Liderul PDM: Desemnarea lui Ion Păduraru la funcţia de premier împinge Republica Moldova spre alegeri anticipate

| 15 ian, 08:44

Decizia preşedintelui Nicolae Timofti de a-l desemna pe secretarul general al Administraţiei Prezidenţiale, Ion Păduraru, drept candidat la funcţia de prim-ministru împinge ţara spre alegeri anticipate, a declarat joi seara liderul Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Marian Lupu, într-o intervenţie telefonică la un post local de televiziune, citat de portalul IPN, potrivit Agerpres.

Astfel, războiul dintre preşedintele Timofti şi democraţi continuă, în contextul în care PDM a insistat în ultimele două zile pe candidatura controversatului oligarh Vlad Plahotniuc la funcţia de premier, din partea unei coaliţii majoritare coagulate după îndelungi eforturi în jurul său. 

'Nu s-a discutat cu noi. Este o decizie surprinzătoare şi nu e pe înţelesul nostru. Cu puţin timp înainte am avut discuţii cu preşedinţia şi am fost invitaţi la reşedinţa prezidenţială (din Condriţa) pentru a discuta o altă candidatură. Însă la jumătatea drumului am fost informaţi că situaţia s-a schimbat şi că a fost emis decretul' privind desemnarea lui Păduraru, a afirmat Lupu, sugerând că mergea la preşedinţie cu o altă candidatură. 

Liderul PDM a dat de înţeles că formaţiunea pe care o reprezintă nu va discuta cu noul candidat (al preşedintelui). 'Acest candidat nu întruneşte voinţa majorităţii parlamentare şi mai există şi alte cusururi. Vom face o analiză serioasă şi vom reveni cu o declaraţie mai amplă, care nu va fi doar a PDM, ci şi a majorităţii parlamentare, care continuă să existe', a insistat Lupu. 

Anterior, mass-media de peste Prut relataseră că şapte deputaţi care au semnat pentru constituirea noii majorităţi parlamentare şi-au retras semnăturile după ce PDM a decis să nominalizeze candidatura lui Plahotniuc pentru a doua oară la funcţia de premier, după ce aceasta fusese respinsă o dată de preşedinte. 

'Dacă până la 29 ianuarie problema învestirii guvernului se rezolvă, avem trei ani de stabilitate. Iar dacă nu se reuşeşte intenţionat, ar însemna că Republica Moldova cade într-o gaură neagră nu doar politică, ci şi socială şi economică', a spus Lupu. 

Într-un gest surpriză, preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat joi seara pe Ion Păduraru, secretar general al cancelariei prezidenţiale, candidat la funcţia de prim-ministru, potrivit unui comunicat oficial, difuzat după ce a expirat termenul dat de şeful statului ca semnăturile deputaţilor care formează majoritatea parlamentară să fie reconfirmate. 

Şansele lui Ion Păduraru de a ajunge premier depind de dorinţa deputaţilor de a evita alegerile anticipate, a estimat Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialist (PS), formaţiunea cu cele mai multe mandate în parlamentul de la Chişinău, 25 dintr-un total de 101. 'Nu-l cunosc, dar cred că are mai multe şanse decât (Ion) Sturza. Totul depinde acum de numărul de parlamentari care vor dori să evite alegerile anticipate', a spus liderul socialist. 

Igor Dodon a spus că formaţiunea sa - care insistă pe alegeri anticipate - nu va vota candidatura lui Păduraru, dar nu se va alătura unei proceduri de destituire a preşedintelui. 'Iniţial, insistam ca Timofti să fie demis, acum noi îl susţinem. Are el păcatele sale, însă pentru faptul că nu l-a desemnat pe Plahotniuc în fruntea executivului nu poate fi demis', şi-a explicat el poziţia. 

Desemnarea lui Ion Păduraru în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru reprezintă încă un pas important spre alegeri anticipate, însă situaţia rămâne incertă, a apreciat, la rândul său, primarul oraşului Bălţi, Renato Usatâi, preşedintele Partidului Nostru. El le-a mulţumit susţinătorilor care au ieşit joi în stradă în sprijinul preşedintelui Timofti, care s-a opus candidaturii lui Vlad Plahotniuc. Usatâi s-a arătat încrezător că formaţiunea sa va câştiga viitoarele alegeri parlamentare, după care va instaura în Republica Moldova un regim după modelul instituit de Aleksandr Lukaşenko în Belarus. 

În schimb, liderul platformei proeuropene Dreptate şi Adevăr 'DA', Andrei Năstase, consideră că Nicolae Timofti ar fi trebuit să îl desemneze din nou la funcţia de premier pe Ion Sturza. 'Îl cunosc bine pe Ion Păduraru (...) dar cred că totuşi şeful statului trebuia să insiste pe prima sa candidatură - Ion Sturza', a declarat Năstase. Cu toate acestea, 'este o victorie a tuturor celor care am protestat' împotriva candidaturii lui Plahotniuc, a afirmat el. Respingerea repetată a candidaturii oligarhului Vladimir Plahotniuc de către şeful statului este o victorie, însă lupta mare abia începe, a avertizat Năstase, adăugând că 'aceasta înseamnă că instituţia prezidenţială a ieşit din captivitatea oligarhilor'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ