Isărescu: Comisioanele bancare sunt prea mari

| 26 mai, 12:16

Comisioanele percepute de băncile din România pentru operațiuni sunt încă mari, și, dacă în condițiile unor dobânzi nominale ridicate nu se simțeau, la nivelul actual al dobânzilor se simt, iar băncile nu ar trebui să lase deponenții să se întrebe "de ce să mai țin banii la bancă", susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

"Acum avem rate nominale ale dobânzilor între 1,5% și 3% într-un context în care rata inflației a coborât la 1% și tinde să fie negativă câteva trimestre. Câștigul real se menține și s-ar putea, nu știm, ca dobânda reală să fie chiar mai mare decât acum câțiva ani. Dar asta nu este câtuși de puțin o invitație pentru bănci să mai reducă dobânzile nominale la depozite ci o invitație la realism, la o citire cu atenție a cifrelor, iar politica de dobânzi băncilor, dar nu numai aceasta ci și cea de comisioane, ar trebui să evite pe toate căile descurajarea economisirilor, pentru că aici cred că avem o problemă cu comisioanele încă mari în sistemul bancar românesc. Și dacă ele nu se simțeau cât sunt de mari când dobânzile nominale erau încă mari, acum când au ajuns la 1—2—3%, un comision de 0,5% chiar 1% pentru o operațiune bancară se simte", a explicat guvernatorul BNR în cadrul unei conferințe intitulată "Viitorul Modelelor de Business Bancar".

În opinia sa, băncile trebuie să se bazeze în viitor pe creditare din resurse interne și, în consecință, trebuie să încurajeze economisirea. "Nicio bancă nu cred că trebuie să trăiască momentul în care creditorul ei, deponentul, spune "de ce să țin banii în bancă? Să plec cu mai puțini bani acasă sau să fiu în pierdere la fiecare operațiune?" Acesta nu este doar un îndemn la adresa băncilor centrale către băncile comerciale: faceți ce faceți și reduceți comisioanele! Este un îndemn la realism și la adaptarea la situația actuală", a explicat Isărescu.

El a explicat că la BNR există această preocupare, de reducere a comisioanelor, și au fost luate și măsurile necesare "mai cu vorba, cu impulsionarea și cu decizii în zona în care poate interveni, respectiv în zona plăților de mare valoare. "Avem aici o dispută cu TRANSFOND și o tranșăm. Comisioanele la plățile de mare valoare din România trebuie să ajungă la nivel european. Am ajuns cu dobânzile la nivel european, nu mai există niciun fel de motivație ca plățile să coste mai mult în România decât în Europa. Dacă vrem să ne integrăm, face parte din obiectivul nostru. De asemenea, sistemul de depozitare și decontare a instrumentelor financiare SAFIR", a mai spus Isărescu.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a precizat că deponentul nu trebuie să se raporteze la dobânzile nominale mari acordate de bănci în urmă cu câțiva ani pentru că erau câștiguri iluzorii, generate de inflația ridicată.

"Dacă unii deponenți sunt nemulțumiți de veniturile pe care depozitele bancare le aduc, să îi îndemnăm să se uite nu la dobânda nominală ci la cea reală. Este drept că în 2009 — 2012 ratele nominale ale dobânzilor se învârteau undeva între 6% și 9% dar câștigurile mari erau o iluzie atâta timp cât inflația era tot pe acolo. Am avut, și din cauza creșterii TVA, o inflație ridicată, 6—7% chiar peste 8%, iar diferența între dobânda nominală și inflație, adică dobânda reală era 1%. Păi acum cum este?", a subliniat Mugur Isărescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ