Isărescu: Standardele și bunele practici stabilite la nivelul OCDE, un important etalon față de care ne raportăm

| 18 mai, 13:27

Standardele și bunele practici stabilite la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au reprezentat pentru Banca Națională un important etalon față de care instituția s-a raportat și se raportează permanent, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la conferința "Romania and OECD, present and future projections".

"Pe de-a lungul timpului standardele și bunele practici stabilite la nivelul OCDE au reprezentat pentru noi, cei de la Banca Națională, un important etalon față de care ne-am raportat și ne raportăm permanent. De asemenea, experții noștri se implică în mod constant atât prin furnizarea de date și analize cât și prin participarea directă la Comitetul pentru Piețe Financiare, una dintre structurile cheie ale OCDE în domeniul financiar — bancar. Ținem un dialog sistematic cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Finanțelor, cu Ministerul Economiei, Președinția și cu celelalte autorități implicate la nivelul Comitetului interministerial pentru coordonarea relațiilor cu OCDE", a spus Isărescu.

Acesta a precizat că la nivelul Consiliului de Administrație, de mai mulți ani, Banca Națională a primit "dezlegare" pentru a se preocupa prin direcțiile sale de specialitate în mod sistematic de problematica OCDE și a relației pe care România o are cu acest club de țări dezvoltate.

"În perioada 2008 — 2012 noi ne-am exprimat în mod oficial în baza deciziei Consiliului de Administrație disponibilitatea participării la comitete și grupuri de lucruri specifice domeniului financiar — bancar don OECD, ne-am implicat sistematic în formularea de comentarii și propuneri pe marginea unor documente și studii elaborate de OCDE iar în urma acestor acțiuni s-a conturat concluzia că Banca Națională a României ar putea iniția, într-o primă fază, formalitățile pentru participarea la Comitetul pentru Piețe Financiare", a afirmat Isărescu.

Acesta a spus că în anul 2012 BNR a întețit demersurile pentru a intra în Comitetul pentru Piețe Financiare, iar în ședința din 21 ianuarie 2013 Consiliul de Administrație a aprobat intensificarea eforturilor pentru statul de participant la Comitetul de Piețe Financiare. Atunci s-a adoptat și suma aferentă cotizației BNR. În perioada 2014 — 2015, BNR a lucrat cu Consiliul Concurenței în aceeași direcție pentru ca la sfârșitul anului 2015 instituția să poată participa pentru prima dată la reuniunea Comitetului pentru Piețe Financiare, între 22 și 23 octombrie 2015. Concomitent, BNR este parte a comitetului interministerial din România care face eforturi în aceeași direcție.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ