Klaus Iohannis a trimis înapoi Parlamentului modificările făcute la legea armelor și munițiilor

| 02 noi, 17:43

Klaus Iohannis cere Parlamentului să reexamineze modificărilor aduse legii armelor și munițiilor, care relaxează condițiile de procurare a armelor letale pentru persoanele condamnate definitiv sau care au calitatea de inculpați. Președintele transmite că modificarea nu este oportună, îndepărtându-se de la scopul urmărit de legislația europeană în materie.

 

“Art. I pct. 8 din legea transmisă la promulgare modifică alin. (1) lit. c) și d) ale articolului 14 din Legea nr. 295/2004, în sensul restrângerii dreptului de a deține arme letale doar persoanelor care sunt inculpate sau au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiuni săvârșite cu violență, pentru infracțiuni prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, pentru infracțiunea de trafic de persoane, infracțiuni de furt, cămătărie, amenințare, șantaj, braconaj, contrabandă, infracțiuni prevăzute de Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor și infracțiuni privind regimul armelor și al munițiilor.
În prezent, această restrângere se aplică tuturor persoanelor care au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru orice infracțiuni comise cu intenție, precum și persoanelor care sunt inculpate pentru săvârșirea unor fapte penale, cu intenție”, arată cererea de reexaminare adresată vicepreședintelui Senatului, Robert Cazanciuc.
Directiva (UE) 2017/853 privind controlul achiziționării și deținerii de arme, transpusă prin Legea nr. 196/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, “a fost adoptată pentru a stabili un echilibru între, pe de o parte, asigurarea liberei circulații în cadrul Uniunii a anumitor arme de foc și a unor componente esențiale ale acestora și, pe de altă parte, necesitatea de a controla libertatea respectivă prin recurgerea la garanții de securitate adecvate produselor în cauză”, arată sursa citată.
Directiva prevede că, „ar trebui introduse, în Directiva 91/477/CEE, norme mai stricte în ceea ce privește cele mai periculoase arme de foc, pentru a se asigura că nu sunt permise, cu câteva excepții limitate și justificate corespunzător, achiziționarea, deținerea sau comerțul cu acestea. În cazul în care aceste norme nu sunt respectate, statele membre ar trebui să ia toate măsurile adecvate, care ar putea include confiscarea armelor de foc în cauză”.
“Astfel, considerăm că modificarea dispozițiilor alin. (1) al art. 14 din Legea nr. 295/2004 în sensul relaxării condițiilor de acordare a autorizației de procurare a armelor letale, pentru persoane condamnate definitiv sau care au calitatea de inculpați, nu este oportună, îndepărtându-se de la scopul urmărit de legislația europeană în materie.
În același sens s-a pronunțat și Curtea Constituțională, care a reținut prin Decizia nr. 507/2019, la par. 36, că introducerea unor condiții mai restrictive pentru obținerea autorizației de procurare a armelor letale «dă expresie scopului urmărit de inițiatori, precum și de directiva transpusă, în sensul adoptării unor norme mai stricte în ceea ce privește cele mai periculoase arme».
De altfel, litera d) a alin. (1) al art. 14, prin care persoanele inculpate pentru săvârșirea oricărei fapte penale, cu intenție, erau exceptate de la posibilitatea acordării autorizației de procurare a armelor letale, a fost introdusă în Legea nr. 295/2004 la finalul anului trecut, prin Legea nr. 196/2019. Considerăm că modificarea repetată, la intervale mici de timp a actelor normative care reglementează relații sociale în domenii sensibile, precum regimul armelor și munițiilor, este de natură să submineze eforturile de a crea o legislație coerentă și predictibilă", mai arată cererea.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ