LIVE TEXT. Băsescu: Elena Udrea nu e un copil pe care-l duci de mână. Eu vorbesc cu ea în fiecare zi, am vizitat-o în arest

| 24 feb, 21:35

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că se simte foarte bine în noua sa ipostază, fiind pentru prima dată în viaţa sa când se trezeşte fără griji. În direct la B1Tv, fostul preşedinte s-a referit la cazul Elenei Udrea, la alegerile prezidenţiale, la susţinerea potenţială a liderilor SRI pentru candidaţii la prezidenţiale, la noul şef al SRI, Eduard Hellvig, la finanţarea campaniilor prezidenţiale, la Republica Moldova etc.

IATĂ DECLARAŢIILE FOSTULUI PREŞEDINTE:

- Vă dau cuvântul meu că-mi este extraordinar de bine. E prima dată în viaţa mea când nu mă trezesc cu griji. Când eram comandant de navă, mă trezeam cu grijă pentru viaţă. Am mai mult timp, e altfel viaţa.

- Nu-l cunosc pe Hellvig, nu am vorbit niciodată. Dar ce pot spune despre un om care i-a cărat geanta lui Dan Voiculescu, apoi a stat lângă Crin Antonescu, pe care l-a trădat, apoi a fost lângă Klaus Iohannis. Şi-l va trăda şi pe acesta dacă-i va fi mai bine astfel. Acesta e tipul de om care e Eduard Hellvig.

- România avea nevoie la conducerea serviciilor (SRI şi SIE – n. red) de doi atlantişti. Iohannis l-a pus pe Hellvig din considerente pe care eu nu le pot explica, nu vreau să vorbesc de lipsa de experienţă. Pe mine, la Maior, m-a interesat traseul său, îndeplinea toate condiţiile, era diplomat, era ataşat, era atlantist. Şi dovedise că a înţeles politica NATO. Dar şi u aş fi făcut acelaşi tip de greşeală dacă i-aş fi schimbat în primele şase luni pe şefii de la SIE şi SRI.

- Am avut decretul scris de demitere (pentru demisia lui Coldea - n. red), dar nu l-am semnat. Dar am primit alt raport care arăta că nu puteai fi paparazzi cei care au făcut pozele la Paris. Am avut decretul de demisie şi am cerut un raport. Dacă era vorba despre SRI, ceream demisia lui Coldea. Am citit raportul şi mi s-a părut convingător.

- Relaţia cu Coldea, Predoiu a fost foarte dreaptă. Dacă cineva a călcat în străchini, aceştia au fost liderii politici. Cum e cu  domnul Meleşcanu.

- Ce nu mi-a plăcut iar a fost pachetul Big Brother. Peste noapte s-a umflat capul unor parlamentari şi au iniţiat aceste legi. S-a evitat ajungerea în CSAT. Şi cu legea Big Brother, şi cu cea a cartelor prepay. La fel, cea a securităţii cibernetice, a fost adoptată de guvern fără să treacă prin CSAT. Astfel de legi nu ar fi trecut niciodată prin CSAT fără control. Aceste legi nu au fost făcute fără ca serviciile să nu ştie. În ultimele şase luni de mandat, fidelitatea serviciilor faţă de mine a fost mai subţire. S-au orientat către noua conducere. De exemplu, faptul că Ponta a fost ofiţer acoperit a fost secretizat.

- Vă aduceţi aminte când PSD îl declara pe Maior viitor prim-ministru? Domnul Maior era cu domnul Ponta, aceasta a fost opţiunea lui. În privinţa lui Coldea, nu ştiu sigur.

- Ştiind că Ponta vrea capul lui Coldea, nu am făcut nicio mutare pentru a-l schimba. Ce trebuie să înţelegeţi e că serviciile nu se pot schimba. Serviciile nu s-au implicat, ar fi avut ambele capacitatea să denigreze un candidat, dar nu au făcut-o.

- Vă mai spun încă o dată, am încredere în justiţie şi am încredere în Elena Udrea. E ridicol să spui că a furat bani la Gala Bute. Denunţătorii spun acest lucru, nu judecătorii. Elena Udrea a spus ce ştie şi ce crede, Elena Udrea nu minte. Nu exclud că eu însumi am ieşit cu o analiză şi am rectificat lucruri, se schimbaseră datele. Nu minte, dar se poate înşela. Ca orice om.

- Femeia asta e extrem de puternică şi cu convingeri extrem de puternice. Îţi va spune ce va vrea ea. Are o loialitate formidabilă faţă de mine.  Nu o consideraţi pe Elena Udrea un copil pe care-l duci de mână. În toată perioada asta eu vorbesc cu ea în fiecare zi, mă duc la ea în arestul al domiciliu.

- Nu fac comentarii despre dosarele Elenei Udrea pentru că-i fac rău.

- Despre consilierii care au făcut denunţuri, ce pot spune?  Mulţi consilieri se folosesc de numele ministrului. Toţi ciubucarii din minister, toţi şpăgarii se folosesc de numele ministrului. Dacă îi mai fac şi cunoştinţă cu un afacerist, dacă-l mai aduc şi la vreo întâlnire, aşa ăşi folosesc influenţa.

- Ce mi se pare excesiv e numărul mare de cereri de arestare. E  o presiune pe procurori să facă aceste cereri. Parcă încep să se axeze prea mult pe denunţuri. Lângă denunţuri mai poţi pune şi altceva. Tu, consilier general, spui că ai luat 900.000 de dolari de la o firmă, iar tu care ai luat banii eşti liber, iar ministrul pe care l-ai turnat e în închisoare. Adică, ţi-au trecut 900.000 de dolari prin mână şi nu ai luat şi tu o mie?

- La PDL nu se punea mâna pe bani. Dacă venea cineva şi spunea: vreau să sponsorizez partidul, îi spuneam să fugă la casierie.

- Campania prezidenţială din 2009, cu 12 candidaţi, a costat, după Autoritatea Electorală, 19 milioane de lei. Cea din 2014, cu 14 candidaţi, a costat jumătate. Cifrele sunt absolut ciudate. Cea din 2014 a fost mult mai intensă, mai scumpă. Avem o problemă cu finanţarea partidelor. Până nu o facem bugetară, toţi afaceriştii dubioşii se vor învârti să finanţeze partidele.

- Nu am vorbit cu Blaga de 2 ani, dar am încredere în el. Avem opţiuni politice diferite, asta e altceva. Dar nu cred că Blaga a dus bani negri acasă.

- În 2006, mi-am dat seama că evaziunea fiscală e o ameninţare la nivelul bugetului. În 2006 a fost prima decizie a CSAT când defineam evaziunea fsicală drept ameninţare la siguranţa statului.

- Despre eventualele infractiuni din dosarul Microsoft, am primit primele date, trei foi, in 2013.

- Eu am avut ca obiectiv s-o aduc pe doamna Kovesi de la Bruxelles imediat ce ajung la o înţelgere cu Ponta. Eu nu am rugat-o niciodată pe Elena Udrea să meargă la Ponta să discute despre doamna Kovesi, dar ştiu că s-a dus. Relaţia Elenei Udrea cu Victor Ponta nu este de ieri, de azi.

- Dacă eu nu-l erodam doi ani jumătate pe Ponta cu plagiatul, cu SIE, cu Roşia Montana, cu CFR Marfă, Ponta probabil CÂŞTIGA alegerile. Eu nu cer nimic de la Iohannis, opţiunea mea era că Ponta nu trebuie să iasă preşedintele României, dar nu am avut nicio simpatie pentru Iohannis. L-am considerat pe Iohannis o opţiune mai bună decât Ponta, dar nu am uitat că în campanie, Iohannis nu a spus nimic despre evenimentele din 2012.

- Nici acum nu mi-am schimbat opinia că Ponta ar fi fost o catastrofă dacă era preşedintele României.

- Elena Udrea nu a fost de capul ei la Victor Ponta, probabil el a chemat-o. Elena Udrea nu bate la nicio uşă.

- Sper ca Elena Udrea să nu fie condamnată pentru că e cea mai mare investiţie politică pe care am făcut-o.

- Democraţia care nu critică instituţiile de forţă ale statului, serviciile, nu este o democraţie puternică. E în firea serviciilor, când nu sunt controlate, să-şi extindă capacitatea de control.

- În privinţa Republicii Moldova, mă aşteptam să aud că se menţin bursele. Foarte mare atenţie, scade simpatia pentru România. Am o părere proastă faţă de ce se întâmplă acum în Moldova, e bine că s-a dus preşedintele acolo, dar trebuia să aibă ao gendă mai puternică. Moldova nu e pierdută încă, dar Ucraina e pierdută.

- Dacă aş fi în locul preşedintelui, aş face tot să schimb guvernul, aş vrea un guvern al meu. Ce făceam eu dacă nu aveam guvernul Boc?

- Perspectiva ar fi că guvernul Ponta va fi dărămat, intuiţia îmi spune că se şubrezeşte. Dacă Iohannis face un mic efort, Ponta nu mănâncă ouă roşii la Palatul Victoria.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 feb, 22:10
Grigore
NOI LOCURI DE MUNCA!
Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ