Legea retrocedărilor, în sfârşit o speranţă pentru foştii proprietari

| 24 apr, 2013

Legea restituirii proprietăţilor preluate abuziv în timpul regimului comunist, pe care guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea săptămâna trecută, reprezintă o speranţă pentru foştii proprietari, prima dată după mai mulţi ani de politici anti-restituţioniste.

Discursul lui Victor Ponta din Parlament, referitor la Legea retrocedărilor, este catalogat drept "foarte bun" de publicaţia Deutsche Welle. La asumarea răspunderii guvernului pe această lege a fost pentru prima dată un înalt demnitar, de stânga politică, a cerut scuze celor care au fost deposedaţi de regimul comunist.

“Vreau cu această ocazie să spun, în calitatea mea de social-democrat care trăieşte în secolul XXI, că dreptul de proprietate este un fundament al unei societăţi democratice”, a declarat Victor Ponta, marcând, astfel, o schimbare de mentalitate în politica românească, întrucât precedentele partide aflate la guvernare au dus, mai degrabă, politici anti-restituţioniste.

Victor Ponta nu ar trebui aşezat în descendenţa lui Ion Iliescu, cred jurnaliştii de la Deutsche Welle, deoarece fostul preşedinte considera că "proprietatea este un moft".

În anii '90,  Iliescu a încurajat instanţele de judecată, prin declaraţii publice explicite, să nu dea curs cererilor de restituire a proprietăţilor. Opoziţia ţărănistă şi liberală a încercat, pentru prima dată, să-l suspende pe prşedinte, dar s-a lovit de rezistenţa majorităţii guvernamentale.

"Este prima dată când un social-democrat român vorbeşte ca un social-democrat european sau ca unul antebelic şi nu ca un cripto-comunist, după expresia preferată a lui Corneliu Coposu", scrie Deutsche Welle. Cu excepţia PNL şi PNŢCD, toate celelalte partide, inclusiv PD-ul condus de Petre Roman şi apoi de Traian Băsescu, au fost partide anti-restituţioniste.

Nici guvernul Boc nu a abordat subiectul, deşi devenise o urgenţă prin decizia CEDO de sistare a proceselor. Cel puţin în perioada guvernării comune cu ţărăniştii, militanţii PD cu funcţii la diferite niveluri ale administraţiei boicotaseră toate legile de restituire.

Din 2004, odată cu alianţa DA, s-a remarcat o diferenţiere în gândire, între partide. PD-ul cu Traian Băsescu şi Monica Macovei făcuseră o prioritate din legile de reformare a Justiţiei, în timp ce liberalii conduşi de Călin Popescu Tăriceanu insistaseră asupra legii de restituire a proprietăţilor.

Legea propusă de Victor Ponta "are, poate, imperfecţiuni", însă oferă o mică speranţă proprietarilor deposedaţi în regimul comunist sau moştenitorilor acestora, mai notează Deutsche Welle.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ