Kovesi cere sesizarea Camerei Deputaților pentru urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu

| 21 noi, 16:55

Laura Codruța Kovesi a cerut luni sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de deputatul Eugen Bejinariu, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003 - 2004, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată, în perioada în care a deținut funcția ministerială în dosarul Microsoft 2.

"În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Eugen Bejinariu, deputat, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003 — 2004, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deținut funcția ministerială", se arată într-un comunicat al DNA transmis luni AGERPRES.

Procurorii susțin că Bejinariu, în calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectele a două hotărâri de guvern (nr.1473/11.12.2003 și nr.470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvern și Fujitsu Siemens Computers GmbH a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea firmei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a fi favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice.

DNA precizează că Eugen Bejinariu a inițiat și susținut proiectul HG nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la 15 aprilie 2004 între Guvern și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

Eugen Bejinariu mai este acuzat de procurori că a semnat contractul comercial de închiriere licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 și actul adițional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziția din sursă unică.

"În această modalitate s-a cauzat, pe de o parte — un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD repercutat în dauna statutului, iar pe de altă parte — un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", au constatat anchetatorii.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii DNA, precum și volumele (28) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de omul de afaceri Claudiu Florică și de doi foști directori ai Microsoft România — Silviu Hotăran și Ovidiu Artopolescu.

În sarcina celor trei s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Tag-uri: Eugen Bejinariu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ