Kelemen Hunor, pentru presa maghiara: Nu există niciun pic de rasism la Viktor Orban

| 28 iul, 19:27

Kelemen Hunor nu consideră discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad ca fiind rasist sau rusofil. Președintele UDMR a declarat pentru site-ul maghiar Maszol, că declarațiile premierului ungar trebuie interpretate în context. El a subliniat că îl cunoaște personal pe Viktor Orban de ceva timp, așa că îndrăznește să spună că „nu există niciun pic de rasism în Orban”.

 

Liderul UDMR a participat ca invitat, alături de alți șefi ai Uniunii, la discursul susținut de premierul maghiar în România. Discursul acestuia a provocat indignare nu doar în România, ci și în Vestul Europei, generând reacții critice la adresa rasismului și a atacurilor la adresa UE aduse de Orban.
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a explicat pentru site-ul maghiar că afirmațiile lui Orban despre amestecul raselor din cauza imigrației este o chestiune mai degrabă culturală. „Dacă se poate spune așa, este o chestiune de suflet”, a spus Kelemen, potrivit Digi24.ro.
„Amestecul interrasial, relațiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce ține de funcționarea societății și nu e un subiect de stat. Dacă se poate spune așa, este o chestiune de suflet”, a spus acesta.
Potrivit președintelui UDMR, orice propoziție trebuie contextualizată, „altfel poate fi interpretată greșit chiar și cu cele mai bune intenții, ca să nu mai vorbim de momentul în care cineva dorește în mod deliberat să interpreteze greșit și să-și întărească propriile opinii sau prejudecăți prin interpretări greșite. Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mișcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon. Dacă ne uităm la tot discursul lui Orban, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul e cancan.”, a declarat liderul UDMR.
„Îl cunosc pe Viktor Orban de foarte mult timp, am avut ocazia să vorbesc pe larg cu el de mai multe ori despre multe lucruri și îndrăznesc să spun cu tărie că nu există niciun pic de rasism în Orban”, a spus președintele UDMR.
Referitor la faptul că președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut o discuție despre discursul lui Viktor Orban în coaliția de guvernare, Kelemen a declarat că dacă vrea să pună acest lucru pe ordinea de zi, nu există niciun obstacol, deoarece oricare dintre liderii coaliției poate propune orice subiect politic.
„Dacă vrea să pună un astfel de subiect pe ordinea de zi, nu există nicio piedică, întrucât oricare dintre liderii coaliției poate propune orice subiect politic. Dacă sugerează acest lucru, atunci vom vorbi despre asta, sunt pregătit în orice moment pentru orice conversație sau dezbatere politică, politico-filozofică, ideologică. Întrebarea este care ar fi scopul nostru într-o astfel de discuție. Dacă vorbim despre asta și cetățenii României vor trăi mai bine, mai în siguranță, sau poate mai fericiți ca urmare a unui astfel de demers, atunci are sens. Apropo, toate eforturile intelectuale și discuțiile au sens. Nu ne sfiim de acest lucru”, a declarat președintele UDMR.
Ca răspuns la sugestia că premierul ungar a ținut un discurs pro-Rusia la Băile Tușnad, Kelemen Hunor a spus: „Viktor Orban a condamnat Rusia, fiecare persoană care condamnă războiul condamnă pentru că ceea ce face Rusia este inacceptabil. Scopul Europei este să împingă Rusia înapoi la granițele sale și să pună capăt războiului dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil. Este în interesul tuturor să avem pace. Dacă cineva vrea pace, asta nu-l face un putinist. Dacă cineva crede că negocierile de pace ar trebui deschise cât mai curând, cred că are cele mai normale așteptări ale lumii: nu războiul, ci pacea ar trebui să fie decisivă.”
El a adăugat că liderii de stat și prim-miniștrii ar trebui să fie atenți la siguranța propriilor cetățeni în primul rând, „asta nu înseamnă că cineva este de acord cu Putin”. „Nu poți fi de acord cu Putin, nu poți fi de acord cu agresiunea și agresorul în război”, a spus acesta. Potrivit lui Kelemen Hunor, „cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mulți oameni își pierd viața și cu atât este mai mare prețul pe care îl plătesc toți cetățenii europeni. Cu atât războiul va dura mai mult, cu atât viața noastră va fi mai grea și mai nesigură”, a spus liderul UDMR.
Președintele UDMR a subliniat că atunci „când am aderat la Alianța Nord-Atlantică sau la Uniunea Europeană, nu rețin să fi scris pe undeva în tratate că libertatea de opinie trebuie suspendată și că trebuie să uităm de libertatea de exprimare. Între aliați nu s-a pus problema ca cineva să nu poată să aibă o opinie diferită. Eu observ că NATO este unită în ceea ce privește războiul și ajutorul umanitar, însă UE este mai divizată din cauza subiectelor economice și energetice. Dar asta nu înseamnă că toți liderii NATO și UE devin putiniști”, a mai declarat Kelemen Hunor pentru Maszol.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ