LIVE TEXT. Atentatele de la Bruxelles: 31 de morţi, 270 de răniţi. Cine sunt autorii

| 23 mar, 16:36

Numeroase ţări au sporit măsurile de securitate în aeroporturi, după atentatele de marţi. 31 de morţi şi aproape 200 de răniţi este cel mai recent bilanţ al atentatelor comise marţi pe aeroportul Zaventem şi la staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles. Patru români, dintre care un minor, se numără printre răniţi. Atacurile au fost revendicate de Statul Islamic.

UPDATE 17.18 Incapacitatea autorităților belgiene de a destructura celulele teroriste i-a enervat pe oficialii americani din contraterorism, notează thedailybeast.com. Bruxelles a fost lovit marți dimineață de un dublu atentat soldat cu moartea a peste 30 de oameni și cu rănirea a cel puțin 230, în ciuda avertismentelor repetate date de Washington. Un oficial din serviciile de informații americane a folosit termenul de ”copii” atunci când s-a referit forțele de securitate belgiene, iar o altă referire la acestea a fost că ”tehnica lor este de rahat”.

Bruxelles a devenit un adevărat cuib al teroriștilor, concentrat mai ales în distructul Molenbeek din apropierea centrului orașului, și totuși belgienii nu au făcut prea multe pentru a destructura rețeaua de extremiști implicați inclusiv în atacurile din Paris.

Chiar înainte ca Salah Abdeslam să fie arestat săptămâna trecută, mulți oficiali americani din contraterorism erau îngrijorați în legătură cu un atentat ce ar putea avea loc în Belgia. Autoritățile din această țară au încercat îndelung să finanțeze o campanie împotriva terorismului dar, în același timp, activitatea lor a făcut ca minoritățile să se izoleze în enclave precum Molenbeek, unde potențialii jihadiști se pot ascunde cu ușurință.

După arestarea lui Abdeslam, mulți din Belgia s-au temut de un eventual atac din răzbunare. Oficialii din SUA au încercat să ajute, dar au existat limite, dat fiind resursele insuficiente de care dispun forțele de securitate belgiene și fluxul migraționist.

Vestea atacurilor ce au avut loc marți a fost primită la Washington cu o doză de frustrare resemnată.

Un oficial american chiar a atacat dur structurile responsabile nu doar din Belgia, ci din întreaga Uniune: ”Chiar în Uniunea Europeană în general, jihadiștii se infiltrează de două decenii, iar acum încep să lucreze la asta. Când trebuie să luăm legătura cu acești oameni (cei din serviciile de securitate - n.r.) sau să ne trimitem oamenii să le vorbească, noi practic discutăm cu oameni care sunt - o s-o spun tranșant - copii. Nu sunt proactivi, nu știu ce se petrece. Sunt în negare. Este un lucru atât de înspăimântător pentru ei să admită că tara lor devine vulnerabilă”.

UPDATE 16.29 Consiliul Nord-Atlantic, principalul organ de luare a deciziilor al NATO, a dat asigurări miercuri că va apăra valorile comune împotriva "actelor dure" ale teroriștilor care încearcă să le atace, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Alianței Nord-Atlantice.

"Suntem fermi în hotărârea de a preveni și învinge terorismul", a transmis Consiliul Nord-Atlantic, care a adăugat că "vom face acest lucru rămânând uniți, ca societăți deschise și democrații". "Condamnăm ferm atacurile teroriste de la Bruxelles. Transmitem condoleanțe familiilor victimelor, răniți și tuturor celor afectați", mai precizează Consiliul Nord-Atlantic, reamintind că Bruxellesul este locul unde își are NATO sediul și este capitala Belgiei și Europei". "Este un simbol al întregii Europe, al libertății și păcii", se mai arată în comunicat.

Consiliul Nord-Atlantic își exprimă totodată "solidaritatea" cu Belgia.

UPDATE 16.20 Trei membri ai personalului Comisiei Europene au fost răniţi marţi în atacurile teroriste de la Bruxelles, a anunţat miercuri un oficial de rang înalt din cadrul CE, relatează DPA online. „Teroriştii au lovit ieri (marţi) inima Europei, oraşul nostru, Bruxellesul. Oameni nevinovaţi au fost ucişi, (iar) printre cei care primesc îngrijiri se află trei dintre colegii noştri de la Comisie”, a declarat miercuri vicepreşedinta CE Kristalina Gheorghieva pentru presă. Principalul sediu al Comisiei se află la mai puţin de 500 de metri de staţia de metrou Maelbeek, unde a avut loc unul dintre atacuri. Imobilul se află exact deasupra staţiei şi a fost evacuat după explozie, a declarat Gheorgieva.

Una dintre clădiri, în care se află serviciile pentru Agricultură, era în continuare goală miercuri. Verificări la nivelul structurii erau în curs miercuri, pentru a se stabili dacă explozia a afectat fundaţia clădirii, a anunţat vicepreşedinta.

UPDATE 15,18 Fie că e vorba de plecarea în Siria sau de acţiuni violente în numele islamului, aşa cum s-a întâmplat marţi la Bruxelles şi la Paris, în 2015, din celulele jiahdiste fac adeseori parte fraţi, atât din motive logistice cât şi tactice, potrivit psihologilor şi psihiatrilor consultaţi de AFP.

Fraţii Khalid şi Ibrahim El Bakraoui la Bruxelles, marţi, fraţii Merah în 2012, la Toulouse, în sud-estul Franţei, fraţii Kouachi în atacul împotriva Charlie Hebdo, la Paris, fraţii Tsarnaev care au efectuat atentatul cu bombă  la maratonul din Boston, în 2013: în cursul ultimilor ani, numeroşi fraţi de sânge au devenit fraţi de arme pentru a semăna teroarea în rândul celor pe care îi consideră "duşmani ai islamului".

Iar în lista anchetelor deja deschise, în special în Franţa şi în Belgia, pentru plecarea sau revenirea din zone controlate de gruparea Stat Islamic în Siria şi în Irak, numele de familie identice, adeseori în grupuri de trei sau patru, sunt numeroase. Este un fenomen perfect natural", a explicat psihiatrul şi fostul agent CIA Marc Sageman, unul dintre primii care a subliniat, într-o carte din 2003, acest fenomen. "Identitatea socială se dezvoltă în primul rând vorbind cu apropiaţii. Şi aceşti apropiaţi sunt desigur fraţii şi prietenii din copilărie". Este ceea ce numesc activarea identităţii sociale. Este o chestiune de proximitate. De asta există în grupările jihadiste atât de mult fraţi, uneori şi surori, prieteni de cartier. Cresc împreună. Se văicăresc, îşi inventează o identitate de apărători ai islamului agresat, femei şi copii ucişi în bombardamente aeriene. Se radicalizează, se sprijină unii pe alţii", spune acesta.

În faţă supravegherii atente aplicată, după 11 septembrie 2001, în moschei şi în locurile de cult, aceşti mici grupări familiale, imposibil de infiltrat din interior, se închid în ele însele, învăţând din câteva clickuri tehnici de disimulare. "Este o chestiune de încredere", adaugă Marc Sageman. "Te încrezi într-un apropiat, evident. Şi când e vorba să antrenezi pe cineva într-o acţiune, ţintă cea mai logică este fratele tău mai mic sau mai mare. Este acelaşi fenomen că la găştile de stradă. Nu e nevoie de spălare de creier, de îndoctrinare".

Patrick Amoyel, psihanalist şi profesor de psihopatologie la Nişă, în Franţa, lucrează la o asociaţie, Entr'Autres, care are că scop deradicalizarea tinerilor seduşi de tezele jihadului. Şi el a remarcat prezenţa a numeroşi fraţi. "În cadrul lor, influenţă funcţionează în dublu sens", spune acesta. "Se închid rapid într-un fel de confuzie psihică. Este ceva uşor nebunesc, uşor iraţional în acest proces. O asumare de riscuri uşor adolescentină, chiar dacă nu e vorba mereu de adolescenţi".

Psiholog la asociaţia Entr'Autres, Amelie Boukhobza adaugă: "Este adeseori cel mai tânăr care are lucruri de dovedit, un loc de găsit, care îl influenţează pe cel mai mare. Cel mai mare nu are în mod necesar ascendentul".

Odată ce această bulă de radicalizare este creată, adeseori fără că alţi membri să vadă altceva decât o simplă apropiere a doi sau trei fraţi, care vorbesc în şoaptă la apropierea de ei, această celulă dobândeşte o coerentă şi o rezistenţă la orice proba.  "Această se poate extinde la cercul prietenilor apropiaţi, spre exemplu la cel mai bun prieten care de regulă se căsătoreşte cu sora să, şi se creează celule foarte omogene", adaugă Patrick Amoyel. "La acest nivel intervine o consolidare afectivă reciprocă foarte solidă, dificil de rupt. Am văzut-o adeseori. Şi asta nu ţine deloc de boală psihică, nu ţine de ordinul psihozei sau al psiho-patologiei". "Merge în buclă, unul îi influenţează pe ceilalţi şi invers, şi se poate transformă într-un carusel", spune acest specialist, care evocă "dorinţa de a trece peste limite, de a merge spre rebeliunea absolută. Şi asta se poate termină în acţiuni teroriste".

 

UPDATE 15.10 Un angajat al Aeroportului Zaventem din Bruxelles a devenit "erou" după ce ieri, după atentatele teroriste, a salvat de la moarte şapte persoane. Alphonse Lyoura lucrează de mai mulţi ani ca ofiţer de securitate la bagaje. Marţi, când cele două bombe au zguduit Aeroportul Zaventem din capitala belgiană, bărbatul era la serviciu.

După ce a auzit prima explozie, a rămas pe loc înmărmurit. A auzit-o apoi şi pe a doua, iar când a privit în jurul său a ştiut că trebuie să dea o mână de ajutor, scrie The Independent. "Am văzut oameni întinşi pe jos, plini de sânge, care nu se mişcau", a povestit el. "Cel puţin şase sau şapte oameni aveau picioarele complet zdrobite. Mulţi îşi pierduseră braţele. Un bărbat nu mai avea picioare, iar un poliţist nu mai avea un picior... (...) Am ajutat cel puţin şase sau şapte persoane. Am scos afară şi oameni care nu mai mişcau. Era panică peste tot", a adăugat Alphonse.

Faptele lui Alphonse i-au impresionat pe toţi, iar fotografiile în care îl surprind plin de sângele răniţilor au făcut înconjurul lumii. "Alphonse, tocmai le-ai demonstrat (teroriştilor, n. red) că au eşuat. Dacă unul dintre noi încă îi ajută pe ceilalţi, nu au câştigat. Nu vor câştiga niciodată", i-a transmis un internaut. "Terorismul naşte eroi. Unui erou nu-i pasă de religia ta, eroul este un simplu om bun", a adăugat altcineva.

 

UPDATE 14.58 Medicii care au tratat victimele atentatelor din Bruxelles au fost șocați de ce au descoperit în radiografiile realizate. Trupurile oamenilor erau pline de cuie. Reprezentanții spitalului militar Neder-over-Heembeek au făcut publică o astfel de radiografie, în care se poate observa cum un cui s-a oprit în corpul unui supraviețuitor chiar la câțiva centimetri de inimă. Imaginea poate fi văzută în materialul video de mai jos. „Bombele au cuie pentru a face mai multe victime”, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului.

Oficialii belgieni au precizat că teroriștii au folosit bombe artizanale umplute cu cuie pentru a provoca cât mai multă durere și pagube .

Bombele de acest gen sunt folosite frecvent de teroriștii sinucigași. Astfel de bombe au fost folosite și în atacul din timpului maratonului din Boston, din aprilie 2013.

Sursă: The Mirror

Descoperire înfiorătoare în trupurile victimelor atentatelor din Bruxelles. Medicii, în stare de șoc 127

 

UPDATE 14.54 Tribut adus victimelor din Bruxelles. Un tânăr a cântat la violoncel în Place de la Bourse pentru a arăta solidaritatea și atașamentul față de cei aflați în suferință după atentatele comise marți dimineață în aeroportul și metroul din capitala belgiană, arată rtl.be.

Mai multe persoane, afectate și ele de această tragedie, au ales să-și exprime solidaritatea față de victime scriind cu creta colorată mesaje de susținere. Alții au ales să depună flori și să aprindă lumânări, iar între ei un tânăr a ales muzica drept mijloc de exprimare.

Foto:whotalking.com

Foto: deseretnews.com

UPDATE 14.38 Statele europene ar trebui să coopereze mai mult în materie de informații, în special cu Europol, a afirmat miercuri coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, a doua zi după atentatele de la Bruxelles, informează AFP. "Ceea ce statele pot să facă între ele este să-și structureze mai bine cooperarea. Aceasta este pe cale să se facă, dar mi-ar plăcea ca aceasta să se facă mai repede", a declarat Gilles de Kerchove la postul de radio francez Europe 1. "Mi-ar plăcea, de asemenea, ca serviciile de informații să alimenteze un pic mai mult platformele europene, mai ales baza de date a spațiului Schengen SIS și Europol, pentru că punând cap la cap aceste informații se va reuși să se stabilească mult mai multe legături" între suspecți, a adăugat el.

Fișierul SIS conține date cu privire la persoanele căutate sau plasate sub supraveghere și la mașini furate. Europol, înființat în 1995, vizează facilitarea luptei împotriva criminalității în interiorul UE, prin schimbul de informații între polițiile naționale.

Coordonatorul european a recunoscut că alimentarea bazei de date a spațiului Schengen a "progresat în mod considerabil în ultimele luni". "Rămâne acum să fie alimentat mai bine Europol", a insistat el. "Europol este platforma prin excelență a tuturor polițiilor europene. Serviciile de informații trebuie, de asemenea, să facă apel la Europol", a subliniat Gilles de Kerchove.

Gilles de Kerchove a cerut, de asemenea, "mai mult control la frontierele exterioare (ale UE) prin instrumente mai fine, mai multă biometrie, o mai bună inter-operabilitate între bazele de date care le-am constituit de-a lungul anilor".

Premierul francez Manuel Valls a afirmat, miercuri, că este "urgent să fie întărit controlul la frontierele externe" ale UE, pentru a împiedica infiltrarea de jihadiști provenind din Siria.

 

UPDATE 14.36 Vânătoarea autorilor atentatelor de la Bruxelles continuă în Belgia, unde procurorii au descins la casa fraților el-Bakraoui, care s-au aruncat în aer pe aeroportul Zaventem și în stația de metrou Maelbeek. Procurorul general al Belgiei, Frederic Van Leeuw, a declarat, într-o conferinţă de presă, că un şofer de taxi a mers la poliţie si a anunţat că a transportat trei suspecţii dintr-un cartier al Bruxelles.

În urma percheziţiilor efectuate s-au descoperit 15 kg de explozibil şi mai multe obiecte care putea fi folosite la producerea bombelor. De asemenea, s-a mai găsit un laptop care conţinea o scrisoare de adio lasată de unul dintre atacatori, Ibrahim el-Bakraoui.

Potrivit procurorilor, în scrisoarea lăsată, Ibrahim spunea că nu știe ce să facă, că se simte tot timpul în nesiguranță și că nu dorește să sfârșească într-o celulă de închisoare precum Salah Abdeslam, teroristul arestat cu câteva zile în urmă.

UPDATE 14.29 Khalid El Bakraoui a fost identificat după amprente ca autorul atacului de la stația de metrou Maelbeek din Bruxelles, în timp ce fratele său Ibrahim a fost identificat în același mod ca unul dintre autorii atentatelor de la aeroportul Zaventem, a declarat miercuri procurorul general al Belgiei, Frédéric Van Leeuw, informează AFP.

Un al treilea suspect în atentatele de marți de la Bruxelles este încă în libertate. Acesta, un bărbat care potrivit imaginilor de pe camerele de supraveghere era îmbrăcat cu o jachetă deschisă la culoare și pălărie, avea în geantă 'încărcătura explozivă cea mai importantă', a precizat el. alături de Ibrahim El-Bakraoui, în comiterea atentatului de la aeroport a mai fost implicat un al doilea kamikaze 'încă neidentificat'.

Conform sursei citate, Ibrahim El Bakraoui ar fi întocmit un testament înainte de atacuri.

Potrivit ultimului bilanț comunicat miercuri de parchetul federal belgian, în urma atentatelor de marți și-au pierdut viața 31 de oameni și 270 de răniți. 'Aceste cifre riscă să crească în orele care urmează', a precizat Frédéric Van Leeuw.

UPDATE 14.00 A doua zi după atentatele care au lovit capitala Belgiei, bruxellezii încearcă să-și reia rutina depășindu-și temerile. Traficul de la metrou s-a reluat parțial miercuri la puțin timp după ora 07:00 (06:00 GMT), însă tronsonul pe care se află stația Maelbeek, în care s-a produs unul dintre atentate, a rămas închis, fiind înlocuit de autobuze pentru navetiști, relatează AFP.

La intrarea în 11 stații de metrou redeschise — din circa 60 în total — călătorii sunt controlați în bagaje. La stația de metrou Schuman, principalul loc de acces la instituțiile europene, următoarea oprire după Maelbeek, peronul este mult mai puțin aglomerat decât de obicei. Dominique Salazar, studentă la sociologie în vârstă de 18 ani, mărturisește că îi este 'puțin frică'. Mai ales că are doi frați mai mici, de 3 și 6 ani, pe care îi însoțește la grădiniță. 'Dar nu avem altă variantă pentru a ne deplasa', afirmă ea. 'Nu înțeleg încă prea mult ceea ce s-a întâmplat, sunt încă în rutină. Este poate mai bine', a declarat Pierre Pardon, funcționar într-un centru public de acțiune socială, aflat în drum spre serviciu. 'Am aflat că fiul unei colege de-a soției mele care era în metrou a murit în această noapte. Eu, cu aproape 20 de minute înainte, eram la Maelbeek. Trebuie să cred că nu îmi venise ceasul', a spus bărbatul de 43 de ani.

Valerie, în vârstă de 40 de ani, care este secretară într-o instituție pentru copii, susține că nu și-a luat o zi de concediu din cauza faptului că era foarte ocupată. Întrebată dacă va încerca să fie mai prudentă după atentatele de marți, ea a răspuns: 'Nu am prea mult timp, sunt prea ocupată să-mi dau seama cum funcționează, unde merg metrourile, care stații sunt deschise'. 'Și nu vreau să cad în paranoia. Există oameni care se ocupă de securitate', a spus ea, arătând spre trei militari înarmați care patrulau la metrou. 'Nu o să-mi schimb viața pentru că trei tipi au decis că vor să schimbe lumea', a declarat la rândul ei Helene, în vârstă de 27 de ani. 'Este gol, mă surprinde și mă întristează puțin', a explicat Jean-Claude Debecker, un polițist în vârstă de 61 de ani care susține că nu se teme de nimic. 'Dacă trebuie să se întâmple, se va întâmpla', a afirmat el.

'Oamenii nu sunt total liniștiți', a spus Vasco, un angajat care a venit cu trenul de la Enghien, de la circa 30 km de Bruxelles. 'Dar reușim încă să zâmbim, am văzut oameni glumind despre evenimentele de ieri. Spiritul belgienilor rămâne puternic', a adăugat el.

UPDATE 13.58 Meciul amical dintre echipele naţionale ale Belgiei şi Portugaliei, programat să se dispute la 29 martie, a fost anulat după atentatele teroriste de la Bruxelles, a anunţat, miercuri, Federaţia Belgiană de Fotbal, citată de Reuters. "Meciul amical Belgia - Portugalia, prevăzut să se desfăşoare la 29 martie, pe stadionul Roi Baudouin din Bruxelles, a fost anulat din motive de securitate", se arată în comunicatul federaţiei belgiene.

Reprezentativa Belgiei îşi anulase antrenamentele de marţi şi miercuri dimineaţă.

UPDATE 13.51 Papa Francisc a postat pe contul său de Instagram, lansat în urmă cu doar câteva zile, un mesaj de compasiune pentru victimele atentatelor teroriste din Belgia. Suveranul Pontif a publicat o fotografie în care pare că se roagă, cu privirea în plecată în pământ. Poza a fost însoţită şi de un mesaj scurt: "Cred în mila Lui Dumnezeu pentru toţi aceia care şi-au pierdut vieţile", a scris Papa pe reţeaua de socializare. Postarea sa a adunat peste 200.000 de aprecieri, dar şi aproape 5.000 de comentarii. "Sunt musulman, dar îl apreciez pe Papa Francisc. Cred că dacă lumea ar fi avut mai mulţi oameni ca el, acum nu am vedea niciun război. Te plac, Papa Francisc!", a scris unul dintre internauţi.

"Papa, roagă-te pentru copiii noştri!", l-a îndemnat un alt utilizator al Instagram.

UPDATE 13.47 Ministrul Tehnologiei din Israel, Yisrael Katz, a ridiculizat eşecul Belgiei de a preveni atentatele de ieri din Bruxelles. "În cazul în care Belgia va continua să mănânce ciocolată şi să se bucure de viaţă şi vor continua să pară atât de democraţi şi liberari, nu vor putea fi conştienţi de faptul că musulmanii din ţara lor reprezintă o teroare", a spus acesta, la Israel Radio, conform BBC.

Ieri, Ministrul israelian al științei, tehnologiei și spațiului, Ofir Akounis, reacționând la atentatele de marți de la Bruxelles, a acuzat Europa că a ignorat pericolul reprezentat de către ''celulele teroriste islamiste'' de pe teritoriul ei, preferând să critice Israelul.

''Repet: sunt numeroși în Europa cei care au preferat să se dedea nebuniei ce consta în a condamna Israelul, a eticheta produsele sale și a le boicota, în timp ce, pe sub nasul cetățenilor continentului, se perindau mii de celule teroriste ale extremiștilor islamici'', a afirmat Akounis pe pagina sa de Facebook.

Ministrul iraelian Yisrael Katz ridiculizează Belgia:


UPDATE 13.42 Bărbatul care a fost prins în cartierul Anderlecht din capitala Belgiei nu este teroristul Najim Laachraoui, așa cum s-a anunțat inițial, informează The Independent. La Derniere Heure anunțase inițial că, potrivit unor surse din poliție, Laachraoui a fost arestat, dar, ulterior, jurnaliștii au retras articolul.

”Contrar a ceea ce am anunțat, bărbatul prins în Anderlecht nu este Najim Laachraoui”, se arată în articolul din La Derniere Heure.

UPDATE 13.16 Aeroportul internațional din Bruxelles va rămâne închis joi, ca urmare a atentatelor de marți în care și-au pierdut viața cel puțin 10 persoane pe aeroportul Zaventem, a anunțat directorul general Arnaud Feist, transmite Reuters. 'Nu vor exista zboruri de pasageri către și de pe #brusselsairport mâine, 24 martie', a scris Feist pe contul de Twitter, citat de DPA.

Aeroportul Zaventem este închis și astăzi, miercuri.

UPDATE 13.25 După #jesuischarlie, mii de oameni folosesc #jesuisbruxelles pe Twitter, în semn de solidaritate după atentatele care au avut loc ieri la Bruxelles, în inima Europei. De asemenea, celebra statuie a băieţelului Manneken Pis a devenit un simbol al luptei împotriva terorismului pentru belgieni.

Şi desenatorii au reacţionat vehement după atacurile de ieri din Bruxelles, din aeroportul Zaventem şi de la staţia de metrou Maelbeek, „atacându-i” pe terorişti cu ajutorul unor caricaturi cu celebra statuie, devenită simbol al Belgiei, băieţelul Manneken Pis, care urinează pe luptătorii ISIS şi pe armele acestora. Alte desene îl arată pe Tintin, personaj de benzi desenate considerat unul dintre cele mai populare exporturi ale ţării, plângându-i pe cei 34 de oameni care şi-au pierdut viaţa în atentatele de ieri, dar şi alte personaje cunoscute din seria aventurilor lui Tintin, precum detectivii Thomson şi Thompson.

#jesuisbruxelles şi faimoasa
statuie a băieţelului Manneken Pis urinând pe terorişti, reacţii pe reţelele sociale după tragedia din Belgia FOTO

Alte imagini prezintă steagul Franţei plasat lângă cel al Belgiei, ca în ilustraţia intitulată „13 noiembrie”, data atacurilor de la Paris, întruchipând două ţări care se consolează reciproc după suferinţele îndurate. Multe desene reprezintă pur şi simplu inimi în culorile Belgiei - roşu, negru şi galben -, în timp ce altele au inserate panglici de doliu. O altă imagine ni-l arată pe Tintin vărsând o lacrimă solitară, explicaţia desenului fiind: Belgia îşi deplânge copiii. Pe lângă reacţiile virulente de pe reţelele sociale, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat astăzi că Turnul Eiffel va fi luminat în negru, galben şi roşu în semn de omagiu adus victimelor, al apropiaţilor acestora şi tuturor oamenilor din Belgia.

#jesuisbruxelles şi faimoasa
statuie a băieţelului Manneken Pis urinând pe terorişti, reacţii pe reţelele sociale după tragedia din Belgia FOTO

#jesuisbruxelles şi faimoasa
statuie a băieţelului Manneken Pis urinând pe terorişti, reacţii pe reţelele sociale după tragedia din Belgia FOTO

 


#jesuisbruxelles şi faimoasa
statuie a băieţelului Manneken Pis urinând pe terorişti, reacţii pe reţelele sociale după tragedia din Belgia FOTO

#jesuisbruxelles şi faimoasa
statuie a băieţelului Manneken Pis urinând pe terorişti, reacţii pe reţelele sociale după tragedia din Belgia FOTO

#jesuisbruxelles şi faimoasa
statuie a băieţelului Manneken Pis urinând pe terorişti, reacţii pe reţelele sociale după tragedia din Belgia FOTO

#jesuisbruxelles şi faimoasa
statuie a băieţelului Manneken Pis urinând pe terorişti, reacţii pe reţelele sociale după tragedia din Belgia FOTO

#jesuisbruxelles şi faimoasa
statuie a băieţelului Manneken Pis urinând pe terorişti, reacţii pe reţelele sociale după tragedia din Belgia FOTO

#jesuisbruxelles şi faimoasa
statuie a băieţelului Manneken Pis urinând pe terorişti, reacţii pe reţelele sociale după tragedia din Belgia FOTO

#jesuisbruxelles şi faimoasa
statuie a băieţelului Manneken Pis urinând pe terorişti, reacţii pe reţelele sociale după tragedia din Belgia FOTO

#jesuisbruxelles şi faimoasa
statuie a băieţelului Manneken Pis urinând pe terorişti, reacţii pe reţelele sociale după tragedia din Belgia FOTO

UPDATE 13.19 Fotografia neclară cu cei trei atacatori de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles a dat naștere mai multor speculații privind modul în care au acționat. „De ce purtau mănuși cei doi care s-au aruncat în aer?”, este întrebarea la care au încercat să răspundă jurnaliștii de la New York Times.

În fotografia respectivă, frații Khalid și Brahim El Bakraoui au fiecare câte o mănușă în mâna stângă. Ca si la atentatele din 13 noiembrie de la Paris, explozibilul folosit în capitala Belgiei a fost triperoxid de triacetonă (TATP) și, cum la Bataclan atentatorii au avut detonatoarele în mână, a apărut prima ipoteziă: teroriștii de pe Zaventem au folosit mănuși pentru a ascunde dispozitivele. Practic, o baterie ar fi fost suficientă pentru detonare.

Jimmie C. Oxley, profesor de chimie la Universitatea din Rhode Island și unul dintre cei mai cunoscuți experți în TATP, contrazice însă această ipoteză. Exploizibilul s-a aflat în două dintre bagajele atacatorilor – nu în centuri, ca la Paris - și date fiind cantitatea mare de TATP, numărul victimelor și distrugerile provocate, este puțin probabil ca detonatoarele să fi fost sub mănușile din mâna stângă a celor doi, susține Jimmie C. Oxley.

De ce folosesc teroriștii ISIS acest tip de explozibil? Pentru că se poate fabrica din ingrediente ușor de obținut: peroxid de hidrogen concentrat și acetonă, potrivit Washington Post. Substanța rezultată este însă foarte volatilă și puternică, fiind cunoscută ca „Mama lui Satana”.

Pe de altă parte, jurnaliștii de la New York Times remarcă atât calmul, cât și înfățișarea teroriștilor. Aceștia au făcut tot posibilul pentru a nu atrage atenția forțelor de securitate din aeroport. Gruparea teroristă Stat Islamic și-a instruit atacatorii să își radă bărbile atunci când se află în țări occidentale, pentru a nu ieși în evidență, reamintește publicația citată.

Bruxelles-ul este în stare de alertă maximă după atentatele de ieri. Străzile au fost patrulate toată noaptea de soldaţi şi poliţişti înarmaţi. În jur de 1.000 de militari participă la operaţiunile de securitate, iar efectivele celor din capitală au fost suplimentate încă de ieri cu mai bine de 200.

După apariţia primelor fotografii ale suspecţilor, poliţiştii belgieni au primit o informaţie extrem de importantă. Taximetristul care i-a dus la aeroport pe cei trei i-a recunoscut, a contactat poliţia şi a dezvăluit de la ce adresă i-a luat pe suspecţi.Era vorba de o locuinţă închiriată foarte recent în cartierul Schaerbeek. Zona a fost imediat împânzită de maşini de poliţie, de pompieri, vehicule blindate şi elicoptere care survolează fără oprire. La adresa semnalată, poliţiştii au făcut descoperiri importante: un steag ISIS, o bombă cu cuie şi substanţe chimice.

 

UPDATE 13.17 Adelma Tapia Ruiz - primul nume al unei victime din atentatul de la Bruxelles făcut public. Se afla la aeroport cu familia ei: soţul şi cele două fiice gemene. Aceştia din urmă au scăpat cu viaţă, ca prin urechile acului.

Adelma Tapia Ruiz era orginară din Peru, dar locuia în Belgia de nouă ani. Ieri, când au avut loc cele două explozii pe aeroportul din Bruxelles, Adelma, soţul ei şi fiicele lor gemene în vârstă de 3 ani urmau să zboare către New York, într-o vizită la rude. Nu au mai apucat: femeia în vârstă de 36 de ani a murit în timpul deflagraţiei. Fiicele ei şi soţul au scăpat însă ca prin minune. Plictisite de aşteptare, fetiţele plecaseră la joacă, iar tatăl le urmase pentru a le supraveghea.

Câteva clipe mai târziu, aeroportul era zguduit de atentatul terorist. Adelma a murit pe loc. Soţul ei şi copiii nu au suferit decât răni minore, scrie Daily Mail.



UPDATE 13.11 Olanda îşi închide consulatul de la Istanbul din cauza unei ”posibile ameninţări teroriste”, a anunţat miercuri Ministerul de Externe olandez. ''Cetățenii olandezi din oraș sunt sfătuiți să evite zona consulatului'', se arată într-un comunicat al diplomației olandeze. deocamdată nu există detalii privind natura amenințării respective.

Acest anunț survine la patru zile după un atentat sinucigaș comis pe bulevardul Istiklal din Istanbul și soldat cu patru străini morți (trei israelieni și un iranian) și 39 de răniți.

Pe 12 ianuarie, în zona istorică Sultanahmet din Istanbul a avut loc un atac soldat cu 10 morți, majoritatea turiști germani, și cu rănirea altor 15 persoane. Autoritățile turce au anunțat că atacul a fost comis de un sirian de origine saudită ce se aflase până recent în Siria și se înregistrase ca refugiat în Istanbul.

Pe 10 octombrie anul trecut, un dublu atentat sinucigaș a ucis 103 persoane în timpul unui miting al opoziției turce, în apropierea gării centrale din Ankara. Un alt atentat sângeros, soldat cu 33 de morți și 104 răniți, a avut loc anul trecut atunci când un atacator sinucigaș și-a detonat o centură cu explozibil în orașul Suruc, din provincia Sanliurfa (sud-estul țării).

UPDATE 13.02 Scriitorul Dan Alexe, stabilit in Bruxelles, face o descriere ampla a capitalei belgiene si mai ales a zonelor musulmane pentru a face mai usor de inteles mediul in care au crescut si s-au radicalizat cei care au lansat atacurile pline de cruzime de marti.

Iata ce a scris Alexe pe blogul sau:

„Se tot scrie despre Molenbeek, cuibul belgian de islamism, unde se ascund teroristii musulmani, ca si cum ar fi un oras, sau o „localitate”, pe cand in realitate e doar un cartier din Bruxelles. Arondisment, mai degraba, dupa modelul parizian. Musulmanii care locuiesc aici sunt numiti in Belgia „alohtoni”.

Bruxelles este orasul cel mai mixt din lume dupa Dubai. In Bruxelles, 62% din populatie sunt nascuti in strainatate (in Dubai peste 80%). Intre un sfert si o treime din populatie sunt musulmani, cea mai mare proportie din orice capitala occidentala.

Molenbeek, ca si Anderlecht, cunoscute pentru echipelelor de fotbal, sunt arondismente din Bruxelles numite, traditional, communes. Unii au zis prin strainatate ca Molenbeek e o municipalitate, sau un oras aparte, dar asta e ca si cum ai spune ca sectorul V din Bucuresti, cu cartierul Ferentari e o municipalitate… Doar toata lumea a auzit de municipalitatea Ferentari.

abc_molenbeek_05_lb_151203_4x3_992

UPDATE 13.00 Împiedicarea atacurilor teroriste este extrem de dificilă în Belgia, ţară profund divizată, cu servicii de securitate slab finanţate şi cu un număr foarte mare de jihadişti, afirmă analişti citaţi de Reuters.

Guvernul belgian a avertizat încă de la sfârşitul săptămânii trecute că ar putea avea loc un atac după ce serviciile de securitate l-au capturat pe cel mai căutat terorist din Europa, Salah Abdeslam, dar atentatele au avut loc mai repede decât se aşteptau. Belgia a anunţat că a alocat 400 de milioane de euro în plus pentru a-şi moderniza sistemele de securitate, după ce s-a aflat că ţara cu o populaţie de 11 milioane de oameni a servit ca baza pentru atacatorii de la Paris, vinovaţi de moartea a 130 de persoane. Dar atentatele de marţi au arătat cât de multe mai sunt încă de făcut. Serviciile de spionaj, slab finanţate Experţi în securitate spun că diviziunile din Guvern, serviciile de spionaj prost finanţate, dar şi deschiderea faţă de predicatorii extremişti şi o piaţă neagră a armelor înfloritoare au făcut Belgia cea mai vulnerabilă ţară din UE în faţa unor atacuri ale militanţilor.

Citeşte mai departe AICI.

UPDATE 12.59 În urma atentatelor de la Paris şi de la Bruxelles tot mai mulţi lideri europeni se pronunţă pentru întărirea controalelor la fronieră pentru depistarea potenţialilor jihadişti. O reuniune a miniştirilor de intere este programată în următoarele zile. Premierul francez Manuel Valls a declarat miercuri că este „nevoie urgentă de întărirea controalelor la frontierele externe“ ale Uniunii Europene, în urma atacurilor sângeroase de marţi de la Bruxelles, relatează AFP.

„Este nevoie urgentă de adoptarea PNR (registrul european cu numele pasagerilor companiilor aeriene), este nevoie urgentă de consolidarea controalelor la frontierele externe ale Uniunii Europene. Acestea sunt propunerile Franţei de luni “, a declarat el pentru radio Europe 1.

„În cele din urmă, este nevoie urgentă ca nimeni să nu mai poată trece cu acte false, pentru că ştim că Statul Islamic a furat numeroase paşapoarte în Siria. Acest lucru presupune că aceste dosare să fie verificate în detaliu, recuperate“, a mai spus premierul francez. În opinia lui Manuel Valls, trebuie să se avanseze „cu privire la toate mijloacele pentru a lupta împotriva terorismului“, pentru că odată cu atentatele de la Bruxelles, „Europa a fost atacată. Deci, răspunsul trebuie să fie european“, a adăugat oficialul francez. El a afirmat totodată că în toată Europa, răspândirea ideilor extremiste ale salafismului nu a fost luată în considerare. „Au închis ochii, în toată Europa, dar şi în Franţa, cu privire la răspândirea ideilor extremiste ale salafismului, la cartiere care prin acest amalgam de trafic de droguri şi islamism radical au corupt o parte dintre aceşti tineri“, a declarat Valls, care a fost întrebat cu privire la declaraţiile ministrului de finanţe francez, Michel Sapin, care a denunţat „naivitatea“ autorităţilor belgiene în faţa radicalizării islamiste.

UPDATE 12.39 După tragedia de la Paris, nordul Europei era considerat o zonă de risc, relatează express.co.uk.

Harta zonelor cu cel mai ridicat risc de atentate:

Țări precum Marea Britanie, Franța, Spania, Germania și Turcia se află în zona de cod roșu al celor mai riscante zone. De cealaltă parte, țări precum Irlanda, Portugalia, Norvegia, Finlanda, Bulgaria, Serbia și România se află în zone cu un risc mai scăzut de terorism.

 

UPDATE 12.38 Uniunea Europeană trebuie să înceteze cu "jocurile geopolitice" şi să îşi unească eforturile cu Rusia în lupta împotriva "teroriştilor", a declarat miercuri ministrul rus al Afacerilor externe, Serghei Lavrov, la o zi după atentatele sângeroase din Bruxelles, scrie AFP.  "Sper într-adevăr că europenii vor lasă de-o parte jocurile geopolitice şi să se unească (cu Rusia) pentru a nu permite teroriştilor să preia controlul continentului nostru comun", a declarat Lavrov, la începutul discuţiilor cu omologul sau german Frank-Walter Steinmeier, citat de agenţia de presă Ria Novosti.

Steinmeier urmează să se întâlnească după-amiază cu preşedintele rus Vladimir Puţin. Acesta va fi urmat de secretarul american de Stat John Kerry, aşteptat în cursul zilei în capitală rusă. Atentatele care au lovit marţi capitală belgiană, la o ora de vârf, au vizat un aeroport şi o staţie de metrou, soldându-se cu peste 30 de morţi şi mai mult de 200 de răniţi. Atacurile au fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (ŞI), la patru zile după arestarea lui Salah Abdeslam.

Vladimir Puţin a denunţat aceste atentate şi a apreciat că "arată încă o dată că terorismul nu cunoaşte graniţe şi ameninţă populaţiile din întreagă lume". "Lupta împotriva acestui rău necesită cea mai activă cooperare internaţională", a adăugat el.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri externe a Dumei de stat, camera inferioară a parlamentului rus, a acuzat marţi că, în timp ce secretarul general al NATO, Jen Soltenberg, se lupta cu "o ameninţare rusă imaginară (...), oamenii sunt aruncaţi în aer sub nasul sau, la Bruxelles".

 

UPDATE 12.03 Autorităţile belgiene l-au arestat pe Najim Laachroui, suspectat pentru atentatele de marţi, de la Bruxelles, scrie cotidianul DH. Bărbatul a fost arestat în cartierul Anderlecht, scrie La Derniere Heure. Autorităţile belgiene l-au identificat într-o filmare de pe camerele de supraveghere din aeroport, iar miercuri dimineaţă au anunţat identitatea sa. El era căutat deja pentru atentatele de la Paris, după ce ADN-ul său a fost găsit “pe materialul explozibil folosit la atacurile” din noiembrie, soldate cu 130 de morţi.

Bărbatul a fost în Siria în 2013 şi era căutat din 4 decembrie. El a fost controlat sub identitatea falsă Soufiane Kayal, la începutul lui septembrie, la frontiera dintre Austria şi Ungaria. Se afla atunci în maşină cu Salah Abdeslam, suspectul arestat marţi pentru masacrul din capitala Franţei, şi cu Mohamed Belkaid, un algerian de 35 de ani ucis săptămâna trecută de autorităţi.

Tot sub numele de Kayal, el a închiriat casa conspirativă unde au fost pregătite atentatele de la Paris. Mai mult, Laachraoui ar fi ţinut legătura telefonic cu teroriştii care s-au aruncat în aer în seara de 13 noiembrie.

Najim Laarchraoui (dreapta) a fost arestat

UPDATE 11.50 Atentatele comise marți la aeroportul internațional Zaventem și în stația de metrou Maelbeek din Bruxelles s-au soldat până acum cu cel puțin 31 de morți și 260 de răniți, a declarat miercuri ministrul sănătății din Belgia, Maggie De Block, pentru Radio 1 VRT, transmite EFE.

'Cifra actuală ar putea crește', a spus De Block, care a recunoscut că identificarea victimelor este 'deosebit de complexă'. 'Unele persoane sunt menținute într-o stare de comă indusă, în timp ce altele se află la terapie intensivă și au răni grave', a explicat ea. Prima noastră grijă este starea victimelor, a mai declarat ministrul sănătății.

 

Totodată, ministrul de externe belgian Didier Reynders a declarat, citat de Belga, că victimele atentatelor provin din 40 de țări.

 

UPDATE 11.33. Apar noi detalii cu privire la atentatele din Bruxelles. Belgia a fost zguduită marți dimineața de explozii. Atentatele teroriste de la Bruxelles au luat cel puțin 34 de vieți și au lăsat peste 250 de răniți, printre care și patru români.

După ce le-a văzut fețele la toate televiziunile de știri, taximetristul care i-a adus pe teroriști a contactat autoritățile. Informațiile oferite de acestea au dus la un asalt al poliției, în cartierul unde se crede că locuiau suspecții, potrivit CNN.

Forțele de ordine au găsit o centură explozibilă în care erau cuie, produse chimice și un steag ISIS, într-o casă din cartierul Schaerbeek, situat în nord-estul Bruxellesului.

 

UPDATE 11.27 Primele trenuri internaționale au ajuns miercuri dimineață la Bruxelles, a doua zi după ce transporturile feroviare au fost suspendate ca urmare a atacurilor teroriste comise marți dimineață în capitala belgiană, relatează DPA.

Un tren de mare viteză Thalys plecat de la Amsterdam a ajuns la Bruxelles miercuri la ora locală 07:00 (06:00 GMT), a anunțat compania feroviară olandeză NS.

Societatea belgiană a căilor ferate (SNCB) a indicat că se așteaptă ca transporturile feroviare să revină miercuri la normal în întreaga țară.

Legăturile feroviare internaționale cu mai multe orașe europene, printre care trenurile Eurostar dintre Bruxelles și Londra, au fost suspendate în urma atacurilor produse marți în capitala Belgiei.

 

UPDATE 11.09 O fotografie în care o femeie apare rănită, cu hainele arse și cu sânge pe corp a făcut, imediat după atentatele din Bruxelles, înconjurul lumii. Nidhi Chaphekar era pe aeroportul Zaventem din Bruxelles în momentul în care s-au produs exploziile. Femeia este stewardesă a companiei aeriene indiene Jet Airways, scrie The Sun. Ea venise la muncă, marţi dimineaţă, şi urma să plece, alături de echipaj către Newark, SUA. Nidhi este din suburbia Andheri din Mumbai, India, și este mama a doi copii. Lucrează ca însoțitoare de zbor de mai bine de 15 ani.

Se pare că femeia este internată în spital, starea ei fiind stabilă, conform unor surse.

Fotografia care a făcut înconjurul lumii.Cine e femeia din imagine rănită în atentatul din Bruxelles

Fotografia care a făcut înconjurul lumii.Cine e femeia din imagine rănită în atentatul din Bruxelles


 

UPDATE 10.56 În urma atentatelor teroriste de la Bruxelles, internauții au trucat mai multe imagini cu cancelarul german Angela Merkel și au criticat-o dur din cauza poziției sale pro-refugiați, potrivit dcnews.ro.

Opinia publică și-a amintit de faptul că Angela Merkel a luptat pentru impunerea cotelor obligatorii de refugiați în Uniunea Europeană.

Într-una dintre imagini, cancelarul german apare îmbrăcată cu burka, pe un afiș în stilul filmelor western. Pe afiș este scris „Căutată pentru acțiuni de terorism”.

O altă fotografie o ilustrează pe Merkel într-o cămașă de forță în timp ce strigă cu putere să-i primim pe refugiați.

Într-o altă imagine, Angela Merkel se află într-o mașină, cu cun chip gânditor. Pe imagine scrie „Acel moment când ți-ai dat seama că ai distrus un continent întreg”.

 

UPDATE 10.48 Premierul francez Manuel Valls a declarat miercuri că este 'nevoie urgentă de întărirea controalelor la frontierele externe' ale Uniunii Europene, în urma atacurilor sângeroase de marți de la Bruxelles, relatează AFP.

'Este nevoie urgentă de adoptarea PNR (registrul european cu numele pasagerilor companiilor aeriene), este nevoie urgentă de consolidarea controalelor la frontierele externe ale Uniunii Europene. Acestea sunt propunerile Franței de luni de zile', a declarat el pentru radio Europe 1.

'În cele din urmă, este nevoie urgentă ca nimeni să nu mai poată trece cu acte false, pentru că știm că 'Daesh' a furat numeroase pașapoarte în Siria. Acest lucru presupune că aceste dosare să fie verificate în detaliu, recuperate', a mai spus premierul francez.

În opinia lui Manuel Valls, trebuie să se avanseze 'cu privire la toate mijloacele pentru a lupta împotriva terorismului', pentru că odată cu atentatele de la Bruxelles, 'Europa a fost atacată. Deci, răspunsul trebuie să fie european', a adăugat el.

El a afirmat totodată că 'în toată Europa', răspândirea ideilor extremiste ale salafismului' nu a fost luată în considerare.

'Au închis ochii, în toată Europa, dar și în Franța, cu privire la răspândirea ideilor extremiste ale salafismului, la cartiere care prin acest amalgam de trafic de droguri și islamism radical au corupt o parte dintre acești tineri', a declarat Valls, care a fost întrebat cu privire la declarațiile ministrului de finanțe francez, Michel Sapin, care a denunțat 'naivitatea' autorităților belgiene în fața radicalizării islamiste.

 

UPDATE 10.29 Mai multe site-uri din lume au anunţat, miercuri, că autorităţile belgiene l-au arestat pe Najim Laachroui, suspectat pentru atentatele de marţi de la Bruxelles, însă presa belgiană susţine că este vorba de o altă persoană.

Poliţiştii l-au identificat pe Najim într-o filmare de pe camerele de supraveghere din aeroport, iar miercuri dimineaţă au anunţat identitatea sa. El era căutat deja pentru atentatele de la Paris, după ce ADN-ul său a fost găsit “pe materialul explozibil folosit la atacurile” din noiembrie, soldate cu 130 de morţi. Bărbatul a fost în Siria în 2013 şi era căutat din 4 decembrie.

El a fost controlat sub identitatea falsă Soufiane Kayal, la începutul lui septembrie, la frontiera dintre Austria şi Ungaria. Se afla atunci în maşină cu Salah Abdeslam, suspectul arestat marţi pentru masacrul din capitala Franţei, şi cu Mohamed Belkaid, un algerian de 35 de ani ucis săptămâna trecută de autorităţi. Tot sub numele de Kayal, el a închiriat casa conspirativă unde au fost pregătite atentatele de la Paris. Mai mult, Laachraoui ar fi ţinut legătura telefonic cu teroriştii care s-au aruncat în aer în seara de 13 noiembrie.

A fost arestat unul din teroriştii implicaţi în atentatul de pe aeroportul din Bruxelles

 

UPDATE 10.22 Forțele de securitate belgiene au descoperit după atentatele de marți din Bruxelles un computer care conține mesaje care au legătură cu gruparea teroristă Stat Islamic (SI), a relatat miercuri ziarul belgian La Libre Belgique, citat de EFE. Poliția locală a predat în regim de urgență computerul unităților antiteroriste ale poliției judiciare federale din Bruxelles după ce l-au verificat în prealabil cu ajutorul unei brigăzi canine, a adăugat sursa citată.

Pentru moment nu se știe ce anume conține computerul, dar La Libre Belgique dă asigurări că respectivul calculator ar conține 'mesaje importante având legătură cu organizația teroristă Stat Islamic'.

UPDATE 10.19 Explozibilul folosit marţi de teroriştii care au aruncat în aer aeroportul din Bruxelles a fost cu mult mai puternic decât cel în atacurile teroriste din noiembrie anul trecut de la Paris, scrie ziarul belgian La Derniere Heure. Cel mai probabil, teroriştii din Bruxelles au folosit un explozibil numit pentrita (Tetranitrat de pentaerytritol sau PETN), iar proba forţei sale e dată de distrugerile masive din aeroportul Zavantem. Bombele artizanale au fost ascunse în bagajele purtate de terorişti, iar declanşatorul ar fi fost ascuns în mănuşile purtate de aceştia, potrivit AFP. Reamintim că doi dintre atacatori (fraţii fraţii Khalid şi Brahim El Bakraoui) au murit în atacul de la Aeroportul din Paris, în timp ce altul (Năjim Laachraoui) nu şi-a mai detonat bombă artizanală şi este acum căutat în toată Europa.

Spre comparaţie, teroriştii care s-au detonat în sala de concerte Bataclan din Paris în noiembrie 2015 au folosit un explozibil pe baza de peroxid de azot, mai scrie La Derniere Heure.

În acest moment, unităţile speciale de genişti examinează probele pentru a determina exact natură explozibilului folosit de teroriştii care au lăsat în urmă 14 morţi şi peste o sută de răniţi în aeroportul internaţional din Bruxelles.

Cei trei presupuşi atentatori au ajuns separat la aeroportul internaţional, fiecare adus de un automobil: un taxi, un Renault Clio şi un Audi S4, mai scrie sursă citată. Proprietarul maşinii Audi S4 este un imigrant din Turcia, iar serviciile secrete îl aveau fişat pentru că a fost anul trecut în Arabia Saudită.

Cele trei maşini au fost date în consemn la frantierele terestre ale Belgiei.

UPDATE 10.18 Bursa japoneză a închis şedinţa de miercuri în scădere cu 0,28%, indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 17.000,98 puncte, în scădere cu 47,57 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

La Seul, Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de miercuri în scădere cu 0,08%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 1.995,12 puncte, în scădere cu 1,69 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Yonhap.

Bursa din Shanghai a închis şedinţa de miercuri în creştere de 0,35%, indicele Shanghai Composite Index a ajuns la valoarea de 3.009,96 puncte, în creştere cu 10,60 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Xinhua.

La New York, Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de marţi cu evoluţii mixte, indicele Dow Jones s-a depreciat cu 0,23%, ajungând valoarea de 17.582,57 puncte, în scădere cu 41,30 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Standard and Poor's 500 s-a depreciat cu 0,09%, ajungând la valoarea de 2.049,80 puncte, în scădere cu 1,80 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nasdaq s-a apreciat cu 0,27%, ajungând la valoarea de 4.821,66 puncte, în creştere cu 12,79 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

La bursa New York Mercantile Exchange - Nymex, cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna mai a scăzut cu 0,07 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 41,45 dolari.

Bursa de la Londra a închis marţi în creştere cu 0,13%, indicele indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 6.192,74 puncte, în creştere cu 8,16 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a crescut cu 0,25 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 41,79 dolari.

Bursa de la Frankfurt a închis marţi în creştere cu 0,42%, indicele indicele principal DAX 30 a ajuns la valoarea de 9.990 puncte, în creştere cu 41,36 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

Bursa de la Paris a închis marţi în creştere cu 0,09%, indicele principal CAC 40 a ajuns la valoarea de 4.431,97 puncte, în creştere cu 4,17 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

UPDATE 10.12 Trei explozii separate au adus moartea în Bruxelles, marţi dimineaţă. Cele trei deflagraţii au ucis 34 d

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ