Leacuri siberiene cu CENUŞĂ şi LEMN

| 15 apr, 2014

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit cenuşa şi tăciunii rămaşi în vatră după stingerea focului pentru a se vindeca de tot soiul de boli. În medicina populară siberiană, cenuşa era recomandată împotriva bolilor de stomac, de oase, de ochi, pentru curăţarea rănilor şi oprirea sângerărilor, ca leac pentru durerile de cap şi de dinţi, dar şi împotriva deochiului şi pentru alungarea spiritelor rele din casă.

CENUŞA
În medicina populară a Evului Mediu, cenuşa din cuptor a fost folosită ca leac împotriva multor boli. Amirdovlat Amasiaţi, renu­mit om de ştiinţă armean, medicul personal al sultanu­lui Mehmed al II-lea Cuce­ritorul, scria, în secolul al XV-lea, despre cenuşa din lemn: "Puterea sa este ega­lă cu puterea substanţelor din care s-a format. Cenuşa din lemn de stejar izgoneşte du­rerile de stomac. Loţiu­nea pre­parată din cenuşă din viţă-de-vie îndepărtează durerile de cap, iar aplicată pe păr, îl colorează în roşu. Cenuşa din trestie de zahăr vindecă erupţiile cutanate din jurul ochilor, cea din fra­sin şi ste­jar ucide pădu­chii, iar cea din smochin este benefică în bolile ner­vului sciatic".
Şi în spaţiul siberian, ce­nuşa a fost considerată un ade­vărat panaceu. Pentru a-şi pregăti leacurile, ruşii folo­seau cenuşa din toate ce­le trei cuptoare aflate în­tr-o gos­po­dărie, cea din odăi, cea din baie şi cea din bucătărie, iar în cazurile bo­li­lor mai grave, luau cenuşa din şapte cup­toare, chiar şi din cele ale vecinilor. Apa­rent, metoda de preparare pare un ritual pă­gân, dar oa­menii foloseau cenuşa de la trei-şapte cup­toare pentru o eficienţă tera­peutică maxi­mă, căci focul în vatră se fă­cea cu lemne din diferite fe­luri de copaci şi astfel, amestecând cenuşa pro­venită de la mai multe specii, se obţinea un efect curativ excepţional.
Mod de preparare
Pentru reţetele cu cenuşă se pot folosi orice fel de lemne, însă cele mai bune sunt cele de mesteacăn, tei, stejar, plop tremurător. Se aleg copacii viguroşi şi, cu ajutorul unui topor, se taie crengi nu foarte groase, maximum de mărimea unui braţ. Se introduc în cuptor, la foc mic, până se usucă complet, apoi se ard. Din cenuşă trebuie eliminaţi tăciunii şi bucăţile nea­tinse de flacără. Este recomandat ca, înainte de utili­zare, cenuşa să fie cernută. Se poate depozita pe ter­men lung în recipiente închise ermetic, într-un loc foarte uscat.

CĂRBUNELE
- Medicamentul negru -

Preparatele din cărbuni de lemn se folosesc şi în medicina modernă, împotriva flatulenţei, a crampelor la stomac, a acidităţii crescute a sucului gastric, în cazurile de otrăvire cu fructe de pădure.
Mod de preparare: Pentru a pregăti acasă cărbuni din lemn, se recomandă folosirea lemnelor din copaci ce nu sunt mai bătrâni de 50 de ani. Pentru a obţine tăciunii vindecători, lemnele trebuie întâi curăţate de coajă. După ardere, se aleg cărbunii mai mici, cu dimensiunea de aproximativ 3 centimetri. Se aşează într-o strecurătoare metalică, deasupra unei cratiţe cu apă ce clocoteşte, timp de zece minute, după care se introduc într-un recipient termorezistent. Vasul cu tăciuni se dă la cuptor pentru o jumătate de oră. După răcirea completă, se zdrobesc cu un pisă­log, până se formează o pulbere omogenă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ