Isteria creșterii prețurilor la benzină

| 30 noi, 2013

De zile bune asistăm la o adevărată isterie formată în jurul creșterii accizei la carburanți din 2014, isterie susținută de membrii opoziție prin discursuri populiste, întreținută de mass-media băsiste și accentuantă într-un mod ipocrit de însuși Traian Băsescu, care nici măcar nu realizează că măsura propusă de guvern nu are legătură cu Legea Bugetului, ci cu Codul Fiscal.

Isteria creșterii prețurilor la benzină a pornit în contextul în care, pe lângă creșterea veniturilor pentru mai multe categorii sociale de anul viitor, guvernul a anunțat și o creștere a accizei la carburanți cu 7 eurocenți, bani ce vor fi folosiți pentru dezvoltarea infrastructurii.

Ce trebuie românii să știe este că, dincolo de lupta politică pe care Traian Băsescu se încăpățânează să ducă cu Guvernul în detrimentul tuturor, efectele majorării accizei la carburanți la nivelul populației nu va fi resimțită, iar asta din cauză că există un trend descrescător al prețurilor la combustibil la nivel mondial. Prin urmare, raționamentul este simplu – dacă la valoarea inițială adaugi 39 de bani și apoi scazi 39 de bani, prețul nu se modifică. Este adevărat că prețul combustibilului pe bursele mondiale este fluctuant și depinde de mai mulți factori externi, dar și în situația aceasta guvernul are în vedere alte posibilități fiscale de atenuare a impactului accizei la nivelul populației. Una dintre posibilitățile invocate de premierul Ponta se referă la negocierea cu companiile producătoare în vederea diminuării efectelor.

Pe lângă asta, contrar speculațiilor din tabăra lupilor în piele de oi, care tăiau și spânzurau pe vremea când erau la putere și acum pozează în apărători ai românilor, această măsură nu va conduce la o creștere a prețurilor la bunuri și servicii. Raportat la acest aspect, persoanele care cu expertiză în domeniul financiar și economic precum Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu sau Mihai Tanăsescu au confirmat, în declarații publice, că impactul introducerii acestei taxe nu se va regăsi la nivelul prețurilor.

Invocarea accizei de către Train Băsescu ca motiv de retrimitere a Bugetului în Parlament și a prelungirii inutile a procesului, cu toate consecințele care decurg de aici, nu face decât să reconfirme ipocrizia și demagogia caracteristice lui. Pentru Băsescu, creșterea prețului la benzină nu este decât un pretext pentru încercarea de a păta imaginea unui guvern care, de la preluarea puterii, nu a făcut decât să înregistreze reușită după reușită atât în plan intern – economie, domeniu social, fonduri europene, cât și la nivel internațional, prin scoaterea României din anonimat.  

În contextul în care Băsescu este din ce în ce mai izolat pe scena politică internă și externă, el se vede nevoit să fie Gică Contra la orice măsură adoptată de guvern. În acest caz particular, el a dorit să se impună în fața Executivului și al opiniei publice drept Robin Hood - apărător al românilor, dar ceea ce nu a luat în considerare este credibilitatea știrbită de ani în care și-a bătut joc de români cu tăierea salariilor și majorarea TVA peste noapte și mai recent cu achiziționarea unui teren de 300 de hectare. Sperăm totuși ca Băsescu să nu meargă până la capăt cu ipocrizia și demagogia și să trimită înapoi bugetul din cauza accizei la carburanți, mai ales în condițiile în care această taxă nu va avea impact la nivelul populației, decât la nivelul dezvoltarea infrastructurii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 noi, 2013
ercom
Lacomie Petrolista jurnalisti manjiti
manipulati degeaba incercati sa gasiti justificari, Romanii platesc cel mai scump combustibil din europa (raportati la puterea de cumparare)
Si culmea ni se vinde petrol Romanesc , extras din pamant romanesc pe care strabunii nostri l-au aparat cu sangele lor , petrol procesat in rafinarii construite de parintii si bunicii nostri in Comunism cu sacrifii si privatiuni uriase ... Nationalizarea petrom ar fi singura solutie , cum a facut recent Argentina

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ