Klaus Iohannis: Această OUG este îngrijorătoare! PSD-ALDE nu legiferează transparent!

| 18 oct, 15:20

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie pe OUG pentru legile justiţei! Şeful statului a spus că OUG pentru legile justiţiei este îngrijorătoare, iar Guvernul nu s-a consultat cu sistemul judiciar în redactarea ordonanţei.

Klaus Iohannis a făcut aceste declaraţii la Bruxelles, punctând că PSD-ALDE nu legiferează transparent:

"Această OUG este foarte îngrijorătoare, aici avem mai multe lucruri de discutat, o să o fac cand ajung acasă: pensionarea magistraţilor este o chestiune pe care am semnalat-o, apoi ministrul justiţei a venit sa schimbe aceste articole, dar macar dacă ar fi rezolvat ceva. Pur şi simplu a amânat. S-au introdus noi condiţii, se ignoră avizele CSM. Lumea se aşteaptă ca legiferarea să se facă transparent, dupa consultări, ţinând cont de sistem. PSD-ALDE şi Guvernul lor nu vor sa se consulte cu partenerii. Nu e calea bună care va duce la pace socială şi nu va rezolva problemele din justiţie", a spus preşedintele Klaus Iohannis.

"Aceasta coaliţie şi PSD-ALDE nu doresc sa legifereze transparent. Nicio lege nu este retroactivă, dar stim ca deja sunt solicitari la Avocatul Poporului", a spus preşedintele.

Reamintim că  Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, cel care ar fi putut să sesizeze CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG 92, care modifică legile justiției, a plecat în concediu și a evitat să își delege atribuțiile. Vestea a fost anunțată de liderul USR Dan Barna, care intenționa să depună o sesizare către instituție.

”Am avut surpriza să aflăm că tocmai a plecat într-un concediu despre care se spune că era programat. Nu a delegat atribuțiile pentru sesizarea de neconstituționalitate. Timp de două săptămâni, instituția are obloanele trase”, a spus Dan Barna.

Ordonanța de modificare a legilor Justiției a fost publicată marți, în Monitorul Oficial. Între prevederile din actul normativ se regăsește cea reclamată de Procurorul General, Augustin Lazăr, care susținuse că multe dosare vor fi afectate din cauza noilor condiții de carieră.

Potrivit noii legi, pentru a lucra în Parchetul General, DNA și DIICOT, procurorii trebuie să aibă o vechime de 10 ani. De asemenea, în cazul DNA, procurorii trebuie să susțină un concurs, în fața CSM, până acum în procedura de selecție constând într-un interviu.

Şeful statului a vorbit şi despre propunerea pentru şefia DNA. Președintele Klaus Iohannis sugerează că nu o va numi pe Adina Florea la șefia DNA și subliniază că instituția are nevoie de o persoană independentă la conducere care să continue lupta anticorupție.

„România nu poate face pași înapoi în lupta anticorupție, DNA are nevoie de o persoană independentă, care să-și asume această luptă grea. Nu e posibil să facem pași înapoi”, a spus șeful statului.

Iohannis a amintit că Florea a primit un aviz negativ de la CSM. ”Are un aviz negativ de la CSM, chestiunea mă preocupă. Am solicitat să verifice legalitatea acestei propuneri. Nu voi accepta nimic care să reprezinte un pas înapoi privind lupta anticorupție”, a declarat președintele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ