Kovesi: Suedia este un model pentru noi. Munca noastră îi nelinişteşte pe mulţi ce se credeau de neatins

| 03 noi, 12:00

Activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) "îi nelinişteşte pe mulţi ce se credeau de neatins" iar Suedia este un model de urmat pentru România, a declarat, joi, procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, la primirea titlului de Comandor al Ordinului Steaua Polară, conferit de regele Suediei.

"Când vorbim despre instrumente în combaterea corupţiei, Suedia constituie un model pentru noi. Lipsa imunităţilor şi a privilegiilor speciale, transparenţa autorităţilor în ceea ce priveşte cheltuirea banului public, principii care sunt stipulate în Constituţia Suediei sunt demne de a fi însuşite şi în ţara noastră", a adăugat procurorul-şef DNA. 

Ea a subliniat că distincţia revine, de asemenea, colegilor săi. "Această decoraţie onorantă reprezintă pentru mine o recunoaştere constantă a eforturilor făcute de colegii din DNA de a lupta cu profesionalism şi cu corectitudine cu corupţia la nivel înalt. Meritul meu este doar acela de a coordona o echipă formată din profesionişti, oameni curajoşi care cred într-o Românie fără corupţie, într-o ţară în care onestitatea este un reflex iar competenţa este criteriul cel mai important", a susţinut ea. 

Şefa DNA a spus că "pilonul" activităţii DNA este "legea aplicată corect". "De aceea avem puterea să continuăm. Toate presiunile, toate încercările de intimidare şi hărţuire în viaţa personală sau în plan profesional nu au succes. Noi continuăm munca noastră la fel de consecvent şi hotărât. În momentele noastre de cumpănă suntem susţinuţi de mulţi oameni curajoşi şi cinstiţi", a arătat aceasta. 

Kovesi a mai spus că "în spatele eforturilor DNA se află de fapt munca şi curajul unor oameni", "calitatea umană şi profesională" a acestora. 

"Fără spiritul de echipă şi determinarea lor nu ar fi fost obţinute aceste rezultate. În această luptă nu am fost şi nu suntem singuri. Cei care sunteţi astăzi prezenţi aici ne-aţi susţinut", a arătat ea. 

Şefa DNA a spus că munca instituţiei pe care o conduce îi nelinişteşte şi îi deranjează pe mulţi. 

"Munca noastră în nelinişteşte pe mulţi ce se credeau de neatins şi îi deranjează pe cei care doreau să folosească instituţiile statului în interes personal. Este evident că încă mai avem provocări de trecut, dar noi vom continua investigaţiile", a precizat Laura Codruţa Kovesi. 

Activitatea DNA a fost evidenţiată într-un film proiectat la finalul recepţiei, în care oameni simpli, ambasadori şi jurnalişti vorbeau despre importanţa DNA, dar şi de către ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Anneli Lindahl Kenny, care i-a oferit medalia lui Kovesi. 

Ambasadoarea a spus că primii ani ai tranziţiei "nu au răspuns multor aspiraţii ale oamenilor". 

"Crearea DNA şi independenţa sa de mediul politic, la începutul anilor 2000, a fost o piatră de temelie şi putem vedea din exemplele din alte ţări că un cadru legal şi accesul la resurse nu sunt de ajuns. Trebuie să ai oamenii potriviţi. Desemnarea Laurei Codruţa Kovesi ca şef al DNA a arătat că instituţia are persoana potrivită", a declarat ambasadoarea. 

Potrivit acesteia, distincţia îi este oferită şefei DNA pentru "lupta susţinută şi curajoasă împotriva corupţiei", ce a făcut "paşi importanţi spre îmbunătăţirea transparenţei şi aplicării legii în România". 

În aceeaşi măsură, a adăugat diplomatul, medalia este o recunoaştere a echipei DNA, dar şi "a României şi cetăţenilor săi". "Prin exemplul unei femei muncitoare şi curajoase, România a reuşi să stabilească un exemplu în Europă şi în lume", a apreciat ambasadoarea. 

"Prin dedicarea dumneavoastră neobosită, aţi dat speranţă românilor la un viitor mai bun", a spus Anneli Lindahl Kenny în finalul intervenţiei sale. 

Printre cei prezenţi la recepţia de la Ambasada Suediei la Bucureşti s-au numărat preşedintele CSM, Mircea Aron, şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, dar şi părinţii procurorului-şef al DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 ian, 12:52
ecolibe
Cranial fall splint safeguards stored usually.
http://mewkid.net/who-is-xandra/ - Buy Amoxicillin Online Without Prescription Amoxicillin 500 Mg ppc.swuk.obiectiv.info.bwu.kb http://mewkid.net/who-is-xandra/
05 ian, 12:14
ezomufa
She pets; cultivating hypertension: plantar.
http://mewkid.net/who-is-xandra/ - Amoxicillin Amoxicillin 500 Mg tvu.hjdz.obiectiv.info.wpb.hp http://mewkid.net/who-is-xandra/

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ