Juncker: Sunt convins că România va intra în spaţiul Schengen până în octombrie 2019

| 05 dec, 16:26

România ar putea intra în spaţiul Schengen înainte de a-mi termina mandatul, a declarat preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker. Mandatul luxemburghezului se termina în octombrie 2019.

"Rămân convins că înainte de sfârşitul mandatului meu vom fi primit România ca nou membru al Spaţiului Schengen. Mai sunt eforturi de făcut, dar vom obţine acest rezultat", a spus Juncker la conferinţa de presă comună cu premierul Viorica Dăncilă şi comisarul european Corina Creţu.

Acesta a mai declarat că Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene (UE) vine cu multe atribuţii şi este convins că va România va reuşi să gestioneze urmările Brexitului.

"Fără România, UE nu ar fi completă. Astăzi e completă pentru că după decenii de separare artificială, astăzi face parte din familia europeană şi este ancorată pentru totdeauna în această familie. Preşedinţia României are loc într-un moment crucial al devenirii euroepene. Pe 29 martie Regatul Unit va părăsi UE, este o dată trista, însă Româia va ştii să gestioneze urmările Brexitului în cel mai bun mod. România are în faţa atribuţii extraordinar de dificile, trebuie să cădem de acord la summitul de la Sibiu asupra liniilor de bază ale viitorului acord financiar multianual, avem încă 257 de propuneri legislative care sunt pe masa co-legiuitorilor, Preşedinţia austriacă va finaliza mai multe dosare, dar o să rămână mult de lcuru pentru preşedinţia României într-o perioadă foarte scurtă", a mai adăugat oficialul UE.

În luna septembrie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său anual privind starea Uniunii, a spus că Uniunea Europeană trebuie să primească rapid Bulgaria şi România în spaţiul Schengen, dar şi Croaţia la momentul potrivit.

Juncker, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii cu premierul Viorica Dăncilă, că între Guvernul României și Comisie mai există divergențe în privința statului de drept, însă acest lucru nu are legătură cu președinția Consiliului UE pe care țara noastră o va prelua la începutul lui 2019.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat la reuniunea comună a Guvernului României şi a Comisiei Europene, miercuri, la Bruxelles, că membrii Executivului european sunt convinşi de faptul că ţara noastră poate exercita cu succes Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

"Ne bucură foarte mult faptul că Comisia Europeană este convinsă că suntem bine pregătiţi, că putem prelua şi exercita cu succes Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019", a arătat ea în cadrul unei conferinţe de presă.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ