Liviu Dragnea: PSD nu susține proiectul UDMR pentru autonomie

| 05 dec, 16:40

Liviu Dragnea a declarat la Parlament că PSD nu susţine proiectul UDMR privind implementarea prevederilor referitoare la minorităţi şi că liderul Uniunii ştie care este poziţia social-democraţilor.

„În primul rând este neconstituțional din câte mi-au zis mai mulți specialiști”, a spus șeful PSD, care a adăugat că „nu a avut loc nicio discuție cu UDMR”.

Întrebat dacă se mai bazează pe voturile maghiarilor, Dragnea a răspuns că „UDMR a votat mereu legile în care a crezut, și ne bazăm în continuare pe asta”.

Uniunea Democrată Maghiară din România solicită adoptarea în procedură de urgenţă a prevederii legislative care să asigure minorităţilor naţionale: reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european; reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale; la nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora să se asigure angajarea/ numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local.

De asemenea, UDMR vrea ca modul de administrare autonomă a vieţii culturale, învăţământului şi culturii minorităţilor naţionale istorice să se reglementeze prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România. Uniunea doreşte posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni să poată „obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă şi care, împreună, corespund cerinţelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003”.

Sursa: Digi24, Agerpres

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ