Liviu Voinea: România va emite a doua emisiune de obligaţiuni din acest an, de 1,3 miliarde de dolari

| 05 sep, 2013

România intenţionează să vândă, pentru a doua oară în acest an, bonduri internaţionale pentru a acoperi deficitul bugetar, a declarat, joi, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, într-un interviu acordat în Polonia, transmite Bloomberg.

 

A doua emisiune de obligaţiuni din acest an are ca obiectiv obţinerea a cel puţin un miliard de euro (1,3 miliarde de dolari), a explicat Liviu Voinea, citat de Agerpres. Joi la prânz, randamentele pentru euroobligaţiunile guvernamentale româneşti cu scadenţa în 2019 au urcat cu 0,02 puncte procentuale, la 4,16%, faţă de nivelul scăzut record de 2,4% înregistrat în mai. Bondurile similare poloneze aveau un randament de 2,14%.

"Vom emite obligaţiunile anul acesta, deoarece acţiunea face parte din strategia noastră multianuală, dar nu suntem sub presiune să o facem astăzi sau mâine. Vom căuta cel mai bun moment", a declarat ministrul delegat pentru buget.

La prima sa intrare pe pieţele externe din acest an, România a reuşit să vândă obligaţiuni pe zece ani la un randament istoric de 4,5%, sub nivelul indicativ iniţial de 4,625%. Emisiunea a fost administrată de un consorţiu format din Barclays, BNP Paribas, Citigroup şi HSBC. Suma strânsă joi acoperă mai mult de jumătate din ţinta de 2,5 miliarde de euro din plafon de finanţare externă prevăzut pentru acest an.

Ultima dată când România a emis obligaţiuni în dolari, în luna februarie 2012, a strâns 750 milioane de dolari la un randament de 6,45%.

Guvernul va trebui probabil să aştepte să semneze al treilea acord cu FMI pentru a întări încrederea investitorilor, înainte de a emite obligaţiunile, a declarat Vlad Muscalu, economist şef al ING Bank România.

"Conducerea FMI va discuta împrumutul de tip preventiv acordat României în ultimele zece zile din septembrie", a mai spus, joi, Liviu Voinea.

Împrumutul de patru miliarde de dolari este împărţit egal între FMI şi UE. În 15 octombrie, probabil, Comisia Europeană va aproba împrumutul, în timpul reuniunii Ecofin, susţine oficialul român.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ