Isărescu: Prevederea despre clauzele abuzive, impact major asupra sistemului bancar

| 01 iul, 2013

Prevederea din Codul de procedură civilă cu privire la clauzele abuzive ar avea un impact major asupra sistemului bancar, asupra celor 6-7 milioane de deponenţi, a spus guvernatorul Băncii Naţionale a României , Mugur Isărescu.

"S-a făcut studiul, s-a discutat cu Asociaţia Română a Băncilor. Propunerea mea către colegii din BNR şi cei de la ARB a fost să iasă împreună şi să se pronunţe asupra calculelor. Bineînţeles că nu sunt calcule simple, sunt condiţionate sau condiţionale şi este bine să le explice tehnic. Nu pot să mă abţin să nu spun că impactul este major, aşa cum ar fi major asupra sistemului bancar. Dacă Banca Naţională are o poziţie cel puţin prudentă nu este pentru că apărăm o bancă comercială sau alta, noi apărăm cei 6-7 milioane de deponenţi din băncile româneşti. Posibil ca şi debitorii, cei care au luat credite, în anumite cazuri să aibă dreptate, dar foarte important este să ştii că, dacă ai 200.000-300.000-400.000 debitori care urmăresc cu ajutorul avocaţilor anumite uşurări în ceea ce priveşte creditele să ştii că pe partea cealaltă ai 6-7 milioane de depozitari", a spus Isărescu. 

Potrivit acestuia, atunci când impactul asupra sistemului bancar este major, cei care pot să fie afectaţi sunt cei 6-7 milioane deponenţi care sunt tot români şi oameni care au avut încredere în sistemul bancar şi îşi ţin acolo economiile. 

"Ne amintim că în cazul Bank of Cyprus nu ştiu dacă aveam 60-70 deponenţi, şi destul de bogaţi, cu sume mari, peste 100.000 euro şi s-a făcut caz. Am avut grijă de ei, s-a negociat uneori dur cu autorităţile din Cipru şi depozitele lor nu au fost afectate de acea reducere aplicată depozitarilor din Cipru. Este foarte important să facem această analiză, tot la rece, dacă se poate, într-o discuţie neemoţională, pe cât putem şi noi şi poate şi publicul să accepte, privind impactul asupra sistemului bancar. Noi spunem că impact asupra sistemului bancar înseamnă impact asupra deponenţilor, în primul rând", a explicat guvernatorul BNR. 

Erik de Vrijer, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România declara, la finalul lunii ianuarie 2013, că FMI a convenit cu Guvernul şi Banca Naţională a României realizarea unor studii de impact privind Codul Procedură Civilă.

"Nu îţi doreşti să goneşti instituţiile financiare, băncile, pentru că riscurile potenţiale sunt mult prea mari. Ceea ce am convenit cu Guvernul şi cu Banca Naţională care monitorizează, supraveghează aceste lucruri de aproape, este că se vor face nişte studii de impact şi anumite examinări, verificări a procedurilor pentru a se putea asigura faptul că aplicarea Codului Civil va fi făcută de o manieră care să protejeze consumatorii şi să minimizeze riscurile astfel încât să nu se ajungă ca băncile să refuze să împrumute consumatorii pentru că aşa ceva va fi foarte periculos. Nu vrei să arunci odată cu ligheanul cu apă şi copilul dar legea ar trebui să intre în vigoare vineri", a explicat Vrijer. 

Potrivit acestuia, dacă legea intră în vigoare FMI crede că va fi bine să se aştepte de la momentul aplicării legii până când aceste studii de impact şi aceste examinări vor fi fost făcute pentru a se evita să se aducă daune importante sectorului financiar fără să existe temeiuri solide. 

Potrivit recentelor modificări ale legii privind Codul de Procedură Civilă, dacă o asociaţie de clienţi demonstrează în instanţă că o anumită clauză dintr-un contract de credit este abuzivă, toate contractele ce conţin respectiva prevedere pot fi denunţate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 iul, 2013
Dan
Avem nevoie de cati mai multi membrii necotizanti in aceasta asociatie ce lupta impotriva clauzelor abuzive, >>> http://www.accbar.ro/#

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ