Judecătorul Stan Mustaţă selecta singur dosarele unde urma să ceară mită

| 30 apr, 2014

Judecătorul Stan Mustaţă de la Curtea de Apel Bucureşti, arestat pentru corupţie, este cel care selecta dosarele unde urma să ceară mită, iar complicii săi Ion Boraciu şi Florian Alexandru aveau misiunea să transmită persoanelor inculpate sau condamnate 'oferta' magistratului

În referatul prin care DNA a solicitat instanţei arestarea preventivă a judecătorului, apar informaţii despre modul în care erau alese dosarele.

'În convorbirile purtate în mediul ambiental la 11.04.2014 şi 16.04.2014, inculpatul Mustaţă Stan, în contextul în care trecea în revistă toate dosarele penale aflate pe lista sa de şedinţă, le-a solicitat inculpaţilor Boraciu Ion şi Alexandru Florian să noteze numele, prenumele şi adresa subiecţilor procesuali, în vederea contactării acestora, prilej cu care urma să li se transmită 'oferta' judecătorului de caz, în schimbul unor sume de bani. Astfel, Mustaţă Stan a dictat interlocutorilor săi: 'Uite, bă, Rupiţă, Aleea..., numărul..., bloc..., scara ...sector 4'. 'COJOCARU, lu' acesta, COJOCARU, strada..., sector 5'. 'Uite, mă, Pantelimon, strada..., a dat cu cuţitu', tentativă la omor deosebit de grav. Îl cheamă LINCAN Ion'. 'Uite, bă, aici, toţi sunt din comuna...A omorât un copil de 15 ani, cu maşina. Da, e definitiva la noi. Familia COTOC, COTOC şi SPÂNU, SPÂNU şi BURCEA'. 'BURDOAZA ALEXANDRU NICOLAE, are fraudă... are fraudă informatică şi înşelăciune...Bucureşti, sector 6...Aleea Istru'. 'Ar merge, da, dacă găseşti, găseşte... P-ăsta n-ai de unde să-l găseşti... P-ăsta dacă-l găseşti. Da' mi-a... Azi mi-a dat Mariana planificarea la trei', se arată în referatul DNA.

Procurorii notează faptul că persoanele indicate de Stan Mustaţă figurează în calitate de subiecţi procesuali în dosarele penale aflate pe lista de şedinţă a completelor din care făcea parte judecătorul, informaţiile furnizate de magistrat fiind confirmate de datele de stare civilă ale persoanelor menţionate.

De asemenea, judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea, inculpată şi ea în dosar, au vorbit uneori despre planificarea judecătorilor în şedinţele de judecată şi despre compunerea completelor.

Stan Mustaţă şi Mariana Curea au menţionat ocazional numele unor judecători care urmau să facă parte din anumite complete, faptul că un judecător urma să intre în concediu şi alte astfel de informaţii.

Un dosar în care Stan Mustaţă şi complicii săi au cerut mită este cel al lui Ciprian Moraru, care fusese condamnat la 7 ani închisoare de Tribunalul Bucureşti, aflat în apel la Curtea de Apel Bucureşti.

În data de 5 martie 2014, Stan Mustaţă, Ion Boraciu, Florian Alexandru, Mariana Curea şi Ciprian Moraru s-au întâlnit în biroul lui Boraciu, situat în cartierul Colentina din Bucureşti, pentru a discuta, printre altele, despre dosarul lui Moraru, conversaţia fiind înregistrată de anchetatori.

Ion Boraciu şi-a exprimat părerea asupra soluţiei care ar putea fi pronunţată cu prilejul judecării apelului: 'Nu te achită în dosarul acesta nici ...', fiind aprobat de Stan Mustaţă: 'Nu achitare'.

În continuare, Ion Boraciu a sugerat că hotărârea favorabilă care ar putea fi pronunţată faţă de Ciprian Moraru este condamnarea cu suspendarea executării pedepsei.

La finalul discuţiei, Ciprian Moraru a scos din buzunarul drept al pantalonilor un teanc de bancnote şi s-a apropiat de judecătorul Stan Mustaţă, încercând să-i înmâneze acestuia suma de bani, însă magistratul i-a indicat să dea banii grefierei Mariana Curea ('Dă-i, mă, ei!'), iar Moraru a pus banii într-o pungă de cadouri, cu care grefiera a părăsit încăperea.

DNA susţine că, după plecarea judecătorului şi a grefierei, Ion Boraciu i-a explicat lui Moraru că, prin intermediul unei persoane al cărei nume nu a fost precizat, putea interveni pe lângă judecătoarea Viorica Costiniu, care făcea parte din completul care urma să soluţioneze dosarul lui Moraru: 'Mie în mie. Asta vreau să... luna viitoare îţi spun, mie în mie. Da, suspendare, nu-ţi dă altceva. Jur că nu-ţi dă altceva...Un doi ani, doi ani jumate - cu suspendare'.

Discuţia dintre cei doi a continuat cu referire la judecătoarea Viorica Costiniu: 'Da. Direct la babă...Baba stă la etajul doi. Şi el la bărbatu-său s-a dus, s-a dus la bulău ...Fii-sa e avocată...birou de avocatură ...A fost eminent, eminent'(...) 'Ăla a căzut cu aia, cu asfaltul. După ce-a căzut, făcea ca noi. Mânca cu el la masă, vorbea cu el la masă!'.

Ciprian Moraru s-a interesat de 'preţul' pe care trebuia să-l plătească în schimbul hotărârii judecătoreşti favorabile: 'Poate să fie mai mult de...?', iar Ion Boraciu l-a lămurit că ar putea fi vorba de sume de 50.000, 100.000 sau 150.000 - fără a preciza valuta, ocazie cu care a amintit şi 'serviciile' de care Mustaţă şi Mariana Curea beneficiau în mod constant: 'Plătim noi, îi dau eu să mănânce şi lu' proasta aia'.

Ulterior, magistratul Stan Mustaţă le-a spus complicilor să că nu poate interveni pe lângă judecătoarea Viorica Costiniu, deoarece relaţiile dintre ei nu erau bune, scrie Agerpres.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ