KLAUS IOHANNIS a participat la reuniunea liderilor din statele riverane Mărilor Adriatică, Baltică şi Neagră

| 30 sep, 11:40

Importanţa pe care o au securitatea energetică şi interconexiunea coridoarelor de transport (rutiere, navale, aeriene), care trebuie să unească nu numai statele de la Mările Neagră, Adriatică şi Baltică, ci şi pe cetăţenii acestei regiuni europene, într-o zonă a prosperităţii şi stabilităţii economice, a fost subliniată de preşedintele Klaus Iohannis, la New York, la o reuniune a liderilor din statele riverane celor trei mări.

Reuniunea, care a avut loc marţi seara, a fost organizată la iniţiativa preşedintei Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, în colaborare cu think-tank-ul american Atlantic Council, a informat Administraţia Prezidenţială.

Reuniunea a avut ca principal obiectiv schimbul de opinii asupra posibilităţilor de cooperare între statele din respectivul areal geografic, pe fondul existenţei unor oportunităţi şi provocări comune, îndeosebi în domenii precum energia şi securitatea energetică şi infrastructura. 

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că, pentru reuşita proiectului de interconectare, ar trebui acţionat pe trei paliere. În primul rând, statele trebuie să acţioneze pentru avansarea propriilor interconexiuni cu vecinii; în al doilea rând, ar trebui acţionat pentru promovarea coridoarelor de transport pe axele Nord - Sud şi Est - Vest; de asemenea, regiunea "celor trei mări" ar trebui să vizeze integrarea pe scară globală, atât cu Asia Centrală şi Africa, cât şi cu regiunea euroatlantică extinsă. 

Alături de preşedintele României, la reuniune au mai luat cuvântul preşedinţii din Croaţia, Bulgaria, Polonia, precum şi miniştri de externe şi înalţi oficiali din Slovacia, Lituania, Ungaria, Letonia, Slovenia, Austria, Republica Cehă, Estonia şi Statele Unite ale Americii.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: ONU să fie mai puţin tolerantă cu conflictele din Transnistria, Georgia şi Nagorno-Karabah

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ