Laufer: Extindem cota TVA de 5% pentru Prima Casă, aplicată tututor celor care doresc să cumpere o locuință, nu doar la prima

| 30 iun, 12:27

Cota redusă de TVA, de 5%, pentru livrări de locuințe va fi aplicată în programul Prima Casă, pentru locuințe de până la 120 metri pătrați, tututor celor care doresc să achiziționeze o astfel de proprietate, nu doar la prima achiziție, a anunțat noul ministru pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer.

"Vom extinde cota TVA de 5% pentru programul Prima Casă, ne dorim să fie această cotă de 5% pentru apartamente de până în 120 metri pătrați, dar să se aplice tututor celor care doresc să achiziționeze o astfel de proprietate, nu doar la prima achiziție", a spus Laufer. Astăzi, o persoană care efectuează o operațiune imobiliară nu este obligată să plătească TVA dacă tranzacția nu depășește plafonul de scutire de 220.000 de lei.

Este aplicată o cotă redusă de 5% de TVA în cazul vânzării de locuințe care îndeplinește următoarele condiții: locuința are o suprafață locativă utilă de până în 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești, iar valoarea locuinței nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv TVA. Această cotă redusă se aplică numai pentru livrarea de locuințe ca parte a politicii sociale. Prin locuință livrată ca parte a politicii sociale se înțelege: livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni și de pensionari; livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap; livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de orice persoană necăsătorită sau familie; livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenționată unor persoane sau familii a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței. Pentru toate celelalte locuințe, care nu se încadrează în aceste categorii, este aplicată cota standard de TVA de 19%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ