Klaus Iohannis: SUA continuă să fie esențială pentru securitatea României

| 29 sep, 23:39

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că România este importantă strategic pentru SUA, un stat care continuă să fie esențial pentru securitatea țării noastre.

"Trebuie să ne întemeiem realitățile pe valori. România își va îndeplini mereu rolul, în beneficiul securității aliaților și pentru apărarea valorilor noastre democratice și naționale comune. România este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA, iar SUA continuă să fie esențială pentru securitatea noastră", a spus Iohannis, în cadrul evenimentului "Adriatic-Baltic-Black Sea Leaders' Meeting", desfășurat sub egida Atlantic Council.

Citeşte şi:  Klaus Iohannis l-a invitat pe Barack Obama în România

El a subliniat că în contextul în care anul trecut Rusia a intervenit ilegal în zona Mării Negre și din cauza riscurilor la adresa sudului, viziunea păcii și a stabilității a fost pusă la încercare în proximitatea NATO și a granițelor UE, transmite Agerpres.

"Lângă întregul flanc estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, Rusia a continuat să pună la încercare Alianța Nord-Atlantică până în ziua de azi. Ea continuă să considere NATO un adversar, deși NATO i-a întins mâna în semn de cooperare. Rusia vorbește de interese privilegiate în vecinătatea sa. Ea vorbește de "dreptul" său de a-și proteja cetățenii din străinătate, inclusiv sau în mod special prin recursul la forță militară. Este o manieră de a spune că alte țări nu se pot dezvolta din proprie voință, și că parcursul lor va fi dictat din altă parte", a spus Iohannis.

El a mai precizat că la sud de NATO și de UE sunt societăți dezorganizate, războaie în Siria și tensiuni în Libia, care fac sute de mii de victime nevinovate.

"România se găsește la răscrucea provocărilor pe care le întâmpină atât din est, cât și din sud. De la Marea Neagră la Marea Baltică, în Balcani și la est de NATO și de Uniunea Europeană, ne confruntăm cu amenințarea la adresa securității, reprezentată de comportamentul agresiv al unui stat vecin. De la Marea Neagră și până la Marea Adriatică, la sud și la sud-est de țara noastră, ne confruntăm cu un tip diferit de provocare reprezentat de migrație, precum și cu destabilizarea țărilor din Orientul Mijlociu, destabilizare alimentată de mișcări teroriste și radicale", a afirmat șeful statului.

El a indicat patru căi pentru situația actuală, indicând consolidarea legăturii transatlantice.

"Prezența Statelor Unite în Europa reprezintă un angajament ferm pentru securitatea noastră comună. Prezența Europei în preocuparea și discursul public al Statelor Unite trebuie să continue. Ea va sublinia existența unei comunități euro-atlantice unite și coezive", a declarat șeful statului.

Iohannis a mai precizat că o Alianță Nord-Atlantică puternică și capabilă este esențială în abordarea provocărilor de securitate din est, precum și a celor din sud.

El a spus și că zona Mării Negre a fost întotdeauna o sursă de provocări, context în care a arătat că trebuie făcute eforturi pentru ca aceasta să fie o sursă de oportunități.

"O concentrare mai mare a SUA, NATO și a UE asupra acestei regiuni se va dovedi benefică pentru stabilitatea regiunii și a zonelor mai îndepărtate. (...) Cu cât mai multă atenție acordă NATO Mării Negre, cu atât mai multă stabilitate va fi furnizată regiunii. Zona Mării Negre este un creuzet de interese diferite. Securizând Marea Neagră, creăm condiții atât pentru a angaja Rusia în dialog, cât și pentru a proiecta stabilitate și securitate în Asia Centrală", a declarat Iohannis.

Șeful statului a subliniat și că România este gata să își asume responsabilități pentru a stimula inițiative la nivel regional privind asigurarea stabilității și securității, amintind că țara noastră și Polonia au solicitat o reuniune a șefilor de state din Europa Centrală și de Est, care să aibă loc la București, la începutul lunii noiembrie.

Președintele Iohannis a susținut ultimul discurs în cadrul vizitei efectuate în SUA la evenimentul "Adriatic-Baltic-Black Sea Leaders' Meeting".

Tag-uri: Klaus Iohannis, nato, onu, SUA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ