Isărescu: Din vinărie pot prezenta garanţie doar cisternele. Bancherii se tem că vinul dispare

| 24 iul, 2013

Singurul lucru pe care bancherii îl acceptă din vinăria mea, ca garanţie, sunt cisternele de vin, a declarat, miercuri, într-o conferinţă referitoare la perspectiva economică a României, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

'Ştiţi că sursa mea principală de formaţie, de jos, de la bază o constituie o vinărie mică. Singurul lucru pe care onoraţii bancheri îl acceptă ca garanţie din acea vinărie sunt cisternele de vin. I-am şi întrebat: 'Păi, ce faceţi cu ele, la o adică?' Deci produsul circulant, vinul îmbuteliat, nu-l iau, zic că dispare. Păi foarte bine, eu am încredere că ţin banii la voi dar voi chiar nu aveţi deloc o brumă de încredere că nu mă apuc să vând vinuri fără să fug cu el? Aşa s-a întâmplat nu ştiu unde cu nişte ulei, mi-a povestit un domn preşedinte, şi nu mai poate să ia produsul finit', a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, în garanţie banca i-a luat cisternele. 

'Ce face el cu cisternele? Le taie, le scoate precum cu furnalele Bancorexului de la sfârşitul anilor '90? Dacă îl întrebi pe cel de jos, nu pe cel de sus, adică nu pe preşedinte, pe director, zice normele Băncii Naţionale. Mă duc la domnul Cinteză (Nicolae Cinteză - şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR n.r.) sau la Direcţia noastră şi întreb dacă au făcut astfel de norme. Nu domnule, ei şi le fac, noi doar le validăm. Aşa se învârte problema şi la mijloc nu este decât o lipsă de încredere. Capitalul firmei la care sunt şi eu acţionar este de vreo două ori mai mare decât maximul creditului circulant pe care pot să îl iau, considerând că acel capital nu contează. Cisternele sunt cea mai puţin importantă parte din unitatea de producţie, nu pământul, chiar dacă via este nouă, nici capacitate productivă, nici cash flow, nici business, numai o garanţie reală relativ dubioasă', a precizat şeful BNR.

Banca Naţională a României /BNR/, alături de Finmedia, organizează, miercuri, ediţia a XI-a a evenimentului 'Mugur Isărescu şi invitaţii săi'.Tema aleasă de către oficialul Băncii Naţionale pentru acest an al dezbaterii este 'Perspectiva economică a României'.

Tag-uri: BNR, mugur isarescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ