KELEMEN HUNOR atacă gestul extremistului Csibi Barna de a rupe drapelul României: „Gestul e condamnabil”

| 09 iul, 14:54

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a condamnat, joi, gestul extremistului Csibi Barna de a rupe un drapel al României la o manifestare care a avut loc în Ungaria, potrivit Agerpres.

 

Prezent la Tabăra de Vară a UDMR de la Izvoru Mureşului, Kelemen Hunor a declarat presei că atunci când un simbol este distrus sau batjocorit, gestul este de condamnat şi intră în domeniul penibilului, pentru că alimentează tensiuni între naţiuni sau grupuri etnice.

'Gestul este condamnabil. Orice simbol - indiferent că este vorba de drapelul României, de drapelul Ungariei sau orice alt drapel - dacă este distrus, dacă este batjocorit, este în domeniul penibilului şi este de condamnat. Indiferent cine face, unde face şi cu ce scop face. Fiindcă alimentează şi exacerbarea simbolurilor, tensiuni şi conflicte între popoare, între naţiuni, între grupuri etnice. Asta este părerea mea, am spus de fiecare dată, indiferent dacă e vorba de Csibi Barna, dacă e vorba de România, e vorba de alt stat', a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

În mediul online a apărut o înregistrare în care Csibi Barna, tânărul din Miercurea Ciuc cunoscut pentru acţiunile sale radicale, rupe un tricolor românesc şi spune că are un mesaj către România, respectiv 'să se rupă precum steagul din mâna lui'. Acesta mai spune că 'secuimea are dreptul la propriul steag' şi îi îndeamnă pe maghiari să iasă în stradă şi să manifeste, 'dar într-un mod liniştit'. Potrivit primelor informaţii, acţiunea la care a participat Csibi Barna s-a desfăşurat în Ungaria.

În ultimii ani, tânărul din Miercurea Ciuc s-a ales cu mai multe dosare penale, fiind acuzat de săvârşirea unor acte de antisemitism, xenofobie sau instigare la discriminare.

El este cel care a spânzurat o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu în centrul municipiului Miercurea Ciuc, a afişat în faţa unui supermarket din Miercurea Ciuc o pancartă pe care scria în limba maghiară "Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei", a propus schimbarea denumirii străzii Mihai Eminescu în Attila sau ca municipiul Miercurea Ciuc să poarte doar numele de 'Csikszereda' (nr: denumirea în limba maghiară).

Csibi Barna a fost angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Harghita, dar în urma acţiunii în care a spânzurat o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu a fost detaşat la Abrud şi apoi la Bucureşti şi întrucât nu s-a prezentat la serviciu a rămas fără loc de muncă.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ