Kelemen Hunor: Naţiunea noastră trebuie să fie unită; istoria a dovedit că putem conta doar pe noi

| 23 oct, 2014

Liderul UDMR şi candidatul la preşedinţie Kelemen Hunor a făcut apel, joi, la manifestarea dedicată comemorării Revoluţiei Maghiare din 1956, la unitatea naţiunii maghiare, punctând faptul că obiectivul comun este ca aceasta să devină una de succes în Europa.

În discursul său, Kelemen Hunor a susţinut că pentru maghiarii din Bazinul Carpatic ziua de 23 octombrie este o sărbătoare a luptei pentru libertate. 

''În Ardeal s-a legat dorinţa de libertate cu refuzul faţă de dictatura comunistă. În acele zile, dorinţa de libertate a ungurilor a ieşit la suprafaţă cu o putere nemărginită şi a trecut peste hotare. (...) Pentru prima oară s-a transmis mesajul că maghiarii nu-i acceptă pe tirani şi că dictatura este doar o putere pusă cu forţa peste un popor care iubeşte libertatea'', a declarat Kelemen, potrivit traducerii oficiale. 

El a făcut apel la unitatea maghiarilor, subliniind faptul că trecutul trebuie cunoscut, dar viitorul nu poate fi pierdut din vedere.

''Naţiunea noastră comună (nr. maghiară) trebuie să fie unită şi pentru faptul că istoria a dovedit că putem conta doar pe noi. Un obiectiv comun este ca naţiunea maghiară să fie una de succes în Europa. Un obiectiv comun este (...) să ne construim societatea în aşa fel încât să nu comitem greşelile care au fost în secolul trecut sau să le reparăm pe cele pe care le-am făcut. (...) Să cunoaştem trecutul, dar să nu pierdem din vedere viitorul'', a spus preşedintele UDMR. 

Acesta a mai spus că una dintre ''victimele'' Revoluţiei din 1956 a fost, în Ardeal, Universitatea Bolyai. ''Trebuie să judecăm dictatura comunistă, dar nu vom scăpa de moştenirea trecutului, până când, de exemplu, nu vom restabili spiritualitatea Universităţii Bolyai, care a fost una dintre victimele Revoluţiei din 1956. Moştenirea trecutului ne obligă ca în mod cinstit şi onest, fără echivoc şi în mod hotărât să spunem şi să cerem reconstruirea victimelor instituţionale ale Revoluţiei din 56'', a adăugat Kelemen Hunor. 

Evenimentul principal de comemorare a Revoluţiei Maghiare a avut loc la statuia Gloria Victis, din faţa consulatului General al Ungariei, la Miercurea Ciuc. Au fost depuse coroane de flori în memoria victimelor şi s-a oficiat o slujbă religioasă. La manifestare au participat aproximativ 300 de persoane.

Ulterior manifestării din faţa consulatului, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Miercurea Ciuc a avut loc un alt moment comemorativ în prezenţa unei audienţe reduse şi a liderului UDMR, Kelemen Hunor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 oct, 2014
tyrex
Ce-ar fi bai Kelemen sa va duceti voi toti bozgorii din Romania sa sarbatoriti tot ce vreti voi la Budapesta si sa uitati sa mai veniti. Nu de alta dar macar noua revolutie pentru libertate sa va prinda acolo unde a fost si in 1956.Esti culmea tupeului antiroman convins, dusman de moarte al Romaniei si iti permiti in bataie de joc sa candidezi la presedentia Romaniei. Pana unde au ajuns cu tradarea guvernele aste de tampiti si kriminali in frunte cu bashinescu. Batjocoriti si calcati in picioare tara asta cum vreti voi. Dar fii atent bozgorule ca cine rade la urma rade mai bine.Va e dor de inca o opinca pe Parlamentul de la Budapesta.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ