Klaus Iohannis cere măsuri ferme în combaterea antisemitismului

| 05 apr, 13:58

Klaus Iohannis condamnă gesturile și acțiunile antisemite din ultima perioadă, transmite Administrația Prezidențială într-un comunicat. Totodată, președintele cere autorităților competente să acționeze cu fermitate în combatarea acestora.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că în ultima perioadă, la nivel național, au fost semnalate o serie de acțiuni și manifestări provocatoare cu caracter antisemit, care aduc atingere securității cetățenilor români și patrimoniului cultural, precum și valorilor și principiilor asumate de statul român”, se arată într-un comunicat al Administrației.

Președintele României solicită autorităților competente „să acționeze cu fermitate în vederea soluționării acestor cazuri de încălcare a legislației în domeniu, prin identificarea și sancționarea celor care se fac vinovați de acțiuni și manifestări antisemite”.

„România s-a remarcat drept un model de succes la nivel regional în ceea ce privește prezervarea memoriei Holocaustului, asumarea corectă a trecutului, combaterea antisemitismului, negaționismului, xenofobiei, urii, rasismului, populismului și descurajarea discursului instigator la ură. Președintele Klaus Iohannis consideră că nu trebuie să permitem ca aceste progrese înregistrate de țara noastră să fie umbrite de acțiuni prin care sunt popularizate simboluri cu tentă fascistă și xenofobă, de afirmare a unor idei cu vădit conținut discriminatoriu sau asumate de ideologia nazistă, de profanare a cimitirelor evreiești sau de acte de vandalism asupra clădirilor sau obiectivelor de patrimoniu aparținând comunității evreiești”, mai spune Iohannis în comunicat.

„Președintele României condamnă aceste acțiuni și manifestări antisemite care incită la ură și violență împotriva evreilor și rămâne un suținător ferm al valorilor europene. Toleranța, respectul față de drepturile omului, solidaritatea, onorarea victimelor Holocaustului, atașamentul față de principiile democratice și ale statului de drept reprezintă soluțiile eficiente pentru contracararea valului de antisemitism și revizionism care amenință Europa. Președintele Klaus Iohannis reamintește, totodată, că România acordă o importanță deosebită apărării acestor valori, obiectiv care face parte din prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”, se precizează în comunicat

„Președintele României consideră că asigurarea securității tuturor cetățenilor români și protejarea patrimoniului cultural național reprezintă fundamente ale păcii sociale. Respectarea cadrului legal existent privind combaterea antisemitismului, promovarea educației despre Holocaust și consolidarea valorilor și principiilor europene trebuie să rămână, în continuare, prioritare pentru statul român”, precizează Administrația Prezidențială.

Zilele trecute, cimitirul Evreiesc din Huşi a fost vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse. De asemenea, Aurelian Bădulescu a făcut o serie de declaraţii considerate antisemite de comunitatea evreiască, în contextul în care viceprimarul Capitalei dorește să amplaseze un bust al mareşalului Ion Antonescu în Capitală. CNCD s-a autosesizat în acest caz.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ