Legea graţierii se întoarce la Comisia Juridică la câteva ore după ce primise aviz favorabil

| 08 mai, 09:50

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că propune retrimiterea la Comisia Juridică a legii graţierii, după ce şi preşedintele PSD Liviu Dragnea s-a exprimat în acest sens, la doar câteva ore după ce senatorii din Comisia juridică au votat un raport de admitere „cu amendamente" pentru Legea graţierii, proiectul urmând să fie pus pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului.

UPDATE Senatorii au revenit săptămâna trecută asupra unui vot iniţial şi au decis ca pedepsele pentru fapte de corupţie să nu intre sub incidenţa legii. Potrivit noii forme a actului normativ, aproape 1.000 de deţinuţi vor beneficia de graţiere, conform Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a solicitat, luni, ca proiectul de lege privind graţierea să fie votat de Senat în forma venită de la Guvern: „Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege. Cred că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern pentru că s-au schimbat de foarte multe ori acolo şi eu sunt foarte nemulţumit”, a spus şeful social-democraţilor.

”Am făcut propunerea pentru a adăugarea pe ordinea de zi a proiectului de lege a graţierii, având în vedere că la Comisia juridică s-a întocmit raportul. Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliţiei PSD-ALDE este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.

El a mai spus că liderii PSD-ALDE nu susţin varianta votată în Comisia juridică deoarece au fost aprobate amendamente care ”nu sunt oportune”.

”E adevărat, după aceea s-a revenit la nivelul comisiei, de graţiere extinsă pentru faptele de corupţie. Vreau să spun foarte clar, fără niciun fel de echivoc, nu susţinem acest punct de vedere. S-au făcut şi alte modificări pe care nu le considerăm a fi oportune”, a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a precizat că este nevoie de discuţii cu reprezentanţii CSM şi ai Ministerului Justiţiei, deşi la lucrările comisiei juridice aceştia au fost prezenţi.

”Există puncte de vedere exprimate şi de CSM, care trebuie analizate. Din punctul lor de vedere, sunt anumite prevederi care fac legea să fie inaplicabilă şi vrem să facem o discuţie la care să invităm şi CSM şi MJ, pentru a pune aceste lucruri în acord”, a apreciat Tăriceanu.

Senatorii din Comisia Juridică au votat luni un raport de admitere cu cinci voturi „pentru” şi patru „împotrivă".

„ANP ne comunică următoarele: 1.022 de persoane ar urma să beneficieze de graţiere, potrivit articolului 1, alineatul 1. Dintre acestea, 433 de persoane condamnate la pedeapsa închisorii ar beneficia de graţiere în întregime. Deci persoane care să iasă în 48 de ore de la data în vigoare a legii ar fi 433, la momentul acesta şi 589 ar avea pedeapsa redusă cu trei ani", a spus preşedintele Comisiei juridice Şerban Nicolae.

Senatorul a ţinut să facă o remarcă cu privire la numărul de persoane care ar urma să beneficieze de graţiere.

„Sunt convins că depopularea închisorilor va fi considerată de către CEDO suficientă. Femei însărcinate nu au fost identificate persoane care să se încadreze în toate aceste condiţii să fie femei însărcinate care să nu fie condamnate pentru infracţiuni exceptate. Deci, cu alte cuvinte, nicio femeie însărcinată nu ar urma să beneficieze de graţiere, dintre cele care se află astăzi în penitenciar. Persoane cu vârsta de peste 60 de ani, niciuna. Persoane care au peste 70 de ani şi ar urma să fie graţiate, una", a mai adăugat Şerban Nicolae.

De asemenea, nouă minori ar urma să beneficieze de prevederile legii graţierii.

„Nouă persoane ar urma să beneficieze de graţierea măsurilor educative privative de libertate. E vorba de minori. În total, 1.032 de pesoane ar urma să intre sub incidenţa acestei legi a graţierii”, a mai spus Şerban Nicolae.

În timpul dezbaterilor, grupul parlamentar al USR a propus modificarea legii, astfel încât prevederile să nu poată fi aplicate şi în viitor. Un alt amendament care prevedea ca persoanele cu vârste de peste 70 de ani să fie graţiate, indiferent de durata pedepsei primite a fost propus de senatorul PSD Liviu Brăiloiu. Niciunul dintre amendamente nu a întrunit numărul necesar de voturi.

UPDATE În favoarea raportului au votat 5 senatori (PSD şi UDMR) şi 4 au fost împotrivă (PNL şi USR). Potrivit preşedintelui Comisiei juridice, Şerban Nicolae, 1.032 de persoane ar urma să iasă din închisoare dacă se aplică proiectul în actuala formă votată de senatorii jurişti.

 

"ANP ne comunică următoarele: 1.022 de persoane ar urma să beneficieze de graţiere, potrivit articolului 1, alineatul 1. Dintre acestea, 433 de persoane condamnate la pedeapsa închisorii ar beneficia de graţiere în întregime. Deci persoane care să iasă în 48 de ore de la data intrării în vigoare a legii ar fi 433 la momentul acesta şi 589 ar avea pedeapsa redusă cu trei ani. Sunt convins că depopularea închisorilor va fi considerată de CEDO suficientă. Femei însărcinate - nu au fost identificate persoane care să se încadreze în toate aceste condiţii, să fie femei însărcinate care să nu fie condamnate pentru infracţiuni exceptate. Deci, cu alte cuvinte, nicio femeie însărcinată nu ar urma să beneficieze de graţiere, dintre cele care se află astăzi în penitenciar. Persoane cu vârsta de peste 60 de ani, niciuna. Persoane care au peste 70 de ani şi ar urma să fie graţiate - una", a explicat Şerban Nicolae.

Potrivit acestuia, celor 1.022 de condamnaţi care ar fi eliberaţi din penitenciar li se adăugă 9 minori şi persoana de peste 70 de ani care ar urma să fie graţiată, în total 1.032 de persoane.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Şerban Nicolae, a anunţat, joi, că proiectul legii privind graţierea unor pedepse va intra lunea viitoare în dezbaterea plenului.

'Este obligatoriu ca proiectul să intre la vot luni şi, din punctul meu de vedere, este inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obţinut şi prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile', a anunţat Nicolae.

Dacă senatorii jurişti vor întocmi luni raportul şi îl vor înainta în aceeaşi zi Biroului permanent, conducerea Senatului poate decide includerea proiectului pe ordinea de zi a plenului din aceeaşi zi.

Amendamentul propus de senatorii Traian Băsescu (PMP) şi Liviu Brăiloiu (PSD), adoptat săptămâna trecută de Comisia juridică a Senatului, care prevedea graţierea faptelor de corupţie a generat un val de proteste în societate, motiv pentru care senatorii jurişti au revenit în mai puţin de 24 de ore asupra deciziei şi au exceptat de la graţiere cele şase infracţiuni care vizau corupţii.

La solicitarea senatorului PNL Daniel Fenechiu amendamentul a fost reluat şi, prin vot, au fost excluse de la graţiere luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă. De asemenea, au fost excluse faptele săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, sau fapte săvârşite de funcţionari străini sau în legătură cu aceştia.

Senatorii jurişti au respins şi amendamentul prin care s-ar fi graţiat persoanele condamnate pentru abuz în serviciu, depus de senatorul PMP Traian Băsescu.

Comisia juridică a stabilit excepţiile de la graţiere, printre faptele exceptate numărându-se infracţiuni contra vieţii, contra justiţiei şi traficul de persoane, infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii, lipsirea de libertate în mod ilegal.

Comisia a inclus Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil printre legile speciale ale căror infracţiuni sunt exceptate de la graţiere.

 

UPDATE Preşedintele PSD Liviu Dragnea a solicitat, luni, ca proiectul de lege privind graţierea să fie votat de Senat în forma venită de la Guvern.

„Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege. Cred că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern pentru că s-au schimbat de foarte multe ori acolo şi eu sunt foarte nemulţumit”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă, procedural, există această posibilitate, Dragnea a răspuns: „Cum să nu? Se poate întoarce Raportul la Comisie”.

Dragnea a spus că nu îşi doreşte ca Legea graţierii să fie adoptată tacit de Senat, ci să fie votată în forma avansată de Guvern.

 

„Aş vrea să nu vină prin adoptare tacită pentru că ei tocmai au prelungit termenul. Să voteze proiectul de lege cum a venit de la Guvern”, a spus Dragnea, care a arătat că acest lucru înseamnă respingerea Raportului făcut de Comisia juridică din Senat.

Solicitarea lui Dragnea echivalează, practic, cu adoptarea, de către Comisia juridică din Senat, a unui nou Raport, cu proietul de lege în forma Guvernului, fără amendamente.

 

UPDATE În favoarea raportului au votat 5 senatori (PSD şi UDMR) şi 4 au fost împotrivă (PNL şi USR). 

Acesta va fi înaintat Biroului permanent, conducerea Senatului având posibilitatea includerii actului normativ pe ordinea de zi a şedinţei de plen de luni

-------------

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Şerban Nicolae, a anunţat, joi, că proiectul legii privind graţierea unor pedepse va intra lunea viitoare în dezbaterea plenului.

'Este obligatoriu ca proiectul să intre la vot luni şi, din punctul meu de vedere, este inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obţinut şi prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile', a anunţat Nicolae.

Dacă senatorii jurişti vor întocmi luni raportul şi îl vor înainta în aceeaşi zi Biroului permanent, conducerea Senatului poate decide includerea proiectului pe ordinea de zi a plenului din aceeaşi zi.

Amendamentul propus de senatorii Traian Băsescu (PMP) şi Liviu Brăiloiu (PSD), adoptat săptămâna trecută de Comisia juridică a Senatului, care prevedea graţierea faptelor de corupţie a generat un val de proteste în societate, motiv pentru care senatorii jurişti au revenit în mai puţin de 24 de ore asupra deciziei şi au exceptat de la graţiere cele şase infracţiuni care vizau corupţii.

La solicitarea senatorului PNL Daniel Fenechiu amendamentul a fost reluat şi, prin vot, au fost excluse de la graţiere luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă. De asemenea, au fost excluse faptele săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, sau fapte săvârşite de funcţionari străini sau în legătură cu aceştia.

Senatorii jurişti au respins şi amendamentul prin care s-ar fi graţiat persoanele condamnate pentru abuz în serviciu, depus de senatorul PMP Traian Băsescu.

Comisia juridică a stabilit excepţiile de la graţiere, printre faptele exceptate numărându-se infracţiuni contra vieţii, contra justiţiei şi traficul de persoane, infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii, lipsirea de libertate în mod ilegal.

 

Comisia a inclus Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil printre legile speciale ale căror infracţiuni sunt exceptate de la graţiere.

Un alt amendament adoptat de senatorii jurişti prevede că persoanele graţiate care săvârşesc în cinci ani o infracţiune execută şi pedeapsa neexecutată ca urmare a graţierii. În forma iniţială a proiectului elaborat de Guvern, termenul era de trei ani.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat, joi seară, că Guvernul nu susţine amendamentele la legea graţierii adoptate de Comisia juridică a Senatului, precizând însă că Executivul este deschis 'la anumite idei bune'.

De asemenea, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că instituţia pe care o conduce susţine forma iniţială a proiectului de lege privind graţierea unor persoane.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a anunţat că dezaprobă categoric votul din Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind graţierea faptelor de corupţie şi că subiectul va fi tranşat în cadrul unui Comitet Executiv Naţional al PSD. ''Voi avea o discuţie cu membrii partidului din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste amendamente', a mai spus Dragnea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ