlocul Bucureștiului pentru 200.000 de dolari. După care vine acum și zice că dacă statul vrea să o cumpere înapoi, suma e de 35 de milioane", a spus omul de afaceri.

Acesta a dezvăluit că în 1990 a investit personal pentru refacerea Arenelor BNR suma de 400.000 de euro. "În 1990 a venit ITF-ul să vadă dacă se poate juca Cupa Davis pe Arene. Erau niște lăstărișuri cât casa și niște șobolănei aproape cât pisica acolo... Eu i-am trimis atunci pe cei de la ITF acasă și le-am spus să revină în două luni. Trustul Carpați a făcut atunci în 6 săptămâni din această bază un bibelou, inclusiv Terenul Central. Când au venit iar cei de la ITF credeau că sunt pe altă bază. Acest lucru l-am făcut eu atunci, dar nu l-am făcut public. A costat cam 3-400.000 de dolari. Deci nu BNR a început să investească acolo, ci eu. Noi am jucat turneul de la București pe Arenele BNR și în fiecare an am refăcut Terenul Central. Noi chiar am vrut să consolidăm tribuna, dar nu era în proprietatea noastră și nu ni s-a dat voie. În 1936, când spun cei de la BNR, acest teren nu exista, nu era Parcul cu Platani. Exista un club de tras cu arcul pe 2 metri pătrați. Nouă să ne dea ce aparține tenisului", a afirmat Țiriac.

Fostul tenisman susține că Banca Națională a României ar trebui să plătească statului român taxe de aproximativ 130 de milioane de euro pentru cele 17 hectare ale Arenelor BNR. "Turneul de tenis masculin a plecat la Budapesta, iar el se poate lua înapoi până în decembrie, anul ăsta, pentru ca în 2019 să revină la București. Toți zic că de ce mă leg la cap și nu îmi fac eu alt teren pentru turneu. Se poate, dar de ce să o fac? Cum e Bernabeu în Madrid și Roland Garros în Paris, Arenele BNR au fost leagănul tenisului românesc. Năstase s-a născut pe acest teren, apoi am jucat eu și ceilalți după mine. Ce Dumnezeu face BNR cu baza asta de a închis-o? Se pare că acum au ajuns la un acord să facă o evaluare, dar asta nu există. Acolo e tenisul românesc și acolo trebuie să se întoarcă. Dar pe mine nu mă satisface. În țara asta toți suntem egali, fie persoană fizică, fie juridică. Eu plătesc în fiecare zi taxe de 30.000 de euro pe lună pentru o grădină în București, dar am pretenția că această instituție, BNR, să plătească același lucru pentru aceste 17 hectare. Nu mie, ci sportului românesc. Dacă fac bine socoteala, ar fi cam 120-130 de milioane de euro. Și BNR sigur are banii, nu e nicio problemă. Noi solicităm o rezolvare, nu o Hotărâre de Guvern. Dar așa e legea, nu mă pot duce în instanță fără să îi fi atenționat (n.r. — pe Guvern). Dumnealor trebuie să îmi dea un răspuns în 30 de zile, iar după aceea mă duc la instanță și spun că nu sunt mulțumit, chiar dacă baza a trecut înapoi la Guvern. Pentru că așa cum toți plătim dări la stat, să plătească toți. Guvernul poate da o hotărâre și în 10 zile a luat baza. Însă pe mine nu mă mulțumește pentru că eu aș vrea să o trecem pe o fundație, plătind eu 1-2 milioane de euro, și baza să rămână numai a sportului. Să nu vedem niciodată acolo blocuri de 30 de etaje sau alte treburi", a adăugat el.

Țiriac este de părere că Arenele BNR ar trebui să devină "un diamant în mijlocul Bucureștiului" dedicat în principal tenisului. "O academie de tenis e perfectă acolo, cu un cantonament pentru cei mici și așa mai departe. Bani există și la Guvern, există și la Bruxelles, dar important e să știm cum să îi luăm. Eu spun că baza asta ar trebui să devină un diamant în mijlocul Bucureștiului. Și se poate, pentru că ne uităm la baza de la Izvorani. Și nu cred că vorbim degeaba, pentru că niciodată nu ne-a chemat premierul să discutăm despre o bază de sport. Și niciodată președintele unei comisii a Senatului nu s-a interesat de o bază, pentru că am înțeles că ieri a fost și a vizitat-o. Și acolo era domnul guvernator la poartă. Au vorbit să facă o evaluare, dar ce evaluare să facă? Să ne arate valoarea de întrebuințare a acestei baze. Să îmi arate guvernatorul care a adminsitrat-o gratis cât profit a făcut în ultimii 26 de ani. Și atunci multiplicăm profitul cu o cifră care să aibă o valoare. Să sperăm, mai mult nu putem să facem", a precizat Țiriac

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ