Liviu Dragnea: Guvernul a modificat ilegal Codul fiscal

| 05 aug, 16:04

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat, vineri, actualul Guvern, că a modificat ilegal legea organică ce se referă la Codul fiscal.

Dragnea a citat din articolul 456 al Codului fiscal care prevede că scutirile de la plata taxelor și impozitelor pe clădiri se referă atât la clădirile și terenurile aflate în proprietatea cât și la cele aflate în co-proprietatea veteranilor de război și a văduvelor acestora.

'De ce am început să mă gândesc serios la moțiunea de cenzură? Luăm prima dată subiectul pus public de domnul Cioloș, care vrea să fie ca și Croitorașul cel viteaz. Vorbim de disputa privind impozitele și taxele pentru veteranii de război și pentru celelalte categorii. Dumnealor au spus că au fost obligați să pună acele articole în hotărârea de guvern, de interpretare a Codului fiscal, pentru că, vezi Doamne, este o greșeală în Codul fiscal sau o scăpare. Este o minciună. În Codul fiscal (...) se spune la articolul 456 că nu se datorează impozite sau taxe pentru clădiri pentru: clădirea folosită ca domiciliu și/sau alte clădiri aflate în proprietatea sau co-proprietatea persoanelor prevăzute la respectivul articol, din Ordonanța privind recunoașterea drepturilor personalului Armatei participant la acțiunile militare și a drepturilor acestuia, și a urmașilor celor decedați. Nu se datorează impozite și taxe pentru clădirile aflate în proprietatea sau co-proprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război. La toate aceste articole se vorbește explicit de clădiri aflate în proprietate și/sau co-proprietate. Codul fiscal este foarte clar, noi când l-am adoptat am dezbătut acest lucru. Scutirile de taxe și impozite se referă la atât clădirile și terenurile aflate în proprietate cât și co-proprietate. Ce a făcut acest guvern? Pentru faptul că funcționarii din Ministerul de Finanțe, în orice act normativ, caută să vadă cum mai pot lua câțiva lei de la fiecare român, indiferent de condiția socială, au venit și au interpretat într-un mod ilegal, de fapt au modificat într-un mod ilegal, au completat într-un mod ilegal o lege organică', a declarat Liviu Dragnea.

Potrivit liderului social-democrat, faptul că Guvernul Cioloș a adoptat o hotărâre prin care veteranii de război și militarii care au luptat în teatrele de operații au rămas fără drepturile prevăzute în Codul fiscal este "o dovadă de dispreț" față de români pe care, dacă actualul executiv nu și-o va cenzura, o face face PSD prin moțiune.

Premierul Dacian Cioloș a anunțat joi că a cerut Ministerului de Finanțe să analizeze posibilitatea de a permite în continuare veteranilor și familiilor lor să plătească impozitul cu deducerile la care au dreptul, insistând asupra faptului că Guvernul său este acuzat pe nedrept pentru "aberații" care se regăsesc în Codul fiscal, care nu a fost elaborat de executivul pe care îl conduce.

'N-am nicio dispută cu nimeni. Suntem acuzați pe nedrept pentru lucruri care au scăpat probabil celor care au elaborat Codul fiscal și în niciun caz nu e acest Guvern cel care a elaborat Codul fiscal. Noi am elaborat normele de aplicare, dar normele nu pot să rezolve eventuale scăpări sau eventuale probleme care nu au fost clarificate la vremea respectivă în Codul fiscal. (...) Am respins ideea că acest Guvern, așa cum s-a spus, cu dispreț față de veterani — și mă surprinde un pic modul ăsta de exprimare — că noi am fi introdus taxe suplimentare sau că am fi pus veteranii să ramburseze niște bani. Sunt niște prevederi în Codul fiscal pe care Guvernul trebuie să le aplice. Recunosc că sunt acolo niște aberații, așa cum am mai găsit aberații pe care a trebuit să le corectăm între timp. De trei ori am modificat până acum Codul fiscal, tocmai pentru a rezolva anumite probleme care au fost create atunci când a fost elaborat Codul fiscal, nu de către acest Guvern", a precizat prim-ministrul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ