Logica PDL - Justiția Română: bună pentru Fenechiu, opresivă pentru Duță

| 16 iul, 2013

Pentru Vasile Blaga și Theodor Stolojan, un caz precum cel al lui Lucian Duță, fostul director CNAS și presupusul autor al unui prejudiciu de peste 1,2 milioane euro, este "doar o ciorbă reîncălzită" de premier, o perdea mediatică menită a acoperi cazul fostului ministru, Relu Fenechiu.

Populari sau pedeliști, toți oamenii președintelui fac care mai de care valuri despre o așa-zisă mușamalizare al cărei autor ar fi, ca de obicei, premierul Victor Ponta.

Să luăm numai doi, trei, mai moțați, respectiv Vasile Blaga, cel care exersează tardiv plecăciunile stil Emil Boc, cu fața la palat și europarlamentarul Theodor Stolojan, rămas în memoria publică pentru evoluția de roboțel teleghidat prin care l-a propulsat, practic, în capul bucatelor pe actualul președinte aflat la final de mandat. Pe Adriean Videanu nu am să-l pun la numărătoare, fiind clar vizat de acuzațiile premierului și pus astfel în situație de legitimă apărare.

Pentru Vasile Blaga și Theodor Stolojan, un caz precum cel al lui Lucian Duță, fostul director CNAS și presupusul autor al unui prejudiciu de peste 1,2 milioane euro, este "doar o ciorbă reîncălzită" de premier, o perdea mediatică menită a acoperi cazul fostului ministru, Relu Fenechiu. Cum și în ce fel ar fi putut premierul să facă asta, având în vedere că scandalul a izbucnit din ograda Palatului Cotroceni prin contribuția cel puțin bizară a unui consilier prezidențial, nu ni se spune. Ba mai mult, după metoda "dacă nu-i convingi, zăpăcește-i", Vasile Blaga mai plusează și cu o cerere aiuristică de sesiune parlamentară extraordinară pentru a discuta implicaţiile cazului Fenechiu pe MCV.

Păi, să vă scutim de un asemenea efort: care ar putea fi implicațiile, în acest caz? Se vor supăra cei care elaborează MCV pe România dacă la următorul apel Fenechiu se va dovedi vinovat și își va executa pedeapsa? Mă îndoiesc. Dacă Fenechiu se va dovedi nevinovat, își va permite cineva de la Bruxelles să emită judecăți de valoare despre Justiția română? Mă îndoiesc și mai tare.

Poate să conteste oare cineva întreg la minte că în ambele situații România va fi percepută pozitiv, ca o țară în care, în sfârșit, nici măcar un ministru în funcție nu mai poate eluda legea. Dar liderul liberal-democrat nu este interesat de structura logică a discursului cu care ne bombardează. Nu face excepție nici în cazul premierului Ponta, care a dat dovadă de o moderație exemplară și o atitudine cât se poate de fermă și principială în legătură cu fostul ministru Relu Fenechiu.

În opinia lui Vasile Blaga, premierul este blamabil pentru că a așteptat decizia justiției și nu a dat de-a azvârlita cu miniștrii cabinetului ori de câte ori venea câte o sugestie în acest sens dinspre Palatul Cotroceni. Ori, strict principial Victor Ponta are dreptate iar Vasile Blaga ar trebui să se gândească cât se poate de serios că sugestiile prezidențiale nu se pot substitui justiției, nici măcar într-o țară aflată la periferia Europei.

Cei doi distinși politicieni de dreapta, menționați mai sus, par să sufere de acel orb al găinilor specific, care-i face să vadă cu mare ușurință "dezastrul" provocat de USL într-un an de guvernare, dar îi împiedică până în prezent să vadă fie și numai o parte a eșecului guvernării proprii, care i-a și adus în ipostaza actuală, de perdanți absoluți din punct de vedere electoral.

Același orb al găinilor îi face probabil să nu vadă că, deși îl acuză pe Victor Ponta că avansează nenumărate anchete referitoare la guvernările anterioare, tuturor celor responsabili și pe care premierul nu se mai sfiește să-i numească hoți, nu li s-a clintit niciun fir de păr, nefiind de fel inoportunați de organele de anchetă.

Să ne fie iertat, dar pentru noi publicul, de aici așa se vede: nu premierul face tapaj în cazul Duță pentru a distrage atenția ci exact invers. Iar liberal-democrații ar trebui să se decidă, dacă Justiția română este bună pentru ceilalți, atunci este bună și pentru ei. Ar fi cazul să realizeze ceea ce se vede deja cu ochiul liber.

Presiunile mediatice asupra Justiției, atâtea câte sunt, le fac toți cei care fac zid și strigă cât îi țin plămânii în cazul Duță și altele asemănătoare.

Ca un făcut, cu cât acești pioni politici se agită mai tare în cazul Duță, cu atît mai adânc tace președintele Traian Băsescu, deși toate firele acestui caz duc într-un fel sau altul spre palat. Așteptăm cu interes părerea avizată a președintelui jucător. Ce crede domnia sa, oare Justiția e bună doar când îl judecă pe Fenechiu și se transformă într-un instrument politic când este chemată să cerceteze foști factori de decizie ai guvernelor PDL?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ