Justiție de interimat în România! Niciun parchet mare nu are șef

| 03 oct, 11:34

Justiţia din România este într-o situație unică, după demisia lui Felix Bănilă de la șefia DIICOT, toate marile parchete sunt conduse de procurori-şefi interimari.

Fie că vorbim despre Parchetul General, DNA, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție sau, mai nou, DIICOT, ne referim la instituții de justiție fără șef plin. Toate acestea au rămas să fie conduse de interimari din diverse motive.

La Parchetul General, de exemplu, Bogdan Licu a preluat interimatul pentru funcția de procuror general în luna aprilie a acestui an, iar delegarea i-a fost prelungită. El a fost numit interimar după ce Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare a lui Augustin Lazăr, mandatul acestuia din urmă încheindu-se pe 27 aprilie.

DNA funcționează cu interimar de mai bine de un an. Sau nu funcționează, dacă ne uităm la rezultatele din ultima vreme. Din luna februarie, Nistor Călin conduce, interimar, DNA. El a fost delegat după ce Anca Jurma a anunțat că nu mai dorește prelungirea mandatului de șef interimar. Funcția de procuror șef al DNA a rămas vacantă după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată de președintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curții Constituționale.

Și noua Secție pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este fără şef plin din luna iunie, de când Gheorghe Stan a fost numit judecător al Curţii Constituţionale a României. Consiliul Superior al Magistraturii a încercat până acum de cinci ori să o valideze pe Adina Florea la conducerea SIIJ, fără succes.

Acum, DIICOT este în postura de a avea șef interimar, după ce Felix Bănilă a demisionat de la conducerea DIICOT, anunţând că şi-a depus demisia de onoare. Acesta a fost numit la şefia DIICOT de preşedintele Iohannis în urmă cu un an la propunerea ministrului Tudorel Toader.

În locul lui Felix Bănilă va fi numit procuror-şef interimar Giorgiana Hosu. Aceasta este considerată o profesionistă în sistemul de Justiţie, fostul procuror general, Augustin Lazăr caracterizând-o ca fiind „un procuror cu o experienţă considerabilă”.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ