Isărescu: Românii au cunoştinţe financiare foarte reduse

| 26 noi, 2013

Şeful Băncii Centrale a precizat că  românii au cunoştinţe financiare foarte reduse. Populaţia trebuie să devină mai conştientă despre ce înseamnă mecanismele economiei de piaţă, iar deprinderile se formează de la vârstă fragedă, precum "cei şapte ani de acasă", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

România se situează sub media europeană la capitolul educaţie financiară. Mugur Isărescu a precizat că indicele cu privire la cunoştinţele financiare ale populaţiei se situează la 31, pe o scară de la 0 la 100.

"Dacă ne uităm la acest indice, suntem încă sub medie şi mai avem multe de făcut. Este unul din motivele pentru care susţinem educaţia economică şi financiară. Populaţia trebuie să devină mai conştientă despre ce înseamnă mecanismele economiei de piaţă. Înainte să vin aici, am lansat un proiect cu Ministerul Educaţiei la nivelul elevilor pentru că deprinderile se formează de la vârstă fragedă, e precum cei şapte ani de acasă", a afirmat Isărescu marţi seară, la evenimentul de lansare a cărţii "Economia pe înţelesul tuturor", scrisă de Lucian Anghel, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti şi CEO BCR Pensii, conform Mediafax.

Guvernatorul BNR a menţionat că le-a povestit elevilor din experienţa sa acumulată de-a lungul anilor de activitate, exemplificând una dintre întâmplări. Astfel, în tinereţe, pe când lucra la Institutul de Economie Mondială, s-a întors dintr-o vizită în SUA în anul 1977, iar dascălul său, profesorul Murgescu, l-a întrebat ce i-a plăcut acolo cel mai mult.

"I-am raspuns că nu ştiu ce mi-a plăcut cel mai mult, însă cel mai mult m-a şocat că, fiind la o familie de medici, s-a iscat la masă o discuţie aprinsă pe teme financiare între tatăl de 40 şi ceva de ani şi fiul de 10 ani. Eu, specialistul în economie, n-am priceput mai mult de jumătate din ce spunea copilul, îl întreba tatăl în ce şi-a plasat banii. Erau nişte noţiuni pe care le-am descifrat până la urmă, dar uite specialistul dintr-o ţară comunistă", a povestit Isărescu.

El a precizat că BNR nu vrea să înveţe populaţia politică monetară, ci deprinderi, care pornesc de la "cum este ţinut banul în buzunar, de la atitudinea faţă de banul din buzunar", arătând că este greu pentru oameni să înţeleagă o criză financiară dacă nu au o mentalitate adecvată sau, mai rău, înteleg ceea ce nu trebuie.

BNR a semnat marţi un protocol de cooperare cu Ministerul Educaţiei pentru a sprijini educaţia financiară, proiectele fiind menite să contribuie la consolidarea formării sănătoase în domeniul economico-financiar.

"Unii dintre ei (elevii care beneficiază de educaţia financiară - n.r.) vor fi elite, alţii vor forma acei agenţi între ghilimele deosebit de importanţi în procesul de diseminare a informaţiilor transmise de noi, de aici de la Banca Naţională, de mediul academic sau de mediul de afaceri", a adăugat Isărescu.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a precizat că acordul are ca scop să aducă elemente de educaţie financiară suplimentare faţă de cele din programa existentă. Una dintre noutăţi constă în încercarea de a propune la nivel european organizarea unei competiţii şcolare pe teme europene, la fel cum sunt olimpiadele la diverse materii.

"Încercăm să catalizăm un astfel de proiect şi poate primul să se întâmple chiar în România", a spus Pricopie.

Guvernatorul BNR a mai arătat, referindu-se la cartea lui Anghel, că încearcă să realizeze unul dintre cele mai grele lucruri, respectiv să scrie economie pe înţelesul tuturor.

"Nu poţi să cobori într-un limbaj accesibil lucruri complicate fără a trivializa sau, când începi să explici cu alte cuvinte, te lungeşti. Nu cred că este lucru mai greu decât să scrii carte despre bani pentru copii", a adăugat şeful băncii centrale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 noi, 2013
dorian
Nene,cioc,cioc..
Nu am vazut un link pe aici care sa trimita novicele sa citesca ceva despre ce vrei sa invatam.
M-am gandit sa fac ceva dar daca sunt corect si imi platesc taxele corect raman cu degetul sau ghestul printr-o gaura a corpului meu.
Mai bine hai la primarie sa luam 'jutorul si gata.
Gluma ,gluma dar nu-i de saga la cate taxe trebuie sa platim si colac peste pupaza cat timp se pierde ca- sa le platesti iti vine sa fugi .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ