Iuga, PwC România: sistemul financiar va trece prin schimbări majore în perioada următoare

| 29 mai, 2013

Vasile Iuga, country managing partner PricewaterhouseCoopers România consideră că lipsa unei demarcaţii clare între activitatea de investiţii şi cea de economisire, inadecvarea capitalurilor proprii raportate la gradul de îndatorare, lipsa unei politici adecvate a managementului riscului, precum şi ignorarea unor vulnerabilităţi privind riscul de fraudă au dus la acumularea unor mari dezechilibre în sectorul financiar.

Vasile Iuga susţine că sistemul financiar va trece prin schimbări majore în perioada următoare. Acesta a amintit de noua instituţie,  Autoritatea de Supraveghere Financiară, care reuneşte atribuţiile exercitate până în prezent de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Oficialul PwC România a declarat că această mega-structură de supraveghere preia astfel un model existent deja în Statele Unite şi Marea Britanie şi că trebuie avut în vedere însă şi modul în care atribuţiile sale se vor împleti cu cele ale Băncii Naţionale, care rămâne autoritatea de reglementare a sistemului bancar.

De asemenea, reprezentantul PwC România a declarat că începând cu 1 ianuarie 2014, instituţiile financiare din România vor trebui să aplice prevederile FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), cerinţă ce priveşte problema evaziunii fiscale a contribuabililor americani prin conturi aflate în străinătate. Astfel, până la 31 decembrie 2013, instituţiile financiare ar trebui să semneze un acord cu autorităţile fiscale din Statele Unite, prin care o instituţie financiară străină trebuie să raporteze către IRS (Internal Revenue Service) informaţii despre conturile deţinute de către contribuabili americani sau de entităţi străine cu acţionariat format în mod substanţial din contribuabili americani.

Reglementarea, cuvântul de ordine în mai multe domenii

În opinia lui Vasile Iuga nici sectorul energetic nu este ocolit de transformări majore în materie de reglementare. Nou-lansatul proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii 220/2008 aduce modificări de substanţă asupra regimului certificatelor verzi. Amânarea acordării unei părţi a certificatelor verzi către producătorii de energie regenerabilă până după 2017 va duce la scăderea compensării pentru energia "verde" produsă, diminuând totodată povara costurilor energetice pentru marii consumatori.

Acesta a amintit faptul că anul trecut au fost introduse şi noile legi ale energiei electrice şi gazelor naturale, expresie a implementării celui de-al treilea Pachetul legislativ privind energia de la nivel comunitar şi că se doreşte ca acestea să asigure o transparenţă sporită pieţei energiei, să conducă la întărirea rolului şi autonomiei ANRE ca organism central de reglementare şi introduce separarea dintre operatorul de sistem şi operatorului sistemelor naţionale de transport de electricitate şi de gaze naturale.

Vasile Iuga susţine că jucătorii de pe piaţa energiei se confruntă în continuare cu probleme în ceea ce priveşte activitatea de export de energie, precum şi al accesului neîngrădit la piaţă, iar autorităţile vor fi nevoite să adreseze şi aceste probleme în perspectivă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ