Klaus Iohannis atacă iar Guvernul: "În politica externă, colaborarea nu e opţională. E obligatorie!"

| 17 mai, 19:16

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac la Guvernul Dăncilă, dar şi către Liviu Dragnea: "Cineva se uită prea mult la filme cu mafioţi", a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a atacat din nou Guvernul Dăncilă pentru modul în care Executivul înţelege să ducă politica externă a ţării: "Colaborarea în politica externă nu e opţională! E obligatorie! România va fi puternică doar dacă va vorbi pe o singură voce", a spus preşedintele.

"Aceste discuţii trebuie să se desfăşoare în România, între noi, cu specialişti şi nu în faţa publicului global. Abordarea pe care am criticat-o este că s-au dus în Israel şi, fără să se consulte cu mine, fără să se consulte măcar cu specialişti pe politică externă, s-au găsit vorbind despre mutarea ambasadei. Aşa ceva nu se face, pur şi simplu nu se face, nu că nu ar fi frumos, nu că nu ar denota o educaţie selectă. Nu! Astfel de abordări dăunează grav României şi din acest motiv, ele nu trebuie să aibă loc. (..) în chestiune politicii externe, colaborarea nu este opţională, este obligatorie. Nu există, sau cel puţin nu ar trebui să existe abordări diferite. România va fi puternică doar în măsura în care va vorbi doar pe o singură voce pe chestiuni importante pe politică externă, şi acest lucru a fost bine înţeles de toată lumea", a completat şeful statului.

"Nu a fost nici război, nu a fost nici pace. A veghea nu inseamna sa stai pasiv, sa asist pana cand dam cu oiştea în gard", a spus Klaus Iohannis, despre relaţia dintre palate.

"Nu a fost nici război, nu a fost nici pace. Vedeţi, conform Articolului 80 din Constituţie, care defineşte rolul Preşedintelui, Preşedintele veghează la buna funcţionare a autorităţilor publice. Or a veghea nu este o stare pasivă. Nu stau să asist până, ca să mă exprim, aşa popular, până dăm cu oiştea în gard. Nu, dacă văd că lucrurile merg prost, cred că este nu opţiunea, este obligaţia mea să atrag atenţia, să convoc la discuţii, să cer opinii informate şi aşa mai departe. Acesta este lucrul pe care îl fac. Ah, că celor de la PSD şi din Guvern nu le place să le arate cineva oglinda, e posibil, dar atunci nu au decât să lucreze mai bine, mai cu spor şi mai cu rezultate."

Acesta a mai subliniat că abordarea lui Dăncilă şi Dragnea, de a merge în Israel, fără să se consulte cu el, dăunează grav României:

"Aceste discuţii trebuie sa se desfăşoare între noi, în România. Ce am criticat eu a fost că au mers în Israel, şi nu m-au consultat, nu s-au consultat cu specialiştii în politică externă. Aici nu este vorba că nu este frumos, că nu se face, că nu au dat dovadă de o educaţie selectă, dar o astfel de abordare dăunează grav României".

Preşedintele a mai spus că isi menţine opinia că Viorica Dăncilă trebuie să demisioneze, iar Liviu Dragnea s-a uitat prea mult la filme cu mafioţi. Întrebat dacă menţine cererea de demisie a premierului Dăncilă, Iohannis a răspuns: "Evident că da".

Şeful statului a declarat, referitor la acuzaţiile de ameninţare printr-o declaraţie publică : " Eu nu îmi permit să ameninţ pe nimeni, cum ar fi o atitudine primitivă. Nu, eu m-am referit exact la demisie, iar dacă cineva se uită prea des la filme cu mafioţi este problema sa".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că ”ameninţarea explicită” a preşedintelui Klaus Iohannis la adresa premierului Viorica Dăncilă este făcută ”în stil mafiot”.

La final, Klaus Iohannis a mai declarat că sunt probleme cu  fondurile europene, iar în perioada următoare va face o declaraţie pe această temă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ