Lavrov susţine că Rusia convenise cu Ucraina să poarte negocieri, dar Occidentul nu a lăsat Kievul să discute cu Moscova

| 23 ian, 19:53

Rusia a fost dispusă să negocieze cu Ucraina în primele luni ale războiului, dar Statele Unite şi alte ţări occidentale au sfătuit Kievul să nu poarte discuţii, a declarat luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de Associated Press.

 

"Este binecunoscut faptul că am susţinut propunerea părţii ucrainene de a negocia, la începutul operaţiunii militare speciale, şi până la sfârşitul lunii martie, cele două delegaţii conveniseră asupra principiului de a rezolva acest conflict", a declarat Serghei Lavrov, aflat într-o vizită în Africa de Sud. "Este binecunoscut şi absolut public şi faptul că ai noştri colegi americani, britanici şi unii colegi europeni au spus Ucrainei că este prea devreme pentru a negocia, iar aranjamentul, care fusese aproape convenit, nu a mai fost niciodată aprobat de regimul de la Kiev", a afirmat şeful diplomaţiei ruse.
Statele Unite şi alte ţări occidentale au declarat că Rusia nu este serioasă în ceea ce priveşte dorinţa de a încheia un acord pentru a pune capăt războiului de aproape un an, care a început la 24 februarie. Rusia a respins în mod repetat cererile ucrainene şi occidentale de a se retrage complet din Ucraina ca o condiţie pentru orice negocieri. Preşedintele american Joe Biden a indicat, la rândul său, că ar fi dispus să discute cu Putin, dacă liderul rus ar demonstra că doreşte în mod serios să pună capăt invaziei.
Lavrov se află la Pretoria pentru discuţii cu omologul sud-african, Naledi Pandor. Moscova vrea să-şi consolideze legăturile cu cea mai dezvoltată ţară africană, un aliat istoric, pe fondul conflictului actual din Ucraina.
Africa de Sud continuă să menţină legături puternice cu Rusia după ce Uniunea Sovietică a sprijinit actualul partid de guvernământ al ţării, Congresul Naţional African, pe vremea când acesta era o mişcare de eliberare ce lupta pentru a pune capăt sistemului de apartheid al ţării. Această relaţie este, în mare parte, ceea ce a determinat Africa de Sud să se abţină anul trecut de la un vot al ONU de condamnare a acţiunilor Rusiei în Ucraina, deşi un mic grup de persoane a manifestat, luni, împotriva Rusiei şi a invaziei sale pe scară largă în Ucraina în faţa clădirii în care Lavrov şi Pandor au purtat discuţii.
Africa de Sud este cea mai semnificativă dintre mai multe naţiuni africane care au adoptat o poziţie neutră faţă de război şi a refuzat să condamne invazia Rusiei - spre dezamăgirea SUA şi a altor parteneri occidentali care, de asemenea, consideră Africa de Sud ca fiind esenţială pentru planurile lor de a construi relaţii în Africa.
Lavrov s-a întâlnit cu Pandor în capitala Africii de Sud şi este aşteptat să viziteze şi alte ţări africane, în cadrul unui turneu. Este deja a doua vizită a ministrului rus în Africa în decurs de şase luni, în condiţiile în care Moscova încearcă să obţină sprijin şi să câştige influenţă într-un teritoriu care interesează şi alte puteri mondiale, între care China şi SUA.
Războiul Rusiei din Ucraina şi impactul acestuia asupra celor 1,3 miliarde de locuitori ai Africii înseamnă în primul rând creşterea preţurilor la petrol şi la alimente.
"Suntem pe deplin conştienţi de faptul că un conflict, oriunde ar exista în lume, are un impact negativ asupra noastră, a tuturor. (...) Acesta este motivul pentru care noi, Africa de Sud, afirmăm în mod constant că vom fi întotdeauna gata să sprijinim soluţionarea paşnică a conflictelor de pe continent şi de pe tot globul", a spus şefa diplomaţiei sud-africane.
Lavrov a repetat o acuzaţie pe care a mai făcut-o înainte, potrivit căreia Occidentul este responsabil pentru creşterea preţurilor globale la alimente.
În ciuda neutralităţii exprimate de Africa de Sud în ceea ce priveşte Ucraina, vizita lui Lavrov vine la câteva zile după ce forţele armate sud-africane au anunţat că vor organiza, luna viitoare, exerciţii comune cu marina ruse şi cea chineză în largul coastei de est a Africii de Sud, ceea ce va aduce nave de război ruse şi chineze în Oceanul Indian.
Luni, Lavrov a insistat asupra faptului că exerciţiile navale vor fi "transparente" şi vor respecta dreptul internaţional.
"Trei ţări suverane vor organiza exerciţii fără a încălca dreptul internaţional şi nu înţeleg cui poate aduce asta vreun prejudiciu", a declarat Lavrov, citat de agenţia de presă a statului rus, TASS.
Lavrov a vizitat Etiopia, Egiptul, Uganda şi Republica Congo în cadrul turneului său african de anul trecut. Acesta a fost urmat la scurt timp de o vizită în Africa de Sud a secretarului de stat american Antony Blinken, o mişcare considerată o încercare a Washingtonului de a contracara extinderea influenţei ruseşti pe un continent important din punct de vedere strategic.
De data aceasta, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, va începe miercuri o vizită oficială în Africa de Sud, după ce va mai avea escale în Senegal şi Zambia.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ