Legea statutului cadrelor militare a fost promulgată

| 31 mai, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a semnat vineri decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Curtea Constituţională a României a respins în urmă cu o săptămână sesizarea privind modificarea Statutului cadrelor militare şi a constatat că legea, în raport de criticile formulate de către parlamentarii PDL, este constituţională.
Senatorii au adoptat pe 9 aprilie proiectul de lege privind statutul cadrelor militare, trimis la reexaminare de preşedintele Traian Băsescu. Potrivit reglementărilor, actul normativ este aplicat în exclusivitate de MApN şi structurilor militarizate ale MAI.

Statutul prevede că, în funcţie de nevoile de încadrare, cadrele militare din MApN şi MAI pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea conducerii instituţiei.

Conform actului normativ, pensionarea cadrelor MApN şi MAI se va face gradual. Astfel, generalii cu o stea se vor pensiona la 56 de ani, cei cu două - la 57 de ani, cei cu trei stele - la 58 şi cei cu patru stele - la 59 de ani.

Prelungirea perioadei până la 60 de ani se poate face în funcţie de comisiile de selecţie care funcţionează în instituţiile militare iar propunerea de pensionare sau nu a acestora va fi obligatorie pentru ministrul Apărării.

"Un ministru politic nu poate şti care e nevoia operaţională pentru menţinerea încadrării pe un post. Nu poţi să ţii un general de brigadă până la 60 de ani. Uzura fizică e foarte mare", a susţinut preşedintele Comisiei de apărare, Corneliu Dobriţoiu.

Potrivit acestuia, serviciile speciale precum STS, SPP, SRI vor funcţiona în baza Legii 80, care prevede pensionarea la 60 de ani, iar prelungirile se vor face în funcţie de ierarhia din fiecare instituţie.

Senatul a adoptat legea trimisă la reexaminare de preşedintele Traian Băsescu în calitate de for decizional.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ