Liviu Voinea: Împrumutul de la BM este cel mai ieftin din istoria României

| 28 oct, 2013

Împrumutul de 700 de milioane de euro de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare /BIRD/, accesat recent de România, este cel mai ieftin împrumut extern din istoria României şi cu cea mai lungă maturitate, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la un post de televiziune.

'Am îndeplinit condiţiile (măsurile de reformă ataşate împrumutului, asociate sectoarelor energie, sănătate, managementul finanţelor publice şi administrare fiscală - n. r.). Oricând, începând cu luna august, puteam trage aceşti bani; am ales să-i tragem acum. Condiţiile de piaţă sunt foarte bune după schimbarea preşedintelui Fed, iar Banca Mondială ne-a putut împrumuta pe 18 ani cu 3,5% (...) Era cu totul nefiresc să ţii aceşti bani nefolosiţi şi să plăteşti comision de netragere de 0,5%. Departe de a fi o veste rea, faptul că am tras aceşti bani a fost o veste bună', a spus Voinea, care a adăugat că partenerii internaţionali au fost anunţaţi la începutul acestei luni despre intenţia României.

România a exercitat pe 23 octombrie opţiunea de tragere a sumei de 700 milioane de euro din împrumutul de politici de dezvoltare cu opţiune de amânare a tragerii (DPL-DDO) contractat de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) în anul 2012.

Împrumutul a fost contractat în baza consolidării cadrului macroeconomic şi a îndeplinirii măsurilor de reformă ataşate împrumutului, asociate sectoarelor energie, sănătate, managementul finanţelor publice şi administrare fiscală.

În urma exercitării opţiunii de tragere, din suma totală de un miliard de euro aferentă împrumutului rămân disponibile în continuare 300 milioane de euro. Programul de reformă agreat cu BIRD rămâne în derulare până în anul 2015, conform prevederilor acordului de împrumut.

Împrumutul, în valoare de un miliard de euro, a fost aprobat în luna iunie a anului trecut de boardul Băncii Mondiale. Împrumutul a fost solicitat BIRD (Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, parte din Banca Mondială) de autorităţile române.

Împrumutul va fi rambursat de România pe 1 august 2031, iar dobânda este de 3,55%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ