Klaus Iohannis: Avem o infrastructură culturală fragilă

| 15 ian, 11:31

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că România are o infrastructură culturală fragilă, actul cultural desfăşurându-se în spaţii improprii, cu personal redus şi slab motivat, potrivit Agerpres.

"Avem o infrastructură culturală fragilă, de care nu ne-am îngrijit la timp şi am permis ca actul de cultură să se manifeste în spaţii improprii, cu personal din ce în ce mai redus şi slab motivat şi în condiţii inadecvate, după principiul 'lasă că merge şi aşa'. Este momentul să schimbăm o asemenea stare de fapt, care nu onorează cultura românească. Aceasta presupune, în primul rând, voinţă în promovarea şi susţinerea culturii, în toate formele sale de manifestare, o proiecţie pe termen lung care să vizeze inclusiv resurse, umane şi materiale, o strategie marcată atât prin decizie responsabilă, cât şi prin continuitate şi coeziune a sistemului în ansamblu", a afirmat Iohannis, la Academia Română, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. 

În opinia sa, cultura în România este un spaţiu al paradoxurilor şi al contrastelor. 

"Avem, pe de o parte, filme premiate în plan internaţional şi un palmares de care putem fi realmente mândri, iar pe de altă parte o reţea de cinematografe publice, care nu este capabilă să le preia difuzarea. Acelaşi contrast îl găsim între prestigiul internaţional al dramaturgiei şi teatrele care îşi închid sălile aflate în imobile cu risc seismic, între patrimoniul de excepţie şi muzeele care se desfiinţează din lipsă de spaţii sau personal, între monumentele istorice remarcabile şi bugetul insuficient alocat întreţinerii sau restaurării lor", a precizat şeful statului. 

Iohannis consideră că o astfel de stare de fapt nu onorează cultura românească şi că trebuie luate măsuri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ