Liviu Dragnea: procesul de regionalizare începe să intre în linie dreaptă

| 06 iun, 2013

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat joi că procesul de regionalizare începe să intre în linie dreaptă.

Liviu Dragnea a precizat că referendumul privind modificarea Constituţiei ar putea fi organizat în luna octombrie şi, după ce în Constituţie va fi introdusă noţiunea de regiune, vor putea fi organizate alegerile pentru regiuni, până la sfârşitul anului.

"Nu vom desfiinţa judeţele. Ceea ce au judeţele acum vor păstra, vor creşte competenţele judeţelor şi cetăţenii nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Bucureşti. Nu va mai fi nevoie să meargă nimeni la Bucureşti, ci eventual la regiune. Desfiinţarea judeţelor din România este imposibilă", a spus Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, regiunile vor fi constituite după mai multe criterii, astfel încât să aibă mai multe centre de dezvoltare, fiecare zonă a regiunii să aibă acces la dezvoltare, forma regiunii să fie una relativ circulară şi să fie varietate din punct de vedere demografic, etnic şi religios.

Vicepremierul Dragnea a afirmat că, urmare a trecerii unei părţi din competenţele ministerelor la judeţe, se va reduce personalul din ministere. El a adăugat că actualele instituţii din subordinea ministerelor nu vor mai rămâne în forma de acum, pentru că acestea pot deveni compartimente sau structuri în cadrul consiliilor judeţene şi nu vor mai avea nevoie de compartimente de contabilitate etc., iar de aici va rezulta o economie la buget, şi nu costuri suplimentare.

Liviu Dragnea a menţionat că, după înfiinţarea regiunilor, va intra în vigoare şi Ghişeul unic.

"După ce se vor face regiunile vom realiza Ghişeul unic. Cetăţeanul să meargă doar la primăria unde locuieşte şi sistemul să lucreze pentru el. În acest fel distanţele se reduc", a spus Liviu Dragnea.

El a precizat că nu se vor descentraliza Poliţia, Jandarmeria, Armata, Justiţia, serviciile de informaţii şi politica externă, iar Parlamentul va rămâne singura autoritate care să legifereze în România. Potrivit vicepremierului, ar putea trece în competenţa primăriilor, de la ministere, serviciile de ordine publică şi circulaţie rutieră, aceasta fiind o chestiune aflată în discuţie şi în analiză.

Liviu Dragnea a vorbit şi despre viitoare capitală a regiunii Oltenia, prezentând rezultatele unor sondaje şi analize conform cărora cetăţenii din această regiune doresc în proporţie de 59,9% ca municipiul Craiova să fie capitala regiunii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ