Klaus Iohannis o acuză pe Monica Macovei de traseim în noua sa carte

| 18 mai, 10:37

Klaus Iohannis vorbește în noua sa carte "Primul Pas" despre Monica Macovei, care, potrivit președintelui, "abordând acest discurs virulent justiţiar, antihoţi, antisistem, anticorupţie, în campania electorală, a încercat, mai mult sau mai puţin conştient, să imite stilul în forţă al lui Traian Băsescu", informează Flux 24.

"În programul meu, mi-am asumat şi această poziţie, care afirmă explicit lupta împotriva corupţiei şi apărarea statului de drept, însă discursul justiţiar al doamnei Macovei va aduna întotdeauna un număr de voturi, indiferent dacă mainstream-ul este sau nu anticorupţie. Şi asta pentru simplul fapt că discursurile apăsat justiţiare atrag întotdeauna. Impresia mea a fost că votanţii care au susţinut-o cu fervoare, de la bun început, se săturaseră de stilul Ponta, erau exasperaţi de stilul Băsescu şi mulţi au vrut să se meargă mai departe cu pedepsirea vinovaţilor, cu întărirea statului de drept", scrie şeful statului.

Președintele mai notează și că la început s-a simtit atacat de Monica Macovei, care credea că are șanse să ajungă în turul doi.

"La început, Monica Macovei m-a atacat. Ea a crezut sincer că are şanse să ajungă în al doilea tur şi cred că realmente nu a interesat-o candidatura mea. Probabil că cineva i-a spus că ar fi bine să mă atace, dar nu acest aspect ar fi fost chestionabil. În cazul candidaturii dumneaei, cred că problema a constat în tacticile pe care le-a pus la lucru pentru a se profila ca independentă. Dacă şi-ar fi dat demisia din partid şi ar fi candidat independent sau susţinută altcumva, ar fi fost un lucru onorabil, căruia nu i s-ar fi putut reproşa foarte multe în cele din urmă. Însă pentru că a candidat câtă vreme era încă membru PDL, cu toate că PDL a avut altă propunere pentru prezidenţiale, întreaga candidatură mi s‑a părut foarte discutabilă", arată Iohannis în carte.

Iohannis o atacă pe Macovei în cartea sa, acuzând-o de traseism politic.

"Nu am aprecieri pozitive pentru o astfel de tactică. Doamna Macovei fusese aleasă în mai, cu câteva luni înainte, ca europarlamentar pe listele PDL, aşa încât această situaţie mă conduce la concluzia că politicienii, mai ales aceia care vor să iasă în evidenţă, au o problemă în a înţelege ce înseamnă să faci parte dintr-un partid. Numai la noi alegătorii premiază acest tip de atitudine. În altă parte, electoratul sancţionează o asemenea conduită întrucât, prin astfel de gesturi, dovedeşti că eşti incapabil să joci in echipă. Desigur, juridic se poate reglementa şi această relaţie de fidelitate dintre un partid şi membrii lui, însă deocamdată nu a existat voinţa politică pentru o astfel de procedură. Monica Macovei a insistat pe statura ei independentă politic, cu toate că întreaga sa carieră politică evoluase în cadrul unui mare partid politic, PDL, formaţiune de care s/a despărţit subit, cu foarte puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale. Or, eu calific acest gest ca fiind tot o formă de traseism, e drept, ceva mai atenuată", mai precizează președintele României.

Cartea preşedintelui României ”Primul pas" are aproape 300 de pagini şi apare săptămâna viitoare la Editura Curtea Veche.

 

Citeşte şi: Victor Ponta, reacţie la criticile aduse de Klaus Iohannis în noua sa carte

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ