Liviu Voinea: creșterea economică de 2,1% este una sănătoasă

| 15 mai, 2013

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a afirmat miercuri că deşi creşterea economică de 2,1% este superioară cifrei pe care s-a fundamentat bugetul, ea se încadrează în aşteptările Guvernului, fiind o creştere "sănătoasă", bazată mai ales pe exporturi şi producţia industrială.

"Cifra de creştere economică pe trimestrul I, de 2,1%, este superioară la nivel de an cifrei pe care s-a fundamentat bugetul. Este în aşteptările noastre, dar, aşa cum am spus-o şi atunci când am construit bugetul, am construit un buget conservator, ne-am bazat doar pe 1,6% creştere, tocmai pentru a avea spaţiu în eventualitatea unei creşteri superioare. Este o creştere sănătoasă, se bazează pe exporturi şi pe producţie industrială, cu precădere", a declarat Liviu Voinea, citat de Agerpres.

De asemenea, el a atras atenţia asupra faptului că anticipările sale se bazează şi pe faptul că anul agricol 2013 va fi mai bun decât 2012, dar mai slab decât cel din 2011.

"Această creştere nu vine din cer. În 2011, e adevărat, am avut 2,2% creştere, dar dacă am scoate agricultura din calcul, creşterea ar fi fost 1,5%. În 2012, e adevărat că am avut o creştere de numai 0,7%, dar dacă am scoate agricultura din calcul, creşterea a fost de 2,2%, deci mai bună decât în 2011. În 2013, când am spus că anticipez o creştere de cel puţin 2%, am luat în calcul un an agricol mediu, ceea ce înseamnă mai bun decât anul trecut, dar mai prost decât în urmă cu doi ani", a precizat ministrul.

Voinea a apreciat că această creştere economică este şi rezultatul măsurilor luate de Guvern şi a adăugat că ea trebuie să se reflecte în crearea de locuri de muncă în sectorul privat şi creşterea veniturilor la buget.

"Cea mai importantă măsură este reducerea deficitului bugetar. A reduce deficitul bugetar într-un an electoral de la 5,7% la 2,9% e o performanţă rar întâlnită în orice economie şi care dă încredere investitorilor", a susţinut ministrul.

România se află pe locul trei în Uniunea Europeană, după Letonia şi Lituania, în ceea ce priveşte rata de creştere, având o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 2,1% faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, a afirmat miercuri premierul Victor Ponta.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ