Juncker: Uniunea Europeană ar trebui să poată absorbi 2 milioane de refugiaţi

| 23 mai, 20:15

Uniunea Europeană trebuie să fie capabilă să absoarbă 2 milioane de refugiaţi, în pofida tensiunilor dintre statele membre cu privire la sosirea a sute de mii de solicitanţi de azil anul trecut, a declarat luni, la Luxemburg, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează DPA.

''Trebuie să fie posibil, pe un continent cu 508 milioane de locuitori, să integrezi adecvat 2 milioane de refugiaţi'', a afirmat Jean-Claude Juncker, într-un discurs în faţa liderilor parlamentari europeni. 

Şeful executivului comunitar a adăugat că se simte ''stânjenit'' atunci când discută cu lideri din Iordania şi Liban, ţări mai sărace decât majoritatea statelor membre ale UE, dar care au primit mai mulţi refugiaţi decât blocul comunitar. 

Migraţia a devenit un subiect tot mai sensibil în Uniunea Europeană, ceea ce a făcut să apară divergenţe între statele membre şi să se alimenteze sprijinul pentru politicienii xenofobi şi de extremă-dreapta europeni. 

Peste 1 milion de migranţi şi solicitanţi de azil au ajuns în UE în 2015, dar este de aşteptat ca nu toţi dintre ei să primească autorizaţia de a rămâne în Europa. Anul trecut, peste 330.000 de persoane au primit azil în Uniunea Europeană, însă multe cereri încă sunt în curs de procesare. 

Alţi 190.000 de oameni au sosit în Europa pe mare de la începutul acestui an. Fluxul de migranţi s-a redus, totuşi, în urma acordului dintre UE şi Turcia încheiat în urmă cu două luni. 

Semnat la Bruxelles în 18 martie, însă criticat de ONU şi de organizaţii neguvernamentale, acordul dintre UE şi Ankara prevede revenirea în Turcia a oricărui migrant sosit în Grecia începând cu 20 martie şi care nu a prezentat cerere de azil sau a cărui cerere a fost respinsă. 

În schimb, UE se angajează ca, în schimbul fiecărui migrant sirian retrimis pe teritoriul turc, să reinstaleze un solicitant de azil într-o ţară membră, în limita a 72.000 de locuri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ