Judecarea lui VIŞINESCU, comentată de The Telegraph: "Procesul Nuremberg al României" a început la Bucureşti

| 25 sep, 2014

Procesul "Nuremberg al României" a început la Bucureşti, unde este judecat Alexandru Vişinescu, acuzat de crime împotriva umanităţii comise în perioada comunistă, comentează publicaţia britanică The Telegraph.

"Alexandru Vişinescu, în vârstă de 88 de ani, este acuzat de instituirea unui regim de exterminare, prin înfometare şi bătăi, în una dintre cele mai cunoscute închisori din România", explică ziarul britanic.

"Procesul a fost salutat în România, fiiind considerat un pas istoric în eforturile ţării de a judeca crimele comise cu acordul regimului comunist de-a lungul secolului XX", adaugă The Telegraph.

"Este prima dată când un şef al sistemului penal din România este judecat. Aproximativ 600.000 de oameni au fost deţinuţi de autorităţile comuniste în perioada 1947 - 1989", notează cotidianul britanic.

Procesul torţionarului Alexandru Vişinescu - acuzat de moartea a 12 deţinuţi politici în perioada în care a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat - a început miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, decizia pe care o va lua această instanţă nefiind definitivă. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat, pe 18 iunie, că Vişinescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privarea de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic". În perioada în care la conducerea Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost Alexandru Vişinescu, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate, potrivit Parchetului instanţei supreme.

Alexandru Vişinescu s-a născut la Buzău, în 1925, şi a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache. Înainte de a fi numit în funcţia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu a deţinut poziţii în sistemul penitenciar, activând în unităţile Mislea şi Jilava, la începutul anilor 1950.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ