Liberation: Austerul Klaus Iohannis a făcut din lupta cu corupții calul său de bătaie

| 06 feb, 13:50

Cotidianul francez Liberation a publicat un amplu articol despe “Marea Curățenie Anticorupție” care început în România.

“De la jumătatea lunii ianuarie, puternicul parchet anticorupție (DNA) a revenit în forță. Un fost ministru al Economiei bănuit de abuz de putere a fost ridicat de procurori, un mare patron media acuzat de evaziune fiscală doarme în arest, un judecător al Curții Constituționale e urmărit pentru corupție, asta ca să nu mai vorbim de fosta șefă a DIICOT care și-a petrecut sărbătorile de iarnă în spatele gratiilor”, scrie Luca Niculescu intr-un articol pentru Liberation despre lupta anticoruptie din Romania.

Articolul integral publicat în Liberation: 

“Foști miniștri, oameni de afaceri sau magistrați se regăsesc uneori în aceeași celulă unde așteaptă deciziile justiției. Care pică precum ghilotina: 22 de ani de închisoare pentru un judecător corupt, între 4 și 5 ani pentru doi foști miniștri care au dezvăluit secrete din procesele de privatizare.

În total, o duzina de foști miniștri au fost condamnați la închisoare, iar lista se mărește grație noului cod penal, care prevede reduceri ale pedepselor pentru inculpații care cooperează, livrând procurorilor complicii. Astfel, fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, a spus că a dat 5 milioane de euro șefilor partidului Democrat pentru a fi numit și păstrat în funcție. 

Cele mai senzaționale declaratii au fost făcute de Elena Udrea, fost ministru al Turismului. Într-un interviu pentru site-ul HotNews.ro, ea l-a acuzat pe actual șef al SRI ca i-ar fi spus fostului ei soț să plătească 500.000 euro pentru finanțarea unei televiziuni private.

Pusă de asemenea sub acuzare pentru spălare de bani, Udrea amestecă în denunțurile sale oameni politici, magistrați, oameni de afaceri. După părerea observatorilor, dezvăluirile sunt abia la început, cu dosare care vor atinge toate marile privatizări din ultimii ani, și toată clasa politică – de la stânga la dreapta – va fi vizată

Odinioară recunoscută pentru nivelul ridicat de corupție, România a devenit în câțiva ani unul dintre campionii europeni ai luptei împotriva acestui flagel. Eforturile anticorupție sunt de altfel subliniate în raportul Comisiei Europene publicat la finalul lunii ianuarie, iar noul președinte, austerul Klaus Iohannis, a facut din lupta anticorupție calul său de bătaie.

Există însă temeri că aceste acțiuni, făcute în fața camerelor TV, să nu transforme țara într-o “republică a procurorilor”. “Nu trebuie să uitam că operațiunea <> din Italia a făcut ca la putere să ajungă Silvio Berlusconi”, spune jurnalista Ioana Lupea. “Da, dar cu stilul său măsurat, aproape rigid, Klaus Iohannis este cel mai antiBerlusconian personaj care ar putea exista și va fi omul forte al țării pentru cel puțin cinci ani”, replică un diplomat occidental."

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 feb, 14:45
gigi
Mai lasati-ma cu tov. klaus ,si daca trage o basina ii gasiti motiv de lauda -sinteti penibili ,asa ati facut cu basescu care era ptr. voi si frumos si ,animal politic si ...si...am pierdut zce ani si miliarde de euro

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ