Băsescu, despre introducerea accizei la combustibil: Ponta are fracturi de logică

| 31 mar, 2014

Preşedintele Traian Băsescu l-a atacat din nou pe premierul Victor Ponta susţinând că are fracturi de logică atunci când a spus că nu există niciun document semnat cu FMI în care să fie trecută introducerea accizei la combustibil. Acesta spune că motorina va fi mai scumpă decât în Austria.

Iata principalele declaratii ale presedintelui:

Despre Rusia si Ucraina

Salut inceperea dezangajarii fortelor militare ale Rusiei de la frontiera cu Ucraina, este un prim semn de inceput de relaxare in regiune. Ceea ce se intampla in aceste ore, inceperea retragerea unitatilor militare ruse de la frontiera estica a Ucrainei, e un prim rezultat al discutiilor Obama - Putin,d ar si al discutiilor de la paris de ieri intre Lavrov si Kerry.

Un semn bun, care insa nu trebuie sa ne reduca atentia cu privire la eventuale evolutii care pot fi in aceasta regiune. Federatia Rusa a probat ca poate fi impredictibila.

Va pot informa ca pe 25 martie am transmis o scrisoare tuturor membrilor Consiliului European in care rugam sa analizeze posibilitatea ca acordul de asociere si cel de liber schimb cu Republica Moldova sa fie semnat pe 27 mai. Am adresat-o si lui Van Rompuy si lui Barroso.

La ultimul Consiliu European, la solicitarea mea s-a obtinut o devansare din august pana in iulie, dar cred ca avem o buna oportunitate sa semnam pe 27 mai, cind avem un consiliu european informal. Cred ca e cea mai importanta stire a ultimelor saptamini faptul ca Federatia Rusa incepe dezangajarea militara de la granita cu Ucraina.

Despre scandalul legat de lipsa lui Ponta la ceremonia de marcare a zece ani de la intrarea in NATO

Azi premierul a muncit din greu, a facut foarte multe declaratii, ceea ce inseamna munca lui de premier, si n-as vrea sa ramina fara raspuns. Legat de ceremonia de marcare a zece ani de la intrarea in NATO. Am inteles ca pot sa participe doar cei care s-au implicat in procesul de aderare. Chiar daca nu mi se pare ca are dreptate, ii spun ca am fost foarte implicat in acest proces. Am fost ministru in 96-2000, am urmat toti pozitia favorabila NATO in conflictul cu Serbia.

Ca opozant, vorbeam de axa Londra-Washington, axa pe care premierul mai incearca s-o strimbe acum, s-o mai duca si prin alte zari, dar lucrurile merg inainte. Daca am merge pe logica lui Ponta, ce cauta la Ziua Unirii, ca nu l-am vazut in suita lu Cuza? Desi poate a luat un act al Unirii si a pus o semnatura plagiata pe el. Are fracturi de logica.

Despre acciza la combustibil

Dar cele mai grave franturi de logica sunt cele legate de introducerea accizei pe carburant. Nu exista nici un document intre guvern si FMI prin care Romania sa fie obligata sa introduca acciza. Scuza pe care o spune Ponta, ca ne-a obligat FMI, e o minciuna. Asa cum nu exista in documentele cu FMI electorata, despre care vad ca nu mai vorbeste mare lucru acum.

Ponta imi reproseaza ca nu i-am scris si premierului Emil Boc. Nu i-am scris, recunosc, dar iata motivele: in primul rand pentru ca Romania are un tratat de aderare la UE, si in acest tratat (daca nu l-a pierdut ca pe contractul cu Bechtel) se gaseste un punct, care spune ca Romania va introduce acciza de 359/mia de litri benzina pina la 1 ianuarie 2011. Acelasi tratat spune ca Romania trebuie sa introduca accize 330 euro/mia de litri motorina pina la 1 ianuarie 2013.

Romania si-a respectat ce scria in Tratatul de aderare negociat in 2004 cind Victor Ponta era seful Corpului de control al premierului Nastase. Vreau sa subliniez ca nu poti sa minti mai ales cand esti premier. Nu se poate guverna doar cu minciuni.

Nu puteam sa-l cert pe Emil Boc pentru ca in criza pretul barilului de petrol a crescut, ca si cotatia de la Bursa din Londra. Vreau sa subliniez inca o data ca eu imi asum parteneriatul cu guvernul Emil Boc, si cele bune, si cele rele. Stiu ca s-au intamplat lucruri rele populatiei in mandatul Boc, si acelea au fost solutiile care Romania sa nu mai fie in criza. Nu aveam bani de salarii, de pensii, si a trebuit sa gasim solutii. Singura solutie pe care o resping de atunci a fost cresterea TVA. Dar s-a preferat in coalitie aceasta solutie.

Ar fi fost dramatic daca premier al Romaniei ar fi fost Victor Viorel, sustinut si de Crinut.

Venind la acciza pe care premierul se cramponeaza sa o introduca. Ea este o suferinta inutila pentru economie si pentru populatie. Obligatiile din tratatul cu UE ni le-am implinit, iar masura luata de Ponta este una abuziva impotriva economiei si populatiei. Nu e nevoie de ea. Poate reduce cheltuielile unde nu sunt necesare, nu e nevoie de acciza. Miza lui Ponta prin aceasta taxa suplimentara de 42 de bani este sa-si creeze resurse pentru alimentarea baronilor in vederea campaniilor electorale din acest an.

Sursele pe care guvernul le are in bugetul de stat le-am mai spus: excesul de finantare de la ministerul Dezvoltarii, al lui Dragnea. Acolo are fonduri pe care le poate reduce. Poate sa ia fara grija 1,2 - 1,5 mld din bugetul care a crescut exponential in acest an. Are un excedent de circa 600 milioane lei la serviciul datoriei externe.

Este si un act de sadism. Vrea sa-si arate puterea. Dincolo de faptul că baronii locali au pus piciorul in prag.

Despre despagubirea transportatorilor

Ponta a mai lansat si intelegerea pe care a facut-o cu transportatorii. E un lucru complicat. Am aflat ca Victor Viorel spune ca vor lua banii inapoi cei care vor alimenta cinstit. Victor Viorel, iti spun de acum: "Or sa primeasca Finantele camioane de facturi pentru oameni care nu au alimentat niciodata, si vei da inapoi echivalentul a 4 centi, ceea ce va fi o lovitura pentru bugetul de stat". Sunt convins ca imaginatia romanilor va functiona.

Unii vor fi prinsi, altii vor fi tolerati. Se va introduce in sistemul fiscal ceva greu de administrat. Vor fi costuri de administrare foarte mari. Vor trebui sa gaseasca functionari care sa se uite in bonurile de alimentare. Cum vor scoate atunci cind pe bon va fi si combustibil, si covrigi? Va fi o munca titanica, inc are multi oameni vor plati nevonovati cind va veni controlul in urma lor. Se creeaza o nisa de evaziune foarte mare. Vor fi foarte multi care vor face un sport din restituirea ccizei de 4 eurocenti pe seama Ministerului de Finante. Administrarea accizei va avea un cost foarte ridicat.

Ce preconizeaza Ponta, ca se face rambursarea o data pe trimestru, gandindu-se ca va pune la punct in 3 luni acest sitem e o eroare. Nu va putea fi pus la punct. Si atunci are 2 alternative: ori sa-i pacaleasca pe transportatori ca le ramburseaza, ori sa nu le plateasca.

Despre sprijinul acordat agricultorilor

Vor fi pacaliti si agricultorii. Inteleg ca ministrul Constantin a anuntat o compensare partiala. Dupa ce s-a introdus atitea taxe pentru agricultori, o crestere a costului la combustibil e tot ce-si mai doreau.

Despre efectul accizei asupra firmelor

Dar micile firme de curierat, cu 3-5 salariati, care nu se incadreaza la Transportatori, cum se vor descurca? Societati familiale, firme mici vor fi afectate de aceasta crestere. De ce firmelor le acorzi o rambursare, iar populatiei nu? Sunt foarte multi oameni care folosesc masina personala ca sa ajunga la servici. E o discriminare grosolana. Pentru ce te indrepti strict asupra populatiei si firmelor mici?

Eu cred ca cea mai buna solutie este renuntarea, in ultimul moment, la aceasta acciza. Ajung cele 35 de taxe noi introduse de Victor Viorel, ajunge intrarea in plata a taxei pe stilp de la 1 aprilie, nu mai trebuie si taxa suplimetara de 42 de bani pe combustibil.

Daca ar fi fost o necesitate, n-as fi spus nimic. Dar este o nevoie politica, sa dea bani baronilor. La taxa pe stalp nu a avut in mine un adversar, pentru ca demult spun ca trebuie largita baza de impozitare. Romania e tara cu cea mai mare resursa de combusitbil, iar motorina va fi mai scumpa decit in Germania sau Austria.

Imi permit sa-l rog, sa-i cer inca o data sa nu introduca aceasta acciza. Nu o sa moara nimeni din ea, dar in loc sa mergem spre bine dupa criza, introducem taxe, acciza suplimentara. Dar cand vrei sa cumperi masini la ministere, sa dai bani la baronii locali ca sa ajunga la firmele de casa, facem asemenea excese. E o taxa inutila, care va mari si preturile, va ingropa multe afaceri mici, spre satisfactia baronilor locali.

Public o spun: daca Ponta nu intelege de unde poate redcue cheltuieli, sunt gata sa-i arat in 30 de minute, fara sa afecteze deloc finantarea pentru functionarea institutiilor. Din buget se pot taia excesele. Fac un apel la premier: daca nu stie - nu l-am suspecat niciodata ca intelege bugetul - ii arat de unde sa taie cheltuielile.

Intrebari si raspunsuri

Intrebare: Ministrul Finantelor a spus ca plata pensiilor si salariilor ar putea fi periclitata fara acciza.

Traian Basescu: Nu cred asta. Cred ca dna ministru Ioana Petrescu a fost intr-un moment de slabiciune, dar v-a tradus Ponta, ca el e traducator. Nu e nici un pericol sa nu se plateasca pensii si salarii, puteti sa ma credeti si pe mine.

Intrebare: Guvernul sustine memorandumul cu Huawei. Spuneati de o plangere penala...

Traian Basescu: Daca o astfel de masura e legata de trecerea STS la guvern, e un lucru inadmisibil. Daca STS ar putea fi pus sub controlul unei astfel de firme. Altfel, eu sunt adept al consolidarii relatiilor comerciale cu China sau Rusia. Nu accept insa reorientare politica si strategica. Parteneriatul cu SUA e strategic. Nici o alta tara in afara SUA nu a trimis distrugatoare sa faca exercitii impreuna cu Romania. V-as ruga sa privit la Germania si Franta. A fost presedintele chinez in ambele tari, s-au semnat contracte de miliarde de euro, si nimeni nu a fluierat la Franta si Germania. Cheia e in alta parte: ce poti oferi. La asta ar trebuis a se gindeasca Victor Viorel, cum m-am gindit si eu, dar nu am gasit raspuns. Ce putem vinde Chinei? Nemtii vind BMW si Mercedes, Franta vinde Airbus. Noi ce sa vindem? Cind vom avea ceva de vindut, vor veni. Ne-au cerut 500.000 de porci. Victor Viorel, la vapoare cu ei daca-i ai. Eu as merge pe un sistem care sa ne fie bine-cunoscut in sistemul de comunicatii. Orange si Vodafone folosesc componente chinezesti. Zonele de securitate nu le putem da nici chinezilor, nici americanilor, nici britanicilor

Intrebare: Cand ati semnat bugetul in care era amanata acciza, in discutiile cu premierul, v-a promis ca se gandeste?

Traian Basescu: Nu o sa spun ce am discutat cu premierul. Bugetul Romaniei inseamna 217 miliarde lei. Este imposibil sa nu gasesc sa reduc cheltuielile cu 1,2 miliarde ca sa nu mai duc in spatele populatiei o asemenea taxa suplimentara. Speram ca pana in aprilie premierul sa devina rational. E un risc cu Ponta: el cind e premier, cand e deputat, cand e cetatean simplu

Intrebare: Daca totusi acciza e introdusa, ce veti face?

Traian Basescu: Asta e. Nu mai am parghii.

 

 

 


 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

11 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 apr, 2014
!!!
Băsescu și Ponta se atacă în public pentru a se legitima unul pe celălalt. Demis în 2012 de poporul român, Băsescu a fost readus de Ponta la viață prin pactul de coabitare cu Ponta. Prin schimbarea formulei politice a guvernului și prin încălcarea tuturor promisiunilor făcute alegătorilor în 2012, Ponta a devenit un premier ilegitim. În 2014, trebuie să ne eliberăm de urmașii PCR-FSN și să votăm: PNL.
31 mar, 2014
iulian
Băsescu și Ponta se atacă în public pentru a se legitima unul pe celălalt. Demis în 2012 de poporul român, Băsescu a fost readus de Ponta la viață prin pactul de coabitare cu Ponta. Prin schimbarea formulei politice a guvernului și prin încălcarea tuturor promisiunilor făcute alegătorilor în 2012, Ponta a devenit un premier ilegitim. În 2014, trebuie să ne eliberăm de urmașii PCR-FSN și să votăm singura alternativă credibilă: PNL.
31 mar, 2014
Anton
“mai draga” si cu “romani,sa traiti bine”,acesti adevarati “monstri sacri” ai politicii romanesti post-decembriste au adus numai deservicii tarii si cetatenilor care au avut incredere in ei si le-au acordat voturi de incredere…ambii sunt niste hoti ordinari,vanzatori si tradatori de neam si tara…oare care ar fi fost soarta lor din vremea lui Vlad Tepes?
31 mar, 2014
ronaldo
Daca banii incasati din acciza nu vor merge spre autostrazi, inseamna ca ne intoarcem la perioada 2000-2004, cand baronii locali primeau bani pentru campanii.
31 mar, 2014
unguru
Trebuie sa scapam de urmasi FSNului, ne am saturat de minciunile lui Basescu si Victoras.Salvarea noastra este Crin si PNLul la alegerile din 2014!Prin schimbarea formulei politice a guvernului și prin încălcarea tuturor promisiunilor făcute alegătorilor în 2012

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ