Kovesi: Există diverse riscuri de divulgare a informaţiilor în cazul mandatelor de interceptare

| 02 iun, 2014

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat duminică, la B1Tv, că există diverse riscuri de divulgare a informaţiilor în cazul emiterii autorizaţiilor de interceptare a convorbirilor.

Ea a precizat că sunt câteva probleme legate de interceptări în urma modificărilor aduse în domeniu de noul Cod Penal.

'Sunt două chestiuni. Una, care vizează condiţiile de formă şi pe care le-am expus. Există o problemă atunci când avem, spre exemplu, cauze cu magistraţi, pentru că acum competenţa s-a modificat. Spre exemplu, un judecător de la o curte de apel este judecat tot la curtea de apel, nu mai este judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi atunci, în situaţia în care, spre exemplu, vrem să ascultăm telefonul unui judecător de la curtea de apel, trebuie să mergem, să obţinem autorizaţie de interceptare de la colegii lui', a explicat Kovesi. 

Ea a spus că procedura nu este foarte clară, arătând că, anterior, pe vechiul Cod, aceste solicitări se făceau la preşedintele instanţei sau la un judecător anume desemnat. 

'Acum, Codul nu mai face această distincţie. Nu am avut incidente foarte mari în practică, din această perspectivă, însă, cel puţin din perspectiva competenţei, cred că era mult mai bine înainte, când mergeai să soliciţi autorizaţie de interceptare de la instanţa ierarhic superioară. Există diverse riscuri de divulgare a informaţiilor, dacă toată lumea are acces la, eu ştiu, la registru, dar cred că preşedinţii instanţelor şi-au organizat foarte bine circuitul şi procedura internă, în aşa fel încât astfel de incidente să nu apară', a subliniat procurorul şef Anticorupţie. 

Kovesi a menţionat că a făcut mai multe propuneri de modificare a Codului de procedură penală plecând de la interpretări diferite care pot apărea în practică. 

'Sunt curţi de apel în care lucrurile sunt interpretate într-un fel, în altă curte de apel, în altă modalitate. Noi am propus Ministerului Justiţiei, să vedem dacă proiectul va fi adoptat. O parte dintre propuneri au fost transmise Parlamentului, dar încă nu au fost dezbătute', a precizat şeful DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ