Legea minelor, o lege bună

| 10 dec, 2013

Legea minelor a fost adoptată pentru prima dată în România în anul 2003, însă evoluţiile ulterioare în acest domeniu (vezi dezvoltările tehnologice de exemplu) fac ca legea să fie depăşită.

Tocmai acest lucru a semnalat şi Guvernul în expunerea de motive în proiectul de lege trimis Parlamentului spre dezbatere. Astfle, se doreşte o lege care să prevadă foarte clar anumite schimbări majore în relaţia pe care statul o va avea cu companiile care exploatează resursele din subsol.

Noua Lege a minelor propusă de Guvern vine cu îmbunătăţiri majore faţă de cea veche şi aduce avantaje certe pentru statul român. În primul rând, statul va avea drept de preemţiune asupra producţiei rezultate din exploatarea resurselor. Altfel spus, în cazul unei operatiuni de vânzare-cumpărare desfăşurată în condiţii egale, legea garantează că statul român va fi cumpărătorul preferat dintre mai mulţi cumpărători. În al doilea rând, protecţia mediului devine o piesă centrală în noua lege. Astfel, companiile din industrie vor fi obligate să aplice cele mai sigure procedee şi mijloace tehnologice în procesul de exploatare.

O altă îmbunătăţire adusă legii priveşte transparenţă. Astfel, legea prevede ca toţi cei interesaţi să aibă acces nerestricţionat la informaţii legate de modul în care au fost acordate licenţele de exploatare. De asemenea, în cazul în care se dovedeşte că există persoane care au avut de suferit de pe urma exploatărilor de resurse legea obligă companiile în cauză la despăgubiri prompte. Un alt lucru de salutat îl reprezintă eliminarea clauzelor de confidenţialitate. Deci, contractele încheiate între statul român şi companii din industriile de profil nu vor mai avea clauze de confidenţialitate, care pot conduce la dezinformarea cetăţenilor.

Legea ar reprezenta un pas mare făcut de România într-un domeniu problematic. Şi cum domeniul este controversat nu putea să nu apară şi cârcotaşii, care susţin că legea este o dedicaţie pentru proiectul minier al RMGC. În realitate este o lege-cadru care se va aplica pentru toate exploatările de cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de metale nobile, minereuri radioactive etc. exploatate în România. Tocmai prin această nouă lege a minelor se elimină îngrijorările existente în acest moment.

Din păcate, Parlamentul României încă nu este suficient de matur să-şi asume responsabilitatea pentru legi dificile şi cedează mult prea uşor în faţa presiunii unui grup mic de protestatari dar vocal. Legea minelor a fost a fost respinsă în Camera Deputaţilor pentru că nu a întrunit numărul de voturi necesare. Astfel, ţara noastră dă semnale investitorilor că încă nu este pregătită să se dezvolte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 dec, 2013
cantautor
nu sunt fan CTP,dar imi place adevarul...
lasa legea minelor,se va vota si ea,aveti 80%
:"Care cetăţeni ai acestei ţări îşi storc din creieri luni noaptea legi care să-i scoată pe parlamentari din raza de acţiune a DNA şi ANI?Răspunsul la această ultimă întrebare e răspunsul la toate: chiar parlamentarii.Sau: numai parlamentarii.Poate cineva să-mi spună o singură lege izvorâtă din nevoile cetăţenilor, pe care parlamentarii le-ar cunoaşte şi le-ar discuta în Parlament? Eventual, şi noaptea?Singurele preocupări legislative ale reprezentanţilor poporului sunt cele ale unui Parlament constituit în vederea comiterii de infracţiuni. Adică asigurarea unui cadru legal care să apere dreptul infractorilor aleşi la o activitate de profil lipsită de stres.
De data asta, Traian Băsescu are dreptate: acest Parlament aruncă România cu 10 ani înapoi. Ba chiar cu 25, pentru că e vorba de aşezarea politrucilor deasupra legilor"
Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ