Lia Olguţa Vasilescu despre scăderea salariilor mici: E adevărat, dar nu e vina noastră!

| 02 feb, 17:50

Ministrul Muncii a recunoscut că există scăderi salariale şi la nivelul unor bugetari cu venituri modeste, cum sunt grefieri, dascăli sau personal auxialiar din învătământ, Lia Olguţa Vasilescu a declarat, la Realitatea TV, că în aceste situaţii nu este vorba de efecte ale legiii salarizării.

În cazul grefierilor, a afirmat Olguţa Vasilescu, "nu este o problemă a ministerului Muncii, pentru că pe legea salarizării le cresc salariile. Este foarte adevărat că lor (grefierilor) li se calculează veniturile diferenţiat pentru fiecare curte de apel în parte şi ne estre greu şi nou să înţelegem de unde vin aceste inechităţi. Joi am cerut o situaţie consilierilor, la nivelul ţării, şi mă voi întâlni cu ei să lămurim lucrurile."

Potrivit comunicatului Asociației grefierilor, cauza scăderii salariiale ar fi legată de transferul contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat, prin care vor scădea salariile nete cu sume cuprinse între 36 și 500 lei.

În plus, grefierii se consideră discriminaţi faţă de ceilalţă bugetari pentru că ultima creștere salarială a avut loc pe 1 decembrie 2015, când s-a operat pentru întreg sistemul o creștere de 10%).

În cazul profesorilor şi a personalului auxiliar din şcoli, care s-au plâns de scăderea veniturilor în ianuarie, ministrul Muncii a pus totul pe seama ordonanţei care impune plata CAS şi CASS la nivelul salariului minim pe economie şi pentru angajaţii cu timp parţial de muncă, (excepţie fac pensionarii, studenţii, persoanele cu handicap şi cele care au deja un contract full time).

"În mod normal, în sistemul bugetar n-ar trebui să avem angajaţi fără normă întreagă, i am rugat pe cei de la ministerul Educaţiei să completeze aceste normel, chiar cu ore distribuite între mai multe unităţi de învăţământ, astfel încăt să nu se mai ajungă în astfel de situaţii, pentru că le este dificil şi celor de la finanţe când calculează contribuţia să nu le scadă netul. (...) Am vorbit cu ministerul Finanţelor să găsească o soluţie, probabil că statul va completa de asemena manieră aceste contibuţii astfel încât să nu se mai ajungă în situaţia ca venitiurile să scadă de la 500 la 300 de lei, căutăm variante compensatorii, dar soluţia corectă este întregirea normelor," a declarat Lia Olguţa Vasilescu la Realitatea TV.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ